Mithat Sancar Adıyaman'da: Mutlaka hesap sormak lazım

Adıyaman'a gelen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, depremzedelere görüştü. Sancar, sivil toplum örgütlerinin kurduğu çadır kenti de ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ADIYAMAN - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, depremden etkilenen Malatya'da incelemelerde bulundu. Sancar, Malatya'dan sonra depremin büyük yıkım yaptığı Adıyaman'a geldi. Adıyaman'da Alevi Kültür Dernekleri Adıyaman Şubesi Yeni Mahalle Cemevi'nde kurulan Kriz Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti. Sancar, burada merkezin çalışmalarına ilişkin bilgi aldı. Depremzedelerden biri Sancar’a "İlk günden itibaren biz bizeyiz. Kimse görmüyor bizi. Biz bize yeteriz” diye seslendi. Sancar, “Kimsenin görmesini beklememize gerek yok. Kendimiz yapacağız” diye cevap verdi.

‘17 TIR ÇADIR BEKLETİLİYOR’

Sancar ve beraberindeki heyet ardından gönüllüler tarafından kurulan Çadır Kent'e geçerek bilgi aldı. Burada HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Kürdistan Bölgesi’nden gönderilen 17 TIR çadırın halen depremzedelere verilmediğini, üniversite kampüsünde bekletildiğini söyledi. Turan, “İş makineleri var, pek kullanılmadı. Çadır ve kulanım malzemeleri de öyle duruyor. Ne kendileri dağıtıyorlar ne de bize veriyorlar ki biz dağıtalım" dedi.

Ardından çadırlara yerleşen aileler ile görüşen Sancar, burada ailelerin çocuklarıyla sohbet etti, ihtiyaçlarını sordu.

'ÇADIR İHTİYACI VAR'

Çadır kentte açıklama yapan Sancar, Adıyaman’da yıkımın boyutlarının çok büyük olduğunu dile getirerek, insanların ihtiyaçlarının karşılanmadığını, sorunlarının çözülmediğini söyledi. Sancar, şunları kaydetti: “Adıyaman’daki sorunların başında çadır meselesi geliyor. Çok büyük bir ihtiyaç olduğu söylendi bize. Gittiğimiz her yerde ilk dile getirilen ihtiyaç çadır. Çok sayıda insanımız evsiz kalmış durumda. Neredeyse şehrin tamamı oturulamayacak bir hale gelmiş. Yıkılan binaların sayısı sadece 2 bin diye bildirildi. Hasarlı binaları buna kattığımızda neredeyse şehrin tamamını kapsıyor."

'AKP DÖNEMİNDE 9 İMAR AFFI ÇIKTI'

Depremin 9’uncu gününde elektrik ve su sorununun devam ettiğini söyleyen Sancar, salgın hastalıkların ortaya çıkmasından endişe edildiğini belirterek şunları söyledi: “Hastalar var, çocuklar var, yaşlılar var. Bütün bunların ihtiyaçlarını karşılayacak organizasyon yok. Açıkçası burada kamu kaynaklarını kontrol eden devletin ve hükümetin yaraları sarmak konusunda ciddi herhangi bir çalışması bulunmuyor. Halk kendi ihtiyaçlarını dayanışma ile karşılıyor. Kendi yaralarını dayanışmayla sarıyor. Acılarını dayanışmayla azaltıyor. Bu yıkımın bu kadar büyük olmasının sebebini siyasette aramak lazım ve iktidarın yönetim şeklinde aramak lazım. Ranta dayalı, denetimsizlik ve yolsuzluk üzerinden işleyen bir imar politikası var ve imar aflarının ne gibi yıkımlar getireceğini uzun yıllardır dile getiriyoruz. Sadece AKP döneminde çıkarılan imar affı yasalarının sayısı 9. Bunlardan yararlanan konut sayısı 3 milyon. Bütün bunlar cinayete kanuni temel hazırlamak demektir."

'SORUMLULARDAN HESAP SORULMALI'

Sorumlulardan hesap sormanın herkesin görevi olduğunu söyleyen Sancar, "Bu felakete davetiye çıkarmak demektir. Felaket depremin kendisi değildir. Felaket depremden önce yapılmayanlar ve depremden sonra da yapılmayanlardır. Felaket siyasettedir. O nedenle de kader planı gibi laflarla iktidar sorumluluktan kaçamaz. Bu iktidar da ‘asrın felaketi’ diyerek, sorumluluğu üstünden atamaz. Bütün bu yıkımın asli sorumlusu, faili iktidardır. Müteahhitlerin de sorumluluğu var ama onları denetlemeyen, denetimi kurallarına göre yapmayan bir silsile var ortada. Sorumluluk silsilesi. Bu en tepeye kadar uzanıyor. Eğer hesap sorulmazsa yeni felaketler yaşanır, başka felaketlerin yolu da hep açık kalır. O nedenle bütün sorumlulardan ve sorumluluk zinciri içinde olan bütün makamlardan mutlaka hesap sormak lazım. Bunun hesabı verilmek zorundadır” dedi.