MİT tırları davası: Savcı Erdem Gül hakkında ceza istedi

Eski Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, MİT tırları davasında "Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçlamasıyla 3 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yargıtay'da bozulan MİT tırları görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin yeniden görülen davada, Adalar Belediye Başkanı ve eski Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki mütalaa açıklandı.

'Basın özgürlüğünün devlet sırlarının açıklanmasının önlenmesi amacıyla sınırlanabileceği' yönünde mütalaa veren savcı, ilk yargılamada hakkında düşme kararı verilen Gül'ün "Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçlamasıyla 3 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Duruşma son savunma için ertelendi.

DHA'nın haberine göre İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Gül ve avukatları katıldı.

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, 'FETÖ'nün yöneticilerinden olduğu belirtilen Emre Uslu'nun talimatıyla 1 Ocak 2014 tarihinde Hatay, Kırıkhan'da ve 19 Ocak 2014'te Adana, Ceyhan'da MİT sorumluluğunda olan tırların silah kullanmak suretiyle ve MİT mensuplarına darp ve şiddet uygulanarak durdurulduğu, tırdaki malzemelerin devletin iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken nitelikte olduğu halde aranmak istendiğini hatırlattı. 

Mütalaada, durdurulan tırlardaki malzemelerin kamera kaydı ve fotoğraf çekiminin 'örgüt mensuplarınca' yapıldığı, dönemin soruşturma makamları ve kolluk görevlilerinden başka kişilerin görüntülere ulaşma yetkisinin bulunmadığı belirtilerek Adana Sulh Ceza Hakimliği'nce 14 Ocak 2014'te yayın yasağı konulduğu hatırlatıldı. Ayrıca İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 29 Mayıs 2014 tarihinde haber içeriklerine erişimin engellenmesine hükmedildiği, yayın yasağına rağmen bu görüntülerin yayınlandığı belirtildi.

Basın Kanunu'nun 3. maddesi (basın özgürlüğünün sınırsız olmadığı, milli güvenlik, kamu düzeni, toprak bütünlüğünün korunması, devlet sırlarının açıklanmasının önlenmesi amacıyla sınırlanabileceği) hatırlatılan mütalaada, Gül tarafından yayınlanan haberin gazetecilik faaliyeti ve basın hürriyeti kapsamında bulunmadığı öne sürüldü. Mütalaada, tır durdurulması olayıyla ilgili olarak soruşturma sürecindeki yargı ve kolluk görevlilerinin daha sonra tutuklandıkları, bu durumun basın yayın organlarında çokça yayınlandığı, 'operasyonun FETÖ/PDY' tarafından yapıldığına vakıf olmamanın hayatın olağan akışına aykırı olduğu ifade edildi.

Gül'ün 'devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından devlet sırrı niteliğindeki bilgileri FETÖ/ PDY örgütünün nihai amaç ve stratejisi doğrultusunda hiçbir kamu yararı bulunmadığı halde yayınlayarak "Terör örgütünün hiyerarşisine dahil olmaksızın terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçunu işlediği iddiası'yla 1 yıl 8 aydan 3 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. 

 

'BİR TEK KELİME SÖYLEYECEĞİM'

Mütalaaya karşı savunma için süre isteyen Gül ve avukatlarına süre veren mahkeme, duruşmayı erteledi. Duruşma çıkışında basın mensuplarının soruları üzerine Erdem Gül, "Bir tek kelime söyleyeceğim gazetecilik suç değildir" dedi. 

Ne olmuştu?

Adana ve Hatay'da, Ocak 2014'te durdurulan MİT tırlarına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılamada 15 Mayıs 2019 tarihinde CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında "Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım" suçundan ceza verilmesine yer olmadığına hükmedilmişti. Erdem Gül hakkında ise "Soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlamasıyla zaman aşımı nedeniyle davanın düşürülmesine karar verilmişti.

Bu karar İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nce (BAM) onanmıştı. Ancak onama kararına İstanbul BAM Cumhuriyet savcısı ve Berberoğlu'nun avukatının itiraz etmesi üzerine dosya bu kez Yargıtay'a gönderilmişti.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise Berberoğlu ve Gül hakkında yerel mahkemenin kararının bozulmasına karar vermişti. Bozma kararında milletvekili dokunulmazlığını kaybeden Enis Berberoğlu'nun yeniden seçildiği ve halen İstanbul Milletvekili olarak görev yaptığı hatırlatılarak Anayasa'nın emredici hükmü gereği dokunulmazlığı tekrar kazandığı belirtilmişti. Berberoğlu hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince 'durma kararı' verilmesi gerektiği kaydedildi. 

Erdem Gül yönünden ise "Örgüte yardım" ya da "Örgüt adına suç işleme" suçundan da cezalandırılması gerekip gerekmediği tartışılmadan delillerin takdirinde yanılgıya düşülerek eylemin sadece "Soruşturmanın gizliliği ihlal" suçunu oluşturduğu ve Basın Kanunu'nun 26/1 maddesinde öngörülen 4 aylık süreden sonra davanın açıldığı ve düşme kararı verildiği ifade edilmişti. Yargıtay'ın bozması sonrasında Enis Berberoğlu ve Erdem Gül, 13 Eylül 2023'de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden hakim karşısına çıkmıştı. Mahkeme, CHP'li Enis Berberoğlu hakkında milletvekili seçilmesi gerekçesiyle yasama dokunulmazlığı kaldırılıncaya kadar yargılamanın durmasına, Gül hakkındaki dosyanın ise ayrılmasına karar vermişti.(HABER MERKEZİ)

Etiketler erdem gül mit tır