Mısırlı aktivist Ahmed Douma için af kararı

Mısır devlet televizyonu, Devlet Başkanı Abdülfettah Es Sisi'nin aralarında tutuklu aktivist Ahmed Douma'nın da olduğu mahkumlar için af kararı verdiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır'da aralarında tutuklu aktivist Ahmed Douma'nın da olduğu mahkumlar için Devlet Başkanı Abdülfettah Es Sisi tarafından af kararı çıkarıldığı açıklandı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, af kararını Mısır devlet televizyonu duyurdu. 2011 yılında Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan protestoların önde gelen isimlerinden olan Douma, 2019 yılında 'ayaklanma' ve 'güvenlik güçlerine saldırma' suçlamalarından 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kararı açıklayan hakim, Douma'nın meclise zorla giren ve binanın bazı kısımlarına zarar veren kalabalığın bir parçası olduğunu söylemişti. Hakim, söz konusu grubun 'şeytanın işini yaptığını' ileri sürmüştü. 

İKİ KİŞİ AF KARARI SONRASI TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Mısır'daki pek çok aktivist gibi Douma da Mübarek, onu izleyen askeri yönetim, eski devlet başkanı Muhammed Mursi ve Sisi dönemlerinde tutuklu kaldı. Mısırlı yetkililer geçen ay da Sisi'nin af kararının ardından Mısırlı hak araştırmacısı Patrick Zaki ve avukat Muhammen El Bekir'i serbest bırakmıştı. Mısır'da 2021 yılınn sonunda bu yana insan hakları ile ilgili adımlar atıldığı ifade edilse de Mısır yönetimi bu adımların 'göstermelik' olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor. Alaa Abdülfettah gibi aktivistlerin halen tutuklu olduğu ülkede yetkililer bu gözaltı ve tutuklamaların 'güvenlik gerekçesiyle' yapıldığını söylemişti. (DIŞ HABERLER)