Millet İttifakı'nda anlaşma: 4 parti CHP listesinden girecek

Millet İttifakı'nda anlaşma sağlandı, 4 parti CHP listesinden girecek. Aday listesi 9 Nisan’da YSK'ye teslim edilecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Millet İttifakı’nda Meclis seçimleri için beş siyasi parti ortak listede anlaştı. Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti seçimlere CHP listelerinden girecek.

Milletvekili aday listesinde partilere ayrılacak kontenjanlarda anlaşan siyasi partiler ortak liste ile seçime girme kararını ek protokol ile Yüksek Seçim Kurulu’na sundu. Aday listesi ise 9 Nisan’da verilecek.

81 İLİN MİLLETVEKİLİ LİSTESİ ÇALIŞILDI

Ortak listede anlaşan 5 siyasi partiden kurmaylar varılan anlaşma kapsamında partilere ayrılan kontenjanlarla ilgili bir rakam vermedi. Yapılan çalışmaya göre ortak liste 81 ilde 600 milletvekili dağılımını içeriyor. 5 parti 81 ilde, listelerin son sıralarına kadar paylaşım yaptı.

CHP-İYİ PARTİ 15 İLDE ANLAŞTI

CHP ile İYİ Parti arasında da bazı illerde iş birliği arayışı kapsamında çok sayıda görüşme yapıldı. Yürütülen çalışma kapsamında iş birliği yapılacak il sayısı 15’e yükseldi. Bu illerin Bartın, Dersim, Bingöl, Çorum, Yozgat, Adıyaman, Gümüşhane, Bayburt, Çankırı, Aksaray, Bitlis, Van, Malatya, Hakkari ve Muş olduğu biliniyor. İki partinin iş birliği anlaşmasına göre örneğin Van’da CHP listesinden seçime girilecek. İlk sıradaki adayı CHP, ikinci sıradaki adayı İYİ Parti belirleyecek. İYİ Parti ile yapılan bu iş birliği CHP’nin diğer partilerle iş birliğini de etkileyecek. CHP İYİ Parti ile yaptığı anlaşma kapsamında kendisine ayrılan kontenjanları diğer 4 partiden isimler için de kullanabilecek.

LİDERLER LİSTE MESAİSİNDE

Partiler ayrılacak kontenjan sayısı ve yerleri konusunda anlaşan 5 siyasi parti şimdi liste mesaisine girecek. Genel başkanlar belirlenen kontenjanlara göre partilerinin aday listelerini yapacak. Parti kurmayları liderlerin bu çalışmayı yaparken görüşmeleri sürdüreceğini kaydetti.

HEDEF 200 ÜSTÜ MİLLETVEKİLİ

Edinilen bilgiye göre 5 partinin ortak liste çalışmasında en yüksek sayıda milletvekilini kazanmak için birçok projeksiyon üzerinde çalışıldı. Üzerinde anlaşılan ortak liste ile 5 partinin 200’ün üzerinde milletvekili kazanabileceği kaydediliyor.

4 PARTİYE 3 BÜYÜKŞEHİRDE KONTENJAN

5 siyasi partinin aday dağılımı partilerin etkili olduğu kentlere göre belirlendi. Ayrıca bu partilerin adaylarının Meclis’te temsiliyetinin kesin olarak sağlanması için de partilere İstanbul, İzmir ve Ankara gibi milletvekili sayısı ve milletvekili çıkarma ihtimali yüksek olan kentlerde kontenjan verildi.