Mikis Theodorakis ölümünden sonra ‘aforoz’ edildi

Pire Metropolitliği, Mikis Theodorakis’i ölümünden sonra 'aforoz etti'. Kilisenin yazılı açıklamasında, Theodorakis’e sert eleştiriler yöneltildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'da geçtiğimiz günlerde vefat eden ünlü sanatçı Mikis Theodorakis’in muhafazakâr odaklarla mücadelesi ölümünden sonra da devam ediyor. Pire Metropolitliği, Theodorakis’in cenaze töreninin tamamlanmasından birkaç gün sonra ünlü sanatçıyı, eserlerini ve sevenlerini sert bir dille eleştiren bir açıklamayı kamuoyuyla paylaştı. Yunanistan medyası yeni gelişmeyi, Yunanistan Ortodoks Kilisesi’nin Theodorakis’i 'ölümünden sonra aforoz etme girişimi' olarak kamuoyuyla paylaşıyor. 

‘Efimerida ton Sintakton’ gazetesinin haberine göre, Pire Metropolitliği'nin ‘Mezhepler ve Paradinler Ofisi’, Theodorakis’in vefatı sonrası yaşananlarla ilgili bir açıklama yaptı. Söz konusu metinde, Theodorakis'in yanı sıra Yunanistan’ın Nobel edebiyat ödüllü şairi Odiseas Elitis’e ve Yunanistanlı sanatseverlere sert eleştiriler yöneltildi. 

'YALPALAMA' İDDİASI

 

Pire Kilisesi Theodorakis’e ‘Marksist heretik (sapkın)’ suçlaması yöneltirken ünlü sanatçının 'hayatı boyunca kararlı bir siyasi duruş sergilemediği' ve 'bazı konularda yalpaladığı’ iddia edildi. Kilise, siyasetçilerin ve Yunanistan’ın düşün dünyasının önemli simalarının katıldığı cenaze töreninin 'dünya görüşü ve özel hayat bağlamında yalpalayan bir şahıs için gerektiğinden fazla görkemli' olduğunu öne sürdü.

İDOLLEŞTİRME SUÇLAMASI

Theodorakis’in vefatından sonra ‘idolleştirilmeye’ çalışıldığını iddia edip bunu Yunanistan’ın Ortodoksları için bir ‘tuzak’ olarak niteleyen Pire Kilisesi, modern dünyada birçok insanın ‘tek gerçeklik’ olan Hz. İsa yerine yeni idollerin peşinden sürüklendiği görüşünü paylaştı. Açıklamada Theodorakis'in bu yeni idollerden birisine dönüştürüldüğü ve 'modern insanı materyalist bir anlayışın dar sınırları içerisine hapsettiği' de öne sürüldü. Pire Kilisesi, bu gelişmenin odağında 20'inci yüzyıla damgasını vuran ideolojilerin ve özellikle Marksizm'in yer aldığını, Marksizm’in özündeki ateizmin modern insanı inanç dünyasından uzaklaştırdığını savundu. Mezhepler ve Paradinler Ofisi'ne göre, Theodorakis bu eğilimin bir temsilcisi olarak Yunanistan halkını Ortodoks Helen geleneğinden uzaklaştıran bir sanatçı olarak öne çıkıyordu... 

Pire Kilisesi, Theodorakis'le ilgili açıklamasının sonuç bölümünde, ünlü sanatçının Yunanistan ile Kuzey Makedonya arasında geçtiğimiz yıllarda imzalanan anlaşmaya direnç gibi bazı milliyetçi çıkışlarını hatırlattı; Theodorakis'in yapıtlarına sahip çıkılırken Yunanistan halkından ‘tuzağa düşmemesini’ istedi.

Theodorakis, Yunanistan’ın üst düzey devlet temsilcilerinin, aydınlarının ve halkın gözyaşları ve sevgi gösterileri arasında Girit’te toprağa verilmişti. Theodorakis sanat yaşantısı ile beraber komşu ülkenin Marksist geleneğinin önde gelen bir siması olarak öne çıkıyordu. Sanatçı sağcı iktidarlar ve cuntalarla karşı karşıya gelmiş, iç savaş yıllarında işkenceye maruz kalmış ve sürgüne yollanmıştı.