Miçotakis'e 'taraftar cinayeti' eleştirisi: 'Polisin zafiyetine sessiz kalıyor'

Atina'da bir kişinin taraftarlar arasında çıkan çatışmada öldürülmesinin ardından Yunanistan Başbakanı Miçotakis'e 'polisin zafiyeti karşısında sessiz kalma' eleştirisi yöneltildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başkent Atina'da Şampiyonlar Ligi elemeleri öncesinde 29 yaşındaki bir Yunan futbol taraftarının Hırvat taraftarlar tarafından öldürülmesinin ardından Yunanistan makamları eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Muhalefet partisi SYRİZA'ya yakın Agis gazetesi, Başbakan Kiryakos Miçotakis'i 'polisin zafiyetlerine sessiz kalmakla' suçladı.

Michalis Katsouris, 8 Ağustos Salı gecesi AEK Athens takımının stadyumu dışında rakip taraftarlar arasında çıkan çatışmalarda bıçaklanarak öldürülmüştü. Yunanistan polisi (ELAS) cinayet sonrası çok sayıda şüpheliyi gözaltına alırken UEFA Hırvatistan'ın Dinamo Zagreb takımıyla oynanacak maçı erteleme kararı almıştı.

90'DAN FAZLA ŞÜPHELİ, 5 TUTUKLAMA, 7 GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA

Yunanistan basınındaki son bilgilere göre, cinayetin ardından feribotla Yunanistan'dan kaçmaya çalışan beş Hırvatistan vatandaşı tutuklandı. Çoğunluğu Hırvat taraftarlardan oluşan 90'dan fazla şüphelinin ise 10 kişinin yaralandığı şiddet olaylarında rol oynadıkları iddiasıyla Atina'da hakim karşısına çıkarılmaları bekleniyor.

Vatandaşları Koruma Bakanı Giannis Oikonomou, polisin seyahat eden Hırvat taraftarları kontrol altına almakta başarısız olarak 'trajik hatalar' yaptığını kabul etti. Güvenlik hatalarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında yedi polis memuru açığa alındı.

SYRİZA: YAŞANANLAR KABUL EDİLEMEZ

Ana muhalefet partisi SYRİZA, Başbakan Miçotakis'i cinayetten bu yana geçen iki gün içinde sessiz kaldığı için eleştirdi. Partinin yayın organı 'Avgi', Miçotakis'i 'Yunan toplumu güvensizliğe sürüklenirken güvenli seçenek sessizliği seçmekle' suçladı.

SYRİZA'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise 200 "neo-Nazi" Hırvat holiganın kontrolsüz bir şekilde Yunanistan'a geçerek genç bir adamı öldürmesinin kabul edilemez olduğu belirtildi. Parti, Miçotakis'i yetkililerin şiddet tehdidi konusunda uyarıldığı ancak harekete geçmediği yönündeki ifşaatlar hakkında konuşmadığı için eleştirdi.

AEK-ATHENS TAKIMINDAN ÇAĞRI: DERHAL AĞIR CEZA VERİLSİN

AEK kulübü, UEFA'yı çatışmalar nedeniyle Dinamo Zagreb'e 'derhal ve ağır ceza' vermeye çağırdı. Kulüp, AEK'nin Dinamo ile Zagreb'de, 'kurbanın katillerinin tribünde olma ihtimaliyle karşılaşacak olmasının' taraftarları için bir 'eziyet' anlamına geldiğini söyledi.

HIRVATİSTAN, ŞİDDET EYLEMLERİNİ VE CİNAYETİ KINADI

Hırvatistan hükümeti ve Dinamo Zagreb kulübü de Atina'daki şiddet eylemlerini ve cinayeti kınadı. Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenković, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile konu hakkında bir telefon görüşmesi yaptı. Yunanistan kamu radyo televizyon kurumu 'Ert'ye göre, bu görüşmede Hırvatistan'ın üzüntüsü Yunanistan tarafına aktarıldı. 

Yunanistan'ın başkentindeki cinayet ve şiddet olayları, Atina'nın Manchester City ve Sevilla arasında oynanacak bir başka yüksek profilli UEFA maçına ev sahipliği yapmasından sadece bir hafta önce meydana geldi. Aynı dönemde, Atina'da başka spor müsabakaları da gerçekleştirilecek. Son durumun ciddiyetini göz önünde bulunduran ELAS, başkent genelindeki güvenlik önlemlerini yoğunlaştırma kararı aldı.