Miçotakis: Orman yangınlarında en kötü aşama henüz sona ermedi

Günlerdir süren orman yangınlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Miçotakis, en kötü aşamanın henüz sona ermediğini ve sıcaklıklarda yeni bir artış görüleceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

 

DUVAR - Orman yangınlarının devam ettiği komşu Yunanistan'da, Başbakanı Kiryakos Miçotakis bakanlarla bir araya geldi. Çevre ve Enerji Bakanı Theodoros Skillakakis ve bakanlık yöneticileriyle yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, yeşil dönüşümün mevcut hükümetin en büyük hedeflerinden biri olduğunu vurgulayarak orman politikasına ilişkin yeni adımların devreye gireceğini söyledi. 

Miçotakis, yangın söndürme çalışmalarına katılan devlet mekanizmasına ve gönüllülere teşekkür ederken, en kötü aşamanın henüz sona ermediğini, sıcaklıklarda yeni bir artış ve daha güçlü rüzgarlar olabileceği uyarısında bulundu. Miçotakis ayrıca, hükümetin Attika'daki kentsel alanların etrafındaki ormanlık alanların korunmasına ilişkin sorumlulukların çevre bakanlığına devredilmesiyle birlikte orman politikasına ilişkin özel adımlar açıklayacağını söyledi. Başbakan, orman yangınlarının yol açtığı zararın kayıt altına alınması ve tazmin edilmesi çalışmalarına derhal başlanacağını vurguladı.

RODOS'TA ALEVLERLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Atina-Makedonya Haber Ajansı'nın aktardığına göre itfaiye sözcüsü Yarbay Yiannis Artopios ise, 18 Temmuz Salı günü Rodos adasında çıkan orman yangınınla mücadelenin sürdüğünü ve ekiplerin adada yeniden alevlenen birkaç yangını söndürmeyi başardığını açıkladı. "Rodos'ta güçlü kara kuvvetleri faaliyet gösteriyor; dün hava araçları yoğun dumanın neden olduğu düşük görüş mesafesi nedeniyle yangınlara yaklaşmakta zorlansa da, birkaç alevlenmeyi kontrol altına almayı başardılar" diyen Artopios, günün ilk ışıklarından bu yana beş uçak ve beş helikopterin görevlendirildiğini sözlerine ekledi.

Batı Attika'da 17 Temmuz Pazartesi günü Dervenochoria'dan başlayan yangınla ilgili olarak yetkili, sabahın erken saatlerinden bu yana biri havadan koordinasyon için olmak üzere yedi uçak ve dokuz helikopterin desteğiyle güçlü kara kuvvetlerinin çalışmaya devam ettiğini söyledi. "Sivil Savunma'nın tüm güçleri, ülkenin bölgeleri ve belediyeleriyle işbirliği içinde, yangınları kontrol altına almak için önemli çaba sarf ediyor" diyen Artopips, çarşamba günü Lefhoma, Lakonia'da çıkan yangının yatıştığını ancak yangın söndürme ekiplerinin bölgede çalışmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

AB'DEN DESTEK

Artopios, Yunanistan'da faaliyet gösteren uçaklar arasında İtalya ve Fransa'dan Avrupa Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla Yunanistan'a sağlanan dört uçağın da bulunduğunu kaydetti. Yetkili, "Avrupa Sivil Koruma Mekanizması tarafından Yunanistan'a sağlanan ilâve güçler çerçevesinde 50 itfaiyeci 10 araçla Romanya'dan ülkeye intikal etti. Slovakya'dan 31 itfaiyeci ve 15 araç ile Polonya'dan 149 itfaiyeci ve 49 araç ile daha fazla kuvvetin gelmesi bekleniyor. Ayrıca bugün İsrail'den iki uçağın daha gelmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı. 

SICAKLIKLAR 44 DERECEYE KADAR YÜKSELECEK

Öte yandan, Yunanistan kamu radyo televizyon kurumu Ert'in ilgili haberine göre Ulusal Meteoroloji Servisi'nin sıcak hava dalgası CLEON'a ilişkin güncellenmiş raporu, 24 Temmuz Pazartesi günü sıcaklığın geçici olarak düşmesini ve 25 Temmuz Salı günü tekrar yükselmesini öngörüyor.

21 Temmuz Cuma gününden 23 Temmuz Pazar gününe kadar sıcaklıkların artması, anakarada 41-43 dereceye ulaşması ve Teselya ve Orta Yunanistan'ın bazı bölgelerinde 44 dereceye kadar yükselmesi bekleniyor. Adalarda da sıcaklıklar yüksek olacak ve 38-41C derece arasında değişecek. 24 Temmuz Pazartesi günü, çoğunlukla ülkenin doğu kesimlerinde olmak üzere 2 ila 5 derece arasında bir düşüş yaşanacak.

Resmî makamlar yükselen sıcaklıkları dikkate alarak perşembe günü Attika, Boeotia, Eğriboz, Korint ve Argolis'te çok yüksek bir yangın riski olduğu uyarısında bulunuyor.

KKE GÖNÜLLÜLERİ TEPKİLİ: 'ÖNGÖRÜLEBİLİR BİR SUÇ'

Yunanistan'daki yangınlara gönüllü olarak müdahale eden Yunanistan Komünist Partisi (KKE) üyeleri, ülkenin birçok noktasında patlak veren yangınlara müdahalelerdeki eksikliklere tepki gösterdi. 902.gr isimli haber sitesinin aktardığına göre KKE'nin Onikiada Komitesi, Rodos'taki yangınlarla ilgili yaptığı açıklamada "Rodos'taki feci yangınlar tekrarlanan ve öngörülebilir bir suçtur" açıklamasını gerçekleştirdi.

Açıklama, şu ifadelere yer verildi: "İtfaiyecilerin, gönüllülerin ve ada sakinlerinin insanüstü çabalarına rağmen, eksik korunma önlemleri, yangına atılan güçlerin etkili bir şekilde müdahale etmesini zorlaştırıyor. Orman Hizmetleri'nin yetersiz finanse edilmeye devam etmesi, yangın önlemlerinin eksikliği, İtfaiye Teşkilatı'ndaki 4.500 boş kadro, eskimiş CANADAIR tipi uçaklar, devlet tarafından FRAPORT'a kaydırılan önemli sayıda itfaiyeci, arazi spekülasyonu politikası ve dağlık alanları yatırım fırsatı olarak hedefleyen güçlü ekonomik çıkarların planları, kümülatif olarak doğal zenginliklerin ve insanların mülklerinin bir sonraki yıkımını hazırlayan yanıcı maddeyi oluşturmaktadır."

Etiketler yunanistan yangın KKE