Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu: En az 13 kadın gazeteci tutuklu

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu'nun kadın gazetecilere yönelik 3 aylık hak ihlalleri raporu yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu'nun (MKGP) nisan-mayıs-haziran aylarını kapsayan kadın gazetecilere yönelik 3 aylık hak ihlalleri raporu yayınlandı. 2023 yılının ilk 6 ayının basın alanında emek sarf eden gazeteciler için baskı, gözaltı, şiddet ve tutuklamalarla geçtiğine değinilen raporda, "Her zaman olduğu gibi bu süreçte de erkek- devlet şiddeti ön plandaydı ve böyle bir ortamda kadın gazeteciler görevlerini yapmaya, emek vermeye devam etti. Kadın gazeteciler her ne kadar engellenmeye çalışılsalar da izlemiş oldukları hakikatten geri adım atmadılar" denildi.

'ŞİDDET YOLUYLA HABER YAPMA ÖZGÜRLÜĞÜ BASKILANIYOR'

Kadın gazetecilerin "tekçi otoriter sistemin öne sürdüğü cinsiyetçi, tekçi ve kadın düşmanı politikalarla yüz yüze kaldığı" belirtilen raporda, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde de kadın gazetecilere yönelik şiddet uygulandığı ve kadın gazetecilerin tutuklandığı hatırlatıldı: "Sansür yasasıyla basını susturarak toplumu da susturmaya çalışan iktidar, gazetecileri hedefine koyarak şiddet yoluyla haber yapma özgürlüğünü baskı altına alıyor. Son üç ayda 25 gazeteci yargılanırken, 4 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı, 14 gazeteci gözaltına alındı, 2 gazeteci tutuklandı ve bir gazeteciye ceza verildi."

'EN AZ 13 KADIN GAZETECİ TUTUKLU'

En az 13 kadın gazetecinin cezaevinde tutuklu bulunduğuna dikkat çekilen raporda, "Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu olarak bu ülkede yaşayan bütün gazetecilerin özgür bir şekilde gazetecilik mesleklerini yapmalarını istiyor ve haksız yere cezaevlerinde tutulan bütün arkadaşlarımızın hemen bırakılmasını istiyoruz" çağrısı yapıldı.

MKGP'nin 3 aylık hak ihlalleri raporunun detayları ise şöyle:

NİSAN

Nisan ayında kadın gazetecilerin güvenlik ve yaşam hakkına, düşünce ve ifade özgürlüğüne, ekonomik ve sosyal haklarına yönelik ihlaller, devam etti. Nisan ayında, 1 gazeteci tutuklandı, 12 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteciye idari para cezası verildi, 7 gazeteci yargılandı ve 3 gazeteci hakkında da soruşturma başlatıldı.

MAYIS

Mayıs ayında da kadın gazetecilere yönelik baskı, şiddet, hak ihlalleri devam etti. Aynı zamanda kadın gazetecilerin güvenlik ve yaşam hakkına, düşünce ve ifade özgürlüğüne, ekonomik ve sosyal haklarına yönelik ihlaller, devam etti. 2 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı, 1 gazeteciye soruşturma başlatıldı ve 3 gazeteci de yargılandı.

HAZİRAN

Haziran ayında kadın gazetecilerin güvenlik ve yaşam hakkına, düşünce ve ifade özgürlüğüne, ekonomik ve sosyal haklarına yönelik ihlaller, devam etti. 15 gazeteci yargılandı, bir gazeteciye yaptığı haberler gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

TUTUKLU GAZETECİLERİN LİSTESİ

1.Derya Ren - JINNEWS Muhabiri

2.Dicle Müftüoğlu - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı

3.Dilan Oynaş - Azadiya Welat Gazetesi Çalışanı

4.Elif Ersoy – Yürüyüş Dergisi Yazı İşleri Sorumlusu

5.Elif Üngür - Program sunucusu

6.Hatice Duman – Atılım Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü

7.Nadiye Gürbüz - ETHA Editörü

8.Neşe Toprak - Program Sunucusu

9.Özlem Seyhan – Gazeteci

10.Remziye Temel- Muhasebeci

11.Sibel Mustafaoglu – Azadiya Welat Gazetesi Çalışanı

12.Tülay Canpolat – Sabah Gazetesi Ankara Muhabiri

13.Özden Kınık – TRT çalışanı (DUVAR)