Mevlüt Çavuşoğlu, Cevad Zarif'le görüştü

Türkiye ve İran arasında yaşanan 'şiir' geriliminin ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Zarif ile telefonda görüştü. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çavuşoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran'ın ulusal egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu vurguladığı belirtildi. Zarif'in ise "İki ülke ilişkilerin karşılıklı güven bağlamında daha da geliştirilmesini umduğunu söylediği" ifade edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik açıklamalarının “kabul edilemez” olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haber göre, görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakü'deki konuşmasında okuduğu şiir sonrasında İran tarafının tutumu ele alındı.

Bakan Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşına, söz konusu şiirin Dağlık Karabağ ile ilgili olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında İran'ı ima etmediğini belirtti.

Çavuşoğlu, “bu konuyla ilgili düşüncelerin Türkiye'ye iletebileceği kanallar açıkken İran tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan mesnetsiz ve ağır açıklamalar yapılmasının kabul edilemez olduğunu” söyledi.

ZARİF: İLİŞKİLERİN GÜVEN BAĞLAMINDA DAHA DA GELİŞTİRİLMESİNİ UMUYORUM

İran Dışişleri Bakanlığı görüşmeyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamaya göre, Çavuşoğlu İranlı mevkidaşına iki ülke arasındaki yakın ve dostane ilişkileri ve Ankara'nın iyi komşuluk politikasını vurguladı. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran'ın ulusal egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunun altını çizdi.

Bakan Çavuşoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın okuduğu şiire ilişkin hassasiyetin farkında olmadığına ilişkin İranlı mevkidaşına güvence verdiği belirtilerek, Erdoğan'ın söz konusu şiiri sadece Laçin ve Dağlık Karabağ ile ilgili olduğunu bilerek okuduğunu aktardığı ifade edildi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İranlı üst düzey yetkililer arasındaki samimi ilişkilerin önemine işaret ederek, Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin karşılıklı güven bağlamında daha da geliştirilmesini umduğunu belirtti.

NE OLMUŞTU?

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen törene katılan Erdoğan, “Aras'ı ayırdılar / Kum ile doldurdular; / Ben senden ayrılmazdım / Zor ile ayırdılar, / Ay Lâçin, can Lâçin, / Men sene kurban Lâçin” şiirini okumuştu.

Dün Twitter hesabından açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Zarif, şiirin İran'ın toprak bütünlüğünü hedef aldığı belirterek “Kimse Erdoğan’a, Bakü’de yanlışlıkla okuduğu şiirin, Aras Nehri’nin kuzey bölgelerinin İran’ın ana topraklarından zorla ayrılmasına atıfta bulunduğunu söylememiş! İran Cumhuriyeti’nin egemenliğine zarar verdiğini fark etmedi mi acaba?" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs de İran Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış ve İran'ın kınama mesajı iletilmişti.

Yaşananların ardından İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmend de Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı. (HABER MERKEZİ)