Metiner, 'Türkiye Yüzyılı'nda Kürtler' panelinde konuştu: İktidar azdırır, uyarayım

Mehmet Metiner, Demokrasi ve Birlik Derneği’nin (DEMBİR-DEM), İstanbul'da düzenlediği "Türkiye Yüzyılı'nda Kürtler" panelinde konuştu: "İktidar hem çok gereklidir aynı zamanda azdırır, uyarayım."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Demokrasi ve Birlik Derneği (DEMBİR-DEM), İstanbul Sultangazi Belediyesi Düğün Salonu’nda "Türkiye Yüzyılı’nda Kürtler" panelini düzenledi. Bugün saat 13.30’da düzenlenen panelde, DEMBİR-DER Genel Başkanı ve AK Parti eski milletvekili Mehmet Metiner, yazar Sığbatullah Kaya ve Prof. Dr. Bekir Biçer konuşmacı olarak katıldı.

Panele ilgili azdı ve bu nedenle salonun büyük bir kısmı boş kaldı. Kürsünden yarısı boş olan salona hitap eden Metiner, yüksek bir tonla “Meclis'te Kürtçe bilinmeyen dil olarak kayıtlara geçiyor. Kürtçe nasıl bilinmeyen dil. Milyonlarca Kürt’ün anadilidir” dedi.

‘KÜRTLER İLE İLGİLİ BÜYÜK SORUNLAR YAŞANDI’

Panelin açılış konuşmasını Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun yaptı.

Dursun “Kürtler bu toprakların mayalayanlardır. Bizi ayrıştırmaya gayret eden büyük devletler var. Biz bu topraklarda eşit yaklaşırsak kimse bize karışmaz. Kürtler ile ilgili büyük sorunlar yaşandı. AK Parti döneminde büyük gelişmeler yaşandı. Bu topraklar hepimizin. Bu topraklarda yaşayanların daha fazla adalet içerisinde yaşaması için gayret etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

‘KÜRTLERİN KİMLİK İHTİYACI GİDERİLMELİ’

Yazar Sığbatullah Kaya, "Kürtlere 'dağ Türk'ü dediler. Kürtler bunlara acı acı güldü. Biz bu dönemleri de yaşadık. Şimdi bu ret ve inkar politikalarının tamamen sonlandırıldığı bir dönem yakalamamız lazım. Kürtlerin kimlik ihtiyacı, anadili ihtiyacı giderilmeli. Meclis'te Kürtçenin bilinmeyen bir dil olması olmaz. Kürtlerin kimlik ihtiyacının ancak anayasal vatandaşlık ile karşılanabilmesi ve anadilinin güçlendirilmesiyle mümkündür. Kürtçe Türk çocukları için seçmeli olsun, niye Kürtler için olsun" dedi.

‘TÜRKİYE’DE KÜRTLERLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YAPILMADI’

Prof. Dr. Bekir Biçer ise yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"Türkiye’de Türkler Kürt tarihini hiç okumuyor. Türkiye’de Kürtlerle ilgili ciddi bir çalışma yapılmadı. Ancak Batı'da çok ciddi çalışmalar yapıldı. Bir insan tarihçi ise belgeli ve adaletli olacak. Dünyada Kürtlerle ilgili binlerce çalışma yapıldı. Ama Türkiye’de hiç yok denecek kadar az. Belgeler üzerinde konuşmak zorundayız. Kürdoloji diye bir site yaptım. Siteyi 5 bin kişi okudu ama 8 bin 500 hacker saldırısı oldu. Sadece Kürt adı yazısı var diye. Ya bu kütüphane, siz ne istiyorsunuz? 700 makale var burada. Türkiye’de Kürtlerle ilgili yapılan çalışmaların yüzde 80’i son 20 yılda yapıldı. Kürtleri hep İslam düşmanı göstermek için Zerdüşt diyorlar. Yemin ederim Kürtlerin Zerdüşt olduğuna dair iki tane belge var. Kürtler Müslümanlar sayesinde yayıldılar. Kürdistan adını kullananların hepsi Müslüman. Minorsky, 'Selçuklular ilk Kürdistan'ı yazdı' dedi. Ancak Selçuklulardan 600 yıl önce Kürdistan yazıldı. 105 yıl önceki küçük bir bilgi sürekli tekrar ediyor. Beni en çok üzen bir şey var. Kürtler de tarihlerine sahip çıkmıyor. Kürtler sahabe eliyle Müslüman oldu. Lise birinci sınıf müfredatında Kürtler Hz. Ömer zamanında Müslüman oldu diye yazıldı. MHP yargıya taşıdı, onu çıkardılar. Kimsenin sesi çıkmadı."

‘İKTİDAR AZDIRIR’

“Şöhret bize fazlasıyla nasip oldu. İktidar hem çok gereklidir aynı zamanda azdırır” diyen Mehmet Metiner, “İktidar azdırır. Uyarayım. Mücadele etmek için çok lüzumludur. Sorunun üstünü örtebilirsiniz. Zihniyet paradigma düzeyinde çözebilirsiniz. Kürt tarihini okuduğumda çok şey bilmediğimi öğrendim. Türkler zaten kendi tarihlerini bilmiyorlar. Kürtlerin de tarihlerini bilmiyorlar. Sistem kötü. Hep sistemdeki sıkıntılardan dolayı biz burada konuşuyoruz. Hep yanlış bir sistem kuruluyor sonra biz Kürtler düzeltmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KÜRT SORUNU ÇÖZÜLDÜ AMA TALEPLERİ BİTMEDİ’

Metiner sözlerine şöyle devam etti:

"Minorsky’lerden öğreneceğimiz hiçbir şeyimiz yok. Kürtlerin tarihi ıskaladığı dönemler var. Küçüldükçe küçüldüler. Kürtler bir türlü devlet sahibi olmadı. Cumhuriyet dönemi de çok daha fonksiyonel olabilirdi. Bunu da ıskaladık. Kılıçdaroğlu’nu istiyorsun da Erdoğan’ı niye istemiyorsunuz? Erdoğan’a düşmanlık ediyorsa ben onun Kürtlüğünden şüphe ederim. Laikçi olsan sorun değil, evet normaldir. Kürt sorunu yok ama Kürtlerin sorunu var. Kürtlerin talepleri var. Bir araya gelirler, yeni bir anayasa sürecinde konuşurlar. Silah kullanmak zorunda değiller. Halkı ikna ederseniz özerklik olur. Erdoğan 9 tanesini yaptı. Sen de bunu yap. Erdoğan'ı başkan yaptırmayacağız, kimi yapacaksınız Kılıçdaroğlu’nu. Kürtlerin sorunları hâlâ devam ediyor."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçtiğimiz hafta görüştüğünü söyleyen Metiner, "Kürt sorununu çözdünüz ama Kürt halkının talepleri var. Onu da çözmenizi istiyoruz" dedi.

‘ÇOK AĞIRIMA GİTTİ’

Meclisteki Kürtçe konuşmalara değinen Metiner, "Benim çok ağırıma gitti. Fazlasıyla ağrıma gitti. Çok zoruma gidiyor. İki kelime Kürtçe konuştuğunuzda hemen bilinmeyen dil. Meclis'te Kürtçe bilinmeyen dil olarak kayıtlara geçiyor. Kürtçe bilinmeyen dil değildir. Milyonlarca Kürt'ün anadilidir" şeklinde konuştu.

‘BURASI AK PARTİ'NİN İÇ MESELESİNİN KONUŞULACAĞI YER DEĞİL’

Bir iş insanının, "Her yerde Karadeniz lobisi var. Çok büyük bir Karadeniz Lobisi var. Kürtlerin olduğu yerlerde Kürt milletvekilleri yok. Karadenizliler var. Bugüne kadar yaptığınız yeterli değil. Temsiliyette bölgecilik ayrımcılığı var" sözlerini Metiner, “Burası AK Parti'nin iç meselesinin konuşulduğu yer değil" diyerek yanıtladı.