Metin Lokumcu Davası başladı: Biber gazlı ölümlere emsal olacak

Artvin'de 2011 yılında polisin biber gazlı müdahalesi sırasında ölen Metin Lokumcu için açılan davanın ilk duruşması bugün görülecek. Davadan çıkacak karar, biber gazlı ölümlere emsal olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’de, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyası için kente geldiği sırada yapılan protestolara yönelik polisin yoğun kimyasal gazlı saldırısı sonucunda öldürülen emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüne ilişkin soruşturma dokuz yıl sonra tamamlandı.

İddianamede, gaz kullanma yetkisine sahip 11 çevik kuvvet polis memuru ile dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü ve Hopa İlçe Emniyet Müdürü hakkında “taksirle ölüme neden olma” gerekçesiyle dava açıldı. İlk duruşma bugün (21 Nisan 2021) Trabzon 2 Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Avukat Meriç Eyüpoğlu’nun verdiği bilgiye göre ifadeleri önceden alınan sanıklar davanın ilk duruşmasına gelmeyecekler.

Lokumcu, protesto sırasında polisin sıktığı tazyikli su ve biber gazı ile fenalaşıp kaldırıldığı hastanede vefat etmişti. Lokumcu'nun polislerin müdahalesi esnasında "Yeter artık, alın beni, memleketi kurtarın" diye bağırdığı görüntüler ölümünden sonra paylaşılmış, kamuoyunun desteğini almıştı.

Metin Lokumcu'nun ailesi

BİBER GAZLI ÖLÜMLERE EMSAL TEŞKİL EDECEK

Biber gazı kullanımının ölüme neden olduğunu belirten raporlara dayalı ilk dava olma özelliği taşıyan Lokumcu davasından çıkacak kararın emsal teşkil etmesi bekleniyor. Lokumcu'nun polisin kullandığı biber gazı nedeniyle öldüğü Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Adli Tıp Kurumu tarafından raporlanmıştı.

10 Şubat 2012 Türk Tabipler Birliği (TTB) değerlendirme raporunda Metin Lokumcu’nun “ölümü ile gaza maruz kalma arasında nedensellik ilişkisi olduğu”, “kimyasalın solunum sistemi üzerinde etkisinin olduğu” tespiti yapıldı. 24 Mayıs 2012 tarihli Adli Tıp Genel Kurulu (ATK) sonucu da Metin Lokumcu’nun efor, stres ve kimyasal gaza maruz kalıp, kalp damar hastalığının aktif hale geçmesine ve ölümüne yol açtığını söylüyordu.

Duruşmaya Türkiye'nin farkı illerinden gelen çok sayıda avukat katılacak. TİP milletvekilleri Ahmet Şık, Erkan Baş, HDP Milletvekili Murat Çepni ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da duruşmayı izleyecekler arasında bulunuyor

'MAHKEME SÜRECİ HOPALILARDAN KAÇIRILARAK TRABZON'A TAŞINDI'

Duruşma öncesi konuşan Trabzon Emek ve Demokrasi Platformu duruşma öncesi açıklama yaptı. Açıklamada, davanın 10 yıl sonra başladığına dikkat çekilerek, ailenin adalet istediği ifade edildi. Platform adına açıklamayı okuyan Engin Nur, "Yasal, demokratik bir basın açıklaması sırasında kamuoyuna ve dönemin başbakanına, Hopa'nın, Artvin'in, Karadeniz'in, bütün ülkenin haklı ve meşru taleplerini bildirmek üzere toplandığı bir süreçte polisin biber gazlı müdahalesi sonucu arkadaşımız kalp krizi geçirerek vefat etmişti. Hopa'da başlayan mahkeme süreci, Hopalılardan, orada yaşayan halkımızdan, ailesinden kaçırılarak Trabzon'a taşındı" dedi.

'O GÜN HOPALILAR, KENTİNE VE DOĞASINA SAHİP ÇIKMAK İÇİN HAYKIRIYORDU'

Duruşma öncesi konuşan Hopa Halkevlerinden Kamil Ustabaş ise şunları söyledi: “O gün Hopalılar kentine ve doğasına sahip çıkmak için haykırıyordu. Metin Lokumcu da onun için oradaydı. Polisin aşırı saldırı Metin Lokumcu hocamızı aramızdan aldılar. O dönemde 'Emri ben verdim' diyenler, 'Gazı az kullandılar' diyenler Metin hocamızın katilidir. Bu davayı Trabzon'a getirenler o emri verenlerin yargılanması içindir. Bizim adalet mücadelemiz emri verenlerin de yargılandığı ve cezalandırıldığı zamana kadar devam edecektir”

NE OLMUŞTU? 

Dönemin Başbakanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri için 31 Mayıs günü Artvin’in Hopa ilçesine gitti. Erdoğan'ın mitingi öncesi Hopalılar, bölgeye kurulan HES'ler, çaya konan kota gibi sorunlarla ilgili basın açıklaması yapmak üzere ilçe meydanında toplandılar. İlçeye mining için çevre illerden gelen çevik kuvvet polisleri basın açıklamasına biber gazlı müdahalede bulundu. 

Polis müdahalesi sırasında kullanılan biber gazından etkilenen emekli öğretmen Metin Lokumcu, kaldırıldığı Hopa Devlet Hastanesi'nde vefat etti. Aynı gün ilçeye giriş çıkışlar yasaklanırken gece yapılan operasyonla 60 kişi gözaltına alındı. Hopa'da gözaltına alınan 60 kişiden 17'si tutuklanarak Erzurum Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne götürüldü ve yaklaşık 7 ayı aşkın süre cezaevinde kaldı. Lokumcu'nun vefatının ardınlar ülkenin farklı şehirlerinde de protestolar düzenlendi, yüzlerce kişi gözaltına alındı ve yargılandı. 

Trabzon mitinginde konuyla ilgili konuşan Recep Tayyip Erdoğan, "Ben Hopa’ya eşkıyaların indiğini bilmiyordum. Meğerse eşkıya Hopa’ya da inmiş. Eli taşlı eşkıyalar oraya da inmiş" ifadelerini kullandı. 

Artvin İl Emniyet Müdürü, Hopa İlçe Emniyet Müdürü ve görevli polislerle ilgili yürütülen soruşturma, Lokumcu'nun ölümünden 9 yıl 5 ay sonra tamamlandı. İddianamede, gaz kullanma yetkisine sahip 11 çevik kuvvet polis memuru ile dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan ve Hopa İlçe Emniyet Müdürü Fatih Ünlü hakkında “taksirle ölüme neden olma” gerekçesiyle dava açıldı. Soruşturma kapsamında 37 kamu görevlisi hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

24 Aralık’ta Hopa Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlayacak dava, 1 gün öncesinde güvenlik gerekçesiyle Trabzon'a taşındı.