Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri verildi: Çok öldürüldük ama vazgeçmedik

26’ıncı Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri sahiplerine verildi. Ödül alan Timur Soykan, “Gazeteciler olarak çok öldürüldük, hapsedildik ama bir de gerçek var. Hakikat mücadelesinden vazgeçmedik” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 26. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri, Şişli Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Sunuculuğunu Gazeteci Nazım Alpman’ın üstlendiği törende ilk olarak Dersim Gazetesi’nde yayımlanan ‘Herkesin sesini duyan var, onların yok: Abdallar depremde de ayrımcılığa uğruyor’ başlıklı haberiyle Murat Güneş'e Yerel Gazetecilik Ödülü verildi. Ödülünü Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in elinden alan Güneş şunları söyledi: “Bize ısrarla dayatılmak istenen karanlığa karşı ülkenin aydınlık yüzleriyle burada olmaktan mutluluk duyuyorum. Harekete geçmiş örgütlü bir kötülüğün karşısında iyiliğin de bulaşıcı olduğunu bilen gazetecilerden biriyim. İşte Metin’de o gazetecilerden birisiydi. Kendisini özlemle anıyorum. 15 Mayıs sabahı adaletin, demokrasinin, aydınlığın olduğu bir ülkeyi hep birlikte kucaklayacağımıza olan inancımla beni ödüle layık gören jüriye teşekkür ediyorum.”

“Ferhat Encü’ye tokat, gazetecilere engelleme” başlıklı haberiyle Görüntülü Haber Ödülüne layık görülen Artı TV’den Mehmet Zeki Kaya da ödülünü gazeteci Elif Ilgaz’ın elinden aldı. Kaya “Türkiye’de son otuz yılda birçok gazeteci katledildi. Ama özgür basın susmadı” ifadelerini kullandı. Kaya, ayrıca ödülünü Artı TV çalışanı kameraman Bilal Meyveci ve Özgür Söylemez ile paylaşmak istediğini söyledi: “Çünkü Adalet nöbetinin çoğunu onlar takip etti. Ben olmasaydım onlar olsaydı aynı şekilde bu reflekse bu görüntüyü alabileceklerdi.”

'GERÇEĞİN PEŞİNDEN GİDİYORLAR'

Görüntülü Haber dalında Jüri Özel Ödülüne ‘Met Çıkmazı’ başlıklı haberle Voys Media YouTube kanalından muhabir Tunca Öğreten, kameramanlar Murat Baykara ve Ömer Çakan layık görüldü. Ödülünü TGC Genel Sekreter Yardımcısı Nuray Karagöz’den alan. Öğreten, “Göktepe adına verilen bu ödülü almak onur verici. Umarım yıllar sonra ben de onun kadar anılan iyi bir gazeteci olurum” dedi.

Bu yıl ki Fotoğraf Ödülü’nü ise BirGün Gazetesi’nden yayımlanan “Biz de öldük ama gömülmedik” fotoğrafıyla Uğur Şahin kazandı. Şahin ödülünü Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe’den aldı. Göktepe adına ödül almanın gurur verici olduğunu söyleyen Şahin, ödülü deprem bölgesinde yaşamını yitiren ve mağdur olanlara adadı.

Mezopotamya Ajansı ve Jin News muhabirlerine, Jüri Özel Ödülü verilmesi kararlaştırıldı. Muhabirler adına Yeni Yaşam Gazetesi’nden Mehmet Şahin'e ödülü gazeteci Pelin Ülker takdim etti. Şahin, iktidarın gerçeğin duyurulmasından, görünmesinden hoşlanmadığını ancak Musa Anter ve Metin Göktepe’nin geleneğini sürdüren gazetecilerin her türlü zorluğa rağmen gerçeği peşinden gittiğini söyledi.

Jüri, depremde hayatını kaybeden gazetecileri anmak ve yaralanan gazeteciler adına depremde yaralanan gazetecilerden İskenderun Ses Muhabiri Akın Bodur’a da Jüri Özel Ödülü verilmesini kararlaştırdı. Bodur’un ödülünü kardeşi ve 6 Şubat depremlerinde vefat eden İskenderun Ses Gazetesi kurucusu Ayşe Figen Arlı'nın kızı aldı. 

Metin Göktepe’nin 55. doğum günü pastasını annesi Fadime Göktepe kesti. 

'ASLA VAZGEÇMEDİLER'

BirGün Gazetesi’nden Timur Soykan da ‘Karanlık dünya bir çocuğu yuttu’ başlıklı haberiyle Yazılı Haber Ödülü’ne layık görüldü. Soykan'a ödülünü TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş’un kızı Roza Durmuş takdim etti. Gökhan Durmuş, “Kızımla geldik ödülü vermeye, çünkü kız çocuklarının geleceğe daha güvenle bakabilmesi için gazetecilerin bu tarz haberleri yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Ödülü Roza’nın elinden aldıktan sonra konuşan Soykan, şunları söyledi: “Gazeteciler olarak çok öldürüldük, hapsedildik, işsiz bırakıldık, tehdit edildik. Üzerimizde her yerde çok yoğun bir baskı var. Ama bir de gerçek var; Metin Göktepe’nin izinden hiçbir zaman ayrılmadık. Usta dediğimiz gazetecilerin izinden hiç ayrılmadık. Bu ülkenin gazetecileri gerçekten çok büyük direniş sergilediler. Asla hakikat mücadelesinden vazgeçmediler” diye konuştu.

Törene Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe, ablası Meryem Göktepe, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Şeker, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Sol Parti PM Üyesi Alper Taş, HDP İstanbul Milletvekilleri Musa Piroğlu, Züleyha Gülüm, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Başkanı Adnan Özyalçıner, Cumartesi Anneleri, Yeşil Sol Parti Milletvekili adayı Keren Fırtına da katıldı.

Soykan’ın konuşması ardından toplu fotoğraf çekildi. Daha sonra Göktepe’nin 55. Yaşı için doğum günü pastası kesildi. (HABER MERKEZİ)