'Meslek Fabrikası' ile iş sahibi oldular

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, İzmirlilerin iş hayallerini gerçeğe dönüştürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nitelikli işgücü potansiyelini artırmak ve kalifiye eleman yetiştirmek üzere hizmet veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası, İzmirlilerin iş hayallerini gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor.

Profesyonel eğitmenlerle sektörde yükselen kursiyerlerin bir kısmı kendi işinin sahibi olurken, kurs arkadaşlarını da istihdam ediyor.

İzmir Bölge İdari Mahkemesi içerisinde yer alan 'Coffe Un Art Bakery' kendi markasını yaratan kursiyerlerin başarısını ortaya koyuyor. 6 buçuk yıl önce İstanbul’dan İzmir’e taşınan ve Meslek Fabrikası’yla tanışınca hayallerine kavuşan 50 yaşındaki Erdoğan Güç, kendi iş yerini kurma serüvenini şöyle anlattı: “Daha önce özel sektörde çalıştım. Hep hamur işlerine ilgim vardı ve kendime bir iş yeri açmak istiyordum. Bu işin mutfağında yer almak istedim. Arkadaşım vasıtasıyla Meslek Fabrikası’nda ücretsiz kursların olduğunu öğrendim. Çok şey kattı bana Meslek Fabrikası. Özel sektörde unlu mamullerle ilgileniyordum. Oradan edindiğim tecrübeyle buradaki kazanımlarımı birleştirdim. Pastacılık kursu aldım ve ekmek ürettim. Bir şeyler hala eksikti. Barista kursu da almak istedim. Hayalim bir kafe açmaktı. Kahve içiyordum ama burada gerçekten kahvenin bir kültür olduğunu ve ucu bucağı olmayan bir alan olduğunu keşfettim. Sonunda İzmir Bölge Adliyesi’nin içerisinde kafe açtık. Burada kuru pasta, tatlı, ekmek kendimiz üretiyoruz. Bu işin eğitimini almasaydım bana göre doğru sonuca ulaşamazdım.”

Özel kursları neden tercih etmediğini de anlatan Erdoğan Güç, “Öncelikle belediye bünyesinde olduğu için Meslek Fabrikası güven veriyor. Özel kursların bir iki tanesine de katıldım ancak bence yeterli değildi. Bu kursların ücretsiz ve doğru verilmesi gerçekten benim şansımı artırdı. İşin ehli kişiler tarafından aldığımız kurslar sayesinde sektöre bir sıfır önde başladık ve hocalarımız bizlere desteklerini esirgemedi. Hocalarımın profesyonelliğini kullandım. Meslek Fabrikası’nda beraber kurs aldığım kişilerle çalışmayı tercih etmemin sebebi ise işin mutfağından geldiğini biliyorum ve o kursta edinilen tecrübenin farkındayım. Kaç ay birlikte emek verdik, arkadaşlıklarımız iş arkadaşlığına dönüştü. Ben güvendiğim insanlarla yola devam ettim. Gayet mutluyuz, gayet keyifliyiz.”

'EVDE YAPILAN İŞLER DE GELİR KAPISI'

Meslek Fabrikası’ndaki kurslara özellikle kadınların katılması gerektiğini belirten Güç, “İlla iş yeri açmaya gerek yok, evde yapılan işler de gelir kapısı açıyor. Ürün üzerinden hareket ederek ev bütçesine katkı sağlayabilirler. O yüzden özellikle kadınların kendilerine bir ürün türü seçip o alanda ilerlemesi gerek” dedi.