'Mesaj kongresi' olacak, parti dışından Danışma Kurulu oluşturulacak

HDP’nin 5. Olağan Kongresinde parti yönetiminde kapsamlı değişiklik beklenirken parti dışından isimlerin yer alacağı bir Danışma Kurulu oluşturulacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP’nin “Çözüm biziz, sözümüz var” sloganıyla gerçekleştireceği 5. Olağan Büyük Kongresi 3 Temmuz’da Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek. HDP Eş Genel Başkanlarının görevine devam etmesi beklenen kongrede Parti Meclisi’nde kapsamlı değişiklik olacak. Ayrıca yaklaşık 30 kişiden oluşan bir Danışma Kurulu oluşturulacak.

MUTABAKAT KOMİSYONUNDAN EŞ BAŞKANLAR İÇİN OY BİRLİĞİ

HDP yetkililerinden alınan bilgiye göre eş başkanları belirlemek için oluşturulan Mutabakat Komisyonu’nda oy birliği ile mevcut Eş Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın devam etmesi görüşü oluştu. İki eş başkan da bu talebi kabul etti.

PARTİ MECLİSİ’NDE İKİ DÖNEM KURALI UYGULANACAK

HDP Kongresinde 1050 delege Eş Başkanların yanı sıra 100 asıl, 50 yedek üyeden oluşan Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu ile Uzlaşma Kurulu üyelerini seçmek için oy kullanacak. Parti Tüzüğü’ne göre bir üye aynı organa en fazla iki kez seçilebiliyor. Bu kural nedeniyle mevcut Parti Meclisi’nde yaklaşık 20 kişi yer almayacak ya da farklı görevlere kaydırılacak. Kadın kotası, parti bileşenleri ve bireylerin temsili de dikkate alınarak Parti Meclisi’nde blok listeyle kapsamlı bir değişiklik yapılacak.

KANAAT ÖNDERLERİ, AYDINLARIN KATILACAĞI DANIŞMA KURULU OLUŞTURULACAK

HDP Tüzüğüne göre seçimle gelen MYK, Parti Meclisi gibi organların yanı sıra parti dışından kanaat önderleri, yazar ve aydınların katılacağı bir Danışma Kurulu oluşturmak mümkün. Bir süredir oluşturulmayan kurula bu kongrede işlerlik kazandırma kararı verildi. Yaklaşık 30 kişiden oluşan, daha çok parti dışından sürpriz isimlerin yer alacağı Danışma Kurulu üyelerinin de kongrede ilan edilmesi bekleniyor. Bu kurul eş başkanlarla zaman zaman toplanarak, çeşitli konularda parti politikalarını tartışacak, eleştiri ve önerilerde bulunacak.

AK PARTİ, MHP VE İYİ PARTİ DAVET EDİLMEDİ

HDP Kongresine yurt içi ve dışından çok sayıda davetli katılacak. Kongre için HDP bileşen partilerinin yanı sıra HDP öncülüğünde oluşturulan 7’li ittifak üyelerine, CHP, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve sol partilere davetiye gönderildi. Ancak AK Parti, MHP ve İYİ Parti’ye davetiye gitmedi.

AVRUPA VE ORTADOĞU ÜLKELERİNDEN 100’Ü AŞKIN TEMSİLCİ KONGREYİ İZLEYECEK

Avrupa ve Ortadoğu’dan çok sayıda siyasi parti temsilcisi ve siyasetçinin aralarında bulunduğu 100’ü aşkın yabancı delegasyon da HDP Kongresine katılacak. Avrupa Parlamentosu grupları, Avrupa’daki siyasi partilerden temsilcilerin yer alacağı yabancı delegasyon içinde Mısır, Lübnan, Ürdün, Irak, Suriye’deki çeşitli parti ve gruplardan da katılım olacak.

MESAJ KONGRESİ OLACAK

Türkiye’nin farklı illerinden büyük bir katılımın beklendiği kongre verilen mesajlar açısından önem taşıyacak. Eş Başkanlar Buldan ve Sancar’ın yapacağı konuşmanın partinin 2021 Eylül ayında açıkladığı “Tutum Belgesi” değerinde önem taşıyacağı ifade ediliyor. Hem Cumhurbaşkanlığı hem de Meclis seçimlerine dair partinin tutumunun bir kez daha kamuoyuna ilan edileceği konuşmalarda muhalefete ve iktidara dönük net mesajlar verilmesi bekleniyor. Kapatma Davası’nın gölgesinde gerçekleşen Kongrede en önemli mesajlardan biri partinin iktidar ve muhalefet dışında tanımladığı “3. Yol” olarak ifade edilen ittifak zeminine verilecek. İktidara karşı tutumun bir kez daha net olarak ifade edileceği kongrede “çözüm” için muhalefete düşen görevler ve atması gereken cesur adımlarla ilgili uyarılarda bulunulacak. HDP’nin kilit rolüne vurgu yapılacak.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da kongrede verilecek mesajların önemine dikkat çekti. Kongre sloganı “Çözüm Biziz, Sözümüz Var” ifadesinin hem seçimler hem de seçim sonrası için mesaj içerdiğini belirterek “Yeni bir Türkiye’nin inşasında, demokratik bir Türkiye’nin inşasında kendi rolümüzü bir kez daha tarif edeceğiz. Bu açıdan bir “mesaj kongresi” olacak” dedi.

KONGREDE ÇEŞİTLİ KONULARDA KARARLAR ALINACAK

Kongrede “Demokrasi ittifakı” olarak nitelendirilen iş birliği süreciyle ilgili hedef, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında demokratik Cumhuriyetin kurulması için atılması gereken adımlar, barış ve tecritle ilgili politik tutumu yansıtan kararların da delegelerin onayına sunularak resmi tutuma dönüşmesi bekleniyor.

Etiketler hdp kongre