Meryem Ana Panayırı’nda bir garip iptal

Uzun yıllardır düzenlenen Meryem Ana Panayırı’nın, bu yıl yapılan “şikayetler” nedeni ile iptal edildiği duyuruldu. Ancak Gökçeada Kaymakamlığı, “Herhangi bir iptal kararı yok” dedi.

İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Stelyo Berber
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - 15 Ağustos’ta Gökçeada'da yapılması planlanan Meryem Ana Panayırı’na sayılı günler kala İmroz Eğitim ve Kültür Derneği panayırın iptal edildiğini duyurdu.

Dernek, iptal gerekçesi olarak "CİMER’e yapılan şikayetler" derken Gökçeada Kaymakamlığı, "İmroz Eğitim ve Kültür Derneği, Tepeköy Geleneksel Meryem Ana Panayırı organizasyonunu üstlenmekten kendi iradesiyle vazgeçmiş olup Kaymakamlığımızın söz konusu organizasyonla ilgili herhangi bir iptal kararı bulunmamaktadır" şeklinde açıklama yaptı.

Meryem Ana Panayırı’nın iptal edilme sürecini İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Stelyo Berber ile görüştük. 

‘İMECE OLARAK YAPILMALI, RANT AMAÇLI GÖRÜLMEMELİ’

Kaymakamlık ve Belediye ile ilişkilerin devam ettiğini, iptal kararının arkasında devlet kurumlarının bulunmadığını söyleyen Berber, böyle bir algı oluştuğunu ancak bunun doğru almadığını söyledi. Berber, "Biz bu panayırın imece olarak yapılması ve rant amaçlı görülmemesi gerektiğini ifade ettik. Bundan rahatsız olan kesimler, muhtemelen bunu şikayetle dile getirmeyi tercih ettiler. Bunun bizi engelleyebileceğini düşündüğümüz için bu kararı aldık” dedi.

‘SON BİRKAÇ YILDIR İŞLETMECİLER ORGANİZE EDİYORDU’

Tamamen tedbir amaçlı olarak böyle bir karar aldıklarını dile getiren Berber, daha önceleri Tepeköy Köy Muhtarlığı tarafından organize edilen Meryem Ana Panayırı’nın, son birkaç yıldır işletmeciler tarafından düzenlendiğini anlattı. Panayırın geleneksel formatını koruma amacıyla dernek olarak düzenleme girişiminde bulunduklarını ifade eden Berber, "Doğal olmayan, bunu ticarileştirme potansiyeline sahip olanların bunu anlamıyor olmalarıydı. Orada bir çakışma olmuş olabilir ama birebir bir tehdit almadık. Bazı organizasyonel açıklar da doğuyor. Tabi bunlar kotaramayacağımız eksiklikler değildi. Bütün dinamikleri size anlatamam, burada kendi içine yaşadığımız bir gerçek var, bunu anlamak da kolay değil. Anlayabileceğiniz kısmını ifade ettiğimi düşünüyorum" diye konuştu.

‘SIKINTI YAŞANMASINI ENGELLEMEK İÇİN BÖYLE BİR KARAR ALDIK’

Berber şöyle devam etti: "Biz daha büyük bir sıkıntı yaşanmasını engellemek için böyle bir karar aldık. Panayırın olmaması üzücü bir durum. Gönüllü bir hareket olsun istiyoruz, ticari kaygıdan uzak olsun istiyoruz. Herhangi bir olumsuz durum düşünüyoruz ama olma ihtimali yüksek bir noktadayız. Daha başlamadan şikayetler yapıldığına göre, o günü kurtarmak, olası bir sıkıntıyı engellemek için böyle bir karar almayı uygun gördük."