Mersin Çevre Platformu: Rant uğruna Atatürk Parkı yok olmasın

Mersin Çevre Platformu, Atatürk Parkı'nı içine alan “Liman Genişletme Projesine” karşı açıklama yaptı. Açıklamada, parkın rant uğruna heba edilmemesi istendi.

Fotoğraf: Yüsra Batıhan
Google Haberlere Abone ol

MERSİN - Mersin Çevre Platformu, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MPI) tarafından yürütülen ve Akdeniz ilçesinin en geniş yeşil alanı olan Atatürk Parkı’nı içerisine alan “Liman Genişletme Projesine” karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi.

İlk olarak Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yapan grup, daha sonra “Atatürk Parkı’nda liman yapılamaz. Ranta geçit vermeyeceğiz”, “Atatürk Parkı’na dokunma”, “Havama, suyuma dokunma”, “Sahiller halkındır” pankart ve dövizlerinin taşıyarak Atatürk Parkı’na yürüdü. Kitle yürüyüş esnasında sık sık polis müdahalesiyle karşılaşmasına rağmen, yürüyüşünü Atatürk Parkı’nda tamamladı.

'ATATÜRK PARKI MIP TARAFINDAN İŞGAL EDİLECEK'

Açıklamada konuşan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Örgütü Başkanı Ahmet Paket, dünyada etkili olan iklim krizine işaret etti. Dünyada iklim krizinin engellenmesi için ciddi yatırımlar yapıldığına dikkat çeken Paket, Mersin’de ise rant odaklı Liman Genişletme Projesi ile yeşil alanların yok edildiğini söyleyerek şunları kaydetti: “Mersin’in simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersin’de tarihten gelen ve bir değer olan Atatürk Parkı halkın sürekli kullanımında olmuştur. MIP tarafından yapımı planlanan Liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkı’nın halk tarafından kullanımını engelleyecek olup, mevcut yeşil alanı yok edecektir. Atatürk Parkı'nda yapılacak liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkı'nın tümünün MIP A.Ş. tarafından işgal edileceği ve Atatürk Parkı'nın tamamen konteynerlerle dolacağı açıktır.” 

'MERSİNLİLERİ ATATÜRK PARKI’NA SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ'

Liman Genişletme Projesi kapsamında 176 bin metrekarelik dolgu malzemesinin Atatürk Parkı’ndan denize döküleceğini belirten Paket, “Dolgu malzemesinin taşınması ile artacak olan trafik yükü ve oluşacak hava kirliliği, denizin dibinden çıkarılacak asbest zehri, proje bitiminde artacak olan deniz ve kara trafiğinin havamızı, denizimizi ve toprağımızı kirleterek kentimizin sağlığını olumsuz etkileyecektir. Projenin dolgusunda kullanılacak malzemenin kent merkezine, yaşam alanlarına, su ve tarım alanlarına çok yakın olan taş ocaklarından temin edilecek olması birçok soruna neden olacaktır. Kentimize ve sağlığımıza çok ciddi zararlar verecek olan ve yapımı bilimsellikten uzak hukuksuz ve antidemokratik olan bu projeye Mersin de herkes karşıdır. Atatürk Parkı halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkını, Atatürk Parkı'na sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu.