Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yaptı

Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikle Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını güncelledi. Yeni düzenleme 2 Eylül'den itibaren geçerli olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) "Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğle, döviz cinsinden mevduat ve katılım fonundan, Türk Lirası mevduat ve katılım hesabına dönüşüm hedef değerleri değiştirildi. Yalnızca gerçek kişilere yönelik dönüşüm hedeflerine tüzel kişiler de dahil edildi. Buna göre bankalar, tüzel kişilerin döviz hesapları için de belirlenen dönüşüm oranına göre ilave döviz zorunlu karşılık bulunduracak.

Ayrıca gerçek ve tüzel kişi dönüşüm oranı yüzde 10'un altında kalan bankalar ilave olarak 5 puan, yüzde 10 ila 20 arasında olan bankalar ilave 3 puan yabancı para zorunlu karşılık tesis edecek. Daha önce gerçek kişi dönüşüm oranı yüzde 5'in altında olan bankalar ilave 5 puan, yüzde 5 ila 10 arasında olan bankalar ilave 3 puan yabancı para zorunlu karşılık tesis ediyordu. (HABER MERKEZİ)