YAZARLAR

Meral Akşener’i öfkelendiren iddia: 'Bu konuşma bir milattır'

İYİ Partili bir yetkili "aday sırası satıldı" iddiasının Meral Akşener’i öfkelendirdiğini söyledi: "Bugüne kadar çok şeyle suçlandı ama içlerinde hiç para iddiası olmamıştı, öfke duyması normal."

İYİ Parti’nin seçim sonrası merakla beklenen 3. Olağan Kurultayı tamamlandı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in tek aday olarak girdiği seçimde beklendiği gibi Genel İdare Kurulu’nda (GİK) büyük değişim yaşandı.

5.5 yaşına giren İYİ Parti’nin kuruluşundan bu yana Akşener’in A Takımı içinde yer alan, en son Başkanlık Divanı’nda da önemli görevler üstlenen Koray Aydın, Cihan Paçacı, Şenol Sunat, Mehmet Salim Ensarioğlu, Rıdvan Uz, Ahmet Kamil Erozan liste dışı kaldı. Akşener’in teşkilatları kendisine bağlamasının ardından Teşkilat Koordinatörü olarak görevlendirdiği Süleyman Sırrı Özdolap da yeni GİK listesinde yer almadı.

AKŞENER’İN SİYASETE KAZANDIRDIĞI YENİ İSİMLER LİSTEDE

Akşener’in içinden yeni A Takımı üyelerini belirleyeceği GİK listesinde Uğur Poyraz, Ümit Dikbayır, Bahadır Erdem, Metin Ergün, Mehmet Tolga Akalın, Ünzile Yüksel, Burak Akburak, Taha Orhun Ertürkmen, Ayfer Yılmaz yerini korudu.

Başkanlık Divanı’na GİK üyesi olmadan Akşener’in yetkisi ile alınan Bilge Yılmaz, Sevinç Atabay, Ümit Özlale, Kürşat Zorlu da 3. Olağan Kongre ile GİK üyesi yapıldı.

Akşener’in son iki yılda partiye kazandırdığı bu yeni siyasetçilerin önümüzdeki günlerde açıklanacak Başkanlık Divanı’nda yer alması da sürpriz olmayacak.

GİK listesinde Buğra Kavuncu, Ayyüce Türkeş, Ayşe Sucu, Oktay Vural, Birol Aydemir, Ece Güner da dikkat çeken yeni isimler oldu. Yüzde 60’ı bulan değişim parti yöneticilerince, “Yenilenme”, “Kan değişimi” olarak yorumlandı.

Parti yönetiminde ciddi bir yenilenmeye gidilen kongrede gözler Akşener’in yapacağı konuşmadaydı. 2021 yılında yapılan kongrede “Millet Bizi Çağırıyor” sloganını kullanan Akşener bu kez “Rotamız net, pusulamız millet” sloganı yazan panonun önünde konuşmasını yaptı.

3 bin 200 kişilik salonda Akşener kürsüye çıkarken küçük bir topluluk “Gençlerin umudu Meral Akşener” sloganı attı. Bunun dışında da kongre boyunca slogan atan olmadı. Parti kongrelerinden alışkın olunan farklı pankartlar, bayraklar da bu kongrede yer almadı.

'MİLLETVEKİLİ ADAY SIRALARI SATILDI İDDİASI AKŞENER’İ ÇOK ÜZDÜ'

Yaklaşık 50 dakika süren konuşmasına İYİ Parti’nin kuruluş süreci, yolculuğu ve siyaset hayatında yarattığı farklılıkları anlatarak başlayan Akşener daha sonra okları parti içinden “kendisine yönelik iftira atan kişilere” çevirdi, bunları asla affetmeyeceğini söyledi.

Akşener’in konuşmasının neredeyse yarısını oluşturan bu bölümdeki öfkeli sözlerinin arka planında milletvekili aday belirleme sürecinde aday sıralarının parayla satıldığı iddiaları vardı. Akşener’in parti içine dönük sert eleştirilerinin ardından “Hesap veriyorum, hesap soracağım. Bu partide şımarıklık bitmiştir” sözleri de katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı.

Akşener’in yeni GİK listesinde yer alan bir parti kurmayı, “Genel başkan sadece emekli bir milletvekili. Açıklanamayan bir malvarlığı ya da birdenbire ortaya çıkan zenginliği yok. Bugüne kadar birçok şeyle suçlandı ama içlerinde hiç para iddiası olmamıştı. Özellikle milletvekili aday sıralarının satıldığı iddiaları çok üzdü, sinirlendirdi. Gerçekle bağdaşmayan bu iddialara öfke duyması çok normal. Kendi iç meselemizle ilgili, kamuoyu önünde bu kadar sert tonda bir konuşma beklemiyordum ama bunu konuşmak gerekiyordu” değerlendirmesinde bulundu.

'BU KONUŞMA BİR MİLATTIR'

Akşener’in yeni parti yönetiminde de yer alan bir başka kurmayı ise, “Kendimize gelmemiz lazım. Bazı iddialar oldu. Bu iddialar hepimizin canını yaktı ama en çok da töhmet altında bıraktığı Genel Başkan'ın canını yaktı. Genel Başkan'ın konuşması ve bundan sonra alacağı tutuma dair verdiği mesajlar bu açıdan bir milattır” dedi.

AKŞENER’İN AYAKTA ALKIŞLANAN SÖZLERİ

Akşener’in konuşmasında Millet İttifakı ile ilgili vereceği mesaj da merak konusuydu. İYİ Parti’nin seçime girme riski ortaya çıkınca CHP’den 15 milletvekili istemesiyle ilgili “Hayatımın en büyük pişmanlığı” ifadelerini kullanan Akşener, yerel seçimlerde CHP ile yapılan iş birliği kapsamında İstanbul’un alınmasına karşın seçimi aday çıkarmayan HDP’nin kazandırdığı söyleminden de büyük üzüntü duyduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kaybedilmesinden İYİ Parti’yi sorumlu tutan açıklamaları da yaptığı çalışmaları anlatarak reddeden Akşener, “İnsafınız kurusun. Aynı İstanbul’un kazanılmasının sebebi HDP’dir demeniz gibi. İyi bundan sonra size hayatta başarılar diliyorum” dedi. Akşener’in bu sözleri de ayakta alkışlandı.

'İTTİFAK İÇİN BİRİLERİNİN KAPILARINA GİTMEYECEĞİZ'

Akşener’in ittifaktan ayrıldığı yorumlarına neden olan bu sözlerini değerlendiren bir parti kurmayı, İstanbul seçimlerinde CHP’nin İYİ Parti ile resmi iş birliği yaptığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Seçim sonrası öyle bir hava oluştu ki sanki bizim hiç etkimiz olmadı. İYİ Parti yokmuş gibi davranıldı. Bu ittifak ahlakına da aykırı bir durumdu. Yeni dönemde ne olur bugünden bir şey söylemek mümkün değil. Siyasette kapılar tamamen asla kapatılmaz. Ama Genel Başkan'ının konuşmasına bakarak, 'Bir daha ittifak, iş birliği için birilerine biz gitmeyeceğiz' diyebilirim.”

MÜSTAKİL SİYASET DÖNEMİ

Akşener kurultay konuşmasını, “Siyasette durduğumuz yeri; başkalarına göre değil, milletimizin beklentilerine göre belirleyeceğiz! Siyasette yeni bir zemin kuracağız, yeni bir yol açacağız. Bugün burada, hep birlikte, yeni bir sayfa açacağız!” sözleriyle tamamladı.

Meral Akşener’in yakın çalışma arkadaşlarından bir parti yöneticisi yeni dönemde yürütecekleri siyasetin daha müstakil bir siyaset olacağını ama bunun ittifaklara tamamen kapıyı kapatmak anlamına gelmediğini şöyle açıkladı:

“Altılı Masa öncesi tüm partilerin oyu 14 Mayıs’ta aldıkları oydan yüksekti. Masa oyları artırmadı, düşürdü. Bunda Altılı Masa, Millet İttifakı’nın siyasi iletişiminin iyi yapılamaması, aday belirleme sürecinin kötü yönetilmesinin de etkisi oldu. Sonuç olarak rahatlıkla kazanılabilecek Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimini kaybettik. Şimdi Altılı Masa gibi bir ittifak sürecinin partilere fayda getirmediğini görerek biraz daha müstakil siyaset yapacağız. Ama bu bir daha ittifak yapmayacağız anlamına gelmiyor. Partilerimizi büyütmemiz gerek. Yeni dönemde yeni ihtiyaçlara göre ittifaklar olabilir ama önce tüm partiler kendi içlerinde hesaplaşmasını en iyi şekilde yapmalı.”