Meksikalı kartel lideri 'La Kena' yakalandı

İki ABD vatandaşını öldürmekle suçlanan Körfez Karteli'yle bağlantılı bir grubun lideri olan José Alberto García Vilano'nun Meksika'da gözaltına alındığı açıklandı.

Fotoğraf: Meksika hükümeti/BBC
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meksika'da Körfez Karteli'yle bağlantılı 'Los Ciclones'un lideri olan ve 'La Kena' ya da 'Ciclon 19' olarak bilinen José Alberto García Vilano'nun gözaltına alındığı açıklandı. 'Los Ciclones' dört ABD vatandaşını kaçırmak ve ikisini öldürmek ile suçlanıyordu. Yerel basına yansıyan haberlerde, Vilano'nun yerinin yetkililere sızdırılmasının ardından Monterrey kentindeki bir alışveriş merkezinde yakalandığı kaydedildi.

BBC'nin haberine göre, sosyal medyada paylaşılan ve doğruluğu henüz bağımsız kaynaklardan teyit edilemeyen bir videoda, Vilano ve beraberindeki bir grup kişinin silahlı polisler eşliğinde bir alışveriş merkezinin içinde yürüdüğü görüldü.

EYALET HÜKÜMETİ BAŞINA ÖDÜL KOYMUŞTU

2023 yılının mart ayında, ABD'nin Teksas eyaletinin hemen karşısındaki Matamoros sınır kentinde dört ABD vatandaşı kaçırılmış, yakınları bu dört kişinin estetik operasyon için Meksika'ya gittiğini söylemişti. Sonrasında bu dört kişiden Zindell Brown ve Shaeed Woodard isimli ikisinin öldürüldüğü ortaya çıkmıştı. Saldırının hangi saikle yapıldığı netlik kazanmasa da Meksikalı yetkililer bu kişilerin 'rakip kartelin üyeleri' sanılarak kaçırılmış ve öldürülmüş olabileceği olasılığı üzerine duruyordu. 

Bu olayın ardından Körfez Karteli'yle bağlantılı bir diğer grup olan 'Akrepler' grubundan açıklama yapılmış, grup kaçırma olayı için özür dileyerek 'sorumlu' olduğunu söylediği beş erkeği teslim etmişti. Öte yandan, 2022 yılından bu yana, Matamoros'un bulunduğu Tamaulipas eyalet hükümeti Vilano'nun gözaltına alınmasını sağlayabilecek bilgi karşılığında 2,5 milyon pezo (yaklaşık 145 bin dolar) ödül koymuştu. Vilano, ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi'nin (DEA) de arananlar listesindeydi. (DIŞ HABERLER)