Mehmet Metiner: Diyarbakır ne kadar Türk ise Bursa da o kadar Kürt’tür

İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, "Bursa’ya veya İstanbul’a sadece Türk/Türklerin şehri derse tarihe de bugüne de haksızlık etmiş oluruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski AK Parti milletvekili Mehmet Metiner Yeni Şafak'taki köşesinde, 'Diyarbakır ne kadar Türk ise Bursa da o kadar Kürt’tür' başlıklı bir yazı yazdı. Metiner, "Şehirlerimizi tarihi adlarıyla anmayı bölücülük olarak görmemek lazım" ifadelerini kullandı.

Metiner'in yazısından bir bölüm:

"Şehirlerimizi Türk-Kürt diye bölümlemeye kalkışırsak yüreğimizi lime lime etmiş oluruz.

Diyarbakır sadece Kürt değildir, Bursa yalnızca Türk değildir.

Diyarbakır ne kadar Türk ise, Bursa da o kadar Kürt’tür.

Diyarbakır’da sadece Kürtler yaşamıyor. Yalnızca Müslümanlar da yaşamıyor. Diyarbakır demografisi itibariyle çok etnili, çok kültürlüdür. Diyarbakır’a sadece Kürt şehri demek, Diyarbakır’ın sadece tarihine değil, bugününe de saygısızlık.

Bursa’ya veya İstanbul’a sadece Türk/Türklerin şehri derse tarihe de bugüne de haksızlık etmiş oluruz.

Biz farklılıklarımızla birlikte Diyarbakır’ız, Bursa’yız, İstanbul’uz…

Biz farklılıklarımızla birlikte Türkiye’yiz…

Etnik anlamda hepimiz Türk değiliz.

Dini aidiyet anlamında herkes Müslüman değil.

Hepimiz Sünni ve Alevi değiliz.

Biz yakın zamana kadar Dersim dedik AK Parti olarak. Bizzat liderimiz Erdoğan defalarca Dersim dedi, “Dersim katliamı” dedi. Hatta daha ileri giderek Başbakan sıfatıyla “Dersim katliamı” dolayısıyla özür anlamına gelebilecek beyanlarda bulundu.

Şehirlerimizi tarihi adlarıyla anmayı bölücülük olarak görmemek lazım. “Etnik bölücüler”in niyetlerini referans alıp kadim şehirlerimizin tarihsel adlarının anılmasına karşı çıkarsak veya bu adları kullanan herkesi “bölücü” gibi görürsek, doğru yapmış olmayız."

Ne olmuştu?

 TFF 2. Lig Beyaz Grup 23. hafta maçında 5 Mart Pazar günü Bursa'da Bursaspor ve Amedspor karşılaştı. Maç öncesinde ve esnasında Amedspor oyuncularına fiziksel ve sözlü saldırılar gerçekleştirildi. Karşılaşmada Bursaspor tribünlerinde bir grup, 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle özdeşleşen "Beyaz Toros" otomobilinin pankartı ile "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ve Kurtlar Vadisi dizisinde "Yeşil"i oynayan "Pala" karakterinin posterlerini açtı. 

Partisinin grup toplantısında konuşan Devlet Bahçeli, "Bize göre Amed diye bir yer yoktur, Amedspor'dan da bahsedilemeyecektir. Bursaspor taraftarlarını buradan selamlıyorum" dedi. (HABER MERKEZİ)