Mehmet Demir: Kayyım sistemi modern şehir soygunudur

Bağlar ve Yenişehir belediyelerinde ortaya çıkan yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine yerlerine kayyım atanan HDP'li belediye başkanları Diyarbakır'da toplandı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Yerlerine kayyım atanan HDP'li belediye eş başkanları, belediyelerde yaşanan yolsuzluk, rüşvet ve usulsüzlüklere dair basın toplantısı düzenlediler. Dün gerçekleşen toplantının odağında, müfettişlerin araştırma başlattığı Yenişehir ve Büyükşehir Belediyesi ile rüşvet iddiasıyla gündemde olan Bağlar Belediyesi vardı.

Toplantı öncesi ve sonrası konuştuğumuz belediye başkanları, mahkeme kararlarının haklarındaki iddiaların asılsız olduğunu gösterdiğini söylediler. Buna rağmen görevlerine dönemediklerini belirten başkanlar, belediyelerin denetlenmeyen rant alanına dönüştürüldüğünü vurguladılar.

Belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri, "Belediyelere yeniden kayyım atanacak" iddialarına rağmen yerel seçim hazırlıklarına başladıklarını söylediler.

'KANUNDAN ARINDIRILMIŞ ALANLAR'

Yerine kayyım atanan Batman Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir, Batman'da yağmurun kayyım ataması yüzünden bir felakete dönüştüğünü söyledi.

"Kayyım sistemi 21. yüzyılın en büyük modern şehir soygunudur" diyen Demir, kayyımla yönetilen belediyelerin kanundan arındırılmış alanlar olduğunu söyledi. Demir, kayyımlar için "Her türlü hukuksuzluğun yapıldığı yerelden merkeze kadar kurulmuş bir yolsuzluk, hırsızlık, hukuksuzluk sistemidir. HDP belediyelerini talan eden bir saadet zinciridir" dedi.

Bağlar Belediyesi ile ilgili bilgi veren Demir, "Her ne kadar Bağlar'a bir kaymakam, bir vali yardımcısı atanmamış olsa da yüzde 70 oy almış HDP Belediye Başkanı'na mazbatasını vermeyip, yüzde 25 oy almış AKP adayına vermek bir kayyım atamasıdır. Hatta kayyımlardan daha beter yolsuzluk, hırsızlık ve hukuksuzluk yapılmaktadır. Geçenlerde imar alanında yapılan rüşvet operasyonunda Bağlar Belediyesi'nin İmar Müdürünün ve Belediye Başkan Yardımcısının tutuklandığı biliniyor" diye konuştu.

KAYYIM MECLİS ÜYELERİ

Bağlar Belediyesi Meclis Üyesi sayısının 37 olduğunu hatırlatan Demir, "30’u HDP, 7’si AKP idi. HDP'nin 13 meclis üyesinin yerine kayyım atandı" dedi.

"Bağlar'daki imar yolsuzluğu boyutunu ortaya çıkarmak için bizim meclis üyelerimizin ret oyu verdikleri 40 Revize İmar Plan Değişikliğini inceledik" diyen Demir, şunları söyledi: "Bunların tümü meclis üyelerimizin yerine atanan 13 kayyım meclis üyesinin desteği ile imar mevzuatına aykırı olarak geçirdikleri revize imar değişiklik kararlardır."

'USULSÜZLÜKLER KENT SUÇLARI KAPSAMINDA'

Mehmet Demir, Bağlar Belediyesi'nde tespit ettikleri yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili bilgileri şöyle sıraladı:

-Ticaret alanlarında parsel bazlı emsal artışları yapılmıştır. İmar mevzuatına göre parsel bazlı imar değişikliği yapma yetkisi belediyelerden alınmıştır. İmar planı ile parsel bazlı emsal ve yoğunluk artışı yapılmış olması imar mevzuatına aykırılık teşkil etmektedir.

-Fonksiyon değişiklikleri ile emsal artışları yapılmıştır. Akaryakıt alanından Merkezi İş alanına çevrilmiştir. Fonksiyon değişiklikleri çevre yapılaşmalar göz önünde bulundurularak yapılması gerekirken göz önünde bulundurulmadan kişiye özgü yapılmıştır.

-Park Alanı ve sosyal tesis alanları kaldırılmış ve yerleri değiştirilmiştir. Bu yerler konut artı ticari alanlara dönüştürülmüştür. Bu bir kente yapılabilecek en büyük kötülüklerden biridir. Bu tür değişiklikler kent suçları kapsamındadır. Bu tür fonksiyon değişiklikleri ve takaslarla birilerine çok büyük rantlar sağlanmıştır.

-Fonksiyon değişiklikleri ile gizli yoğunluk artışları yapılmıştır. Ticaret alanlarına imar plan notu ile konut alanlarının yapılabilmesi sağlanmıştır. Gizli yoğunluk artışları yapılmaması gerekiyor. Yapılan nüfus yoğunluk artışı oranında sosyal donatı alanlarının sağlanması gerekir. Bu tür kararlar ayrıcalıklı imar kararlarıdır. Çünkü bu tür değişikliler imar planının standartları azaltmış olmaktadır. 

-Emsal değerleri korunarak kat yüksekleri arttırılmıştır. Kat yükseklikleri mevcut ve çevre yapılaşma dokusu göz önünde bulundurulması gerekirken göz önünde bulundurulmadan yapılmıştır.

-Çekme mesafeleri azaltılmıştır. Çekme mesafeleri değişikliklerinde mevcut hiza göz önünde bulundurularak yapılması gerekirken göz önünde bulundurulmadan yapılmıştır.

-Kullanım amaçları Akaryakıt Alanından Ticaret Alanına, Turizm Alanından Ticaret Alanına Konut Ticaret Alanına çevrilerek emsal artışı yapılmıştır. Artırılan emsal değerleri ve yoğunluk artışı oranında sosyal donatı alanları yaratılmamıştır. Fonksiyon değişiklikleri ihtiyaçlara göre yapılabilir. Fakat bu değişiklikler yapılırken emsal ve yoğunluk artışları yapılmamalıdır. 

-Değer artış payları alınmamıştır. Kurum ciddi anlamda zarara uğratılmıştır.

-Değer artış payları alınmadığı halde ruhsatlar verilmiştir. Bu da imar mevzuatının ihlalidir. Bunun para karşılığında yapıldığı görülmektedir. Bu sebepten dolayı cumhuriyet savcılarını göreve çağırıyoruz."

YOLSUZLUK İCRAATLARI SAYMAKLA BİTMEZ

Bağlar Belediyesi'ndeki yolsuzlukların bununla sınırlı olmadığını söyleyen Demir, şunları söyledi:

"2021 beşinci ayına kadar Bağlar Belediyesi'nde toplamda sözleşme bedeli 180.405.834 TL’den ihale yapılmıştır. Bunun 169.165.901 TL’si pazarlık usulüyle yapılmıştır. Yani parasal olarak yüzde 93,76 oranında pazarlık usulüne başvurmuştur. Bu da doğrudan teminler dâhil pazarlık usulüyle tanınan maksimal oran olan yüzde 10’un çok çok üzerinde olduğu görülmektedir. Bu da AKP ve kayyım zihniyetinin belediyecilik anlayışını en iyi gösteren pratiklerdendir.

Yine 20.09.2019 tarihinde 21 B ile 88.776.000,00 İş Makinesi ve Ekipmanların Kiralanması yani üç yıllık asfalt plent kiralaması yapılmıştır. Bugünün rakamları ile Alman marka ful sistem en büyük asfalt plentin satın alma fiyatı ile 25 milyon TL’dir. İkinci el asfalt plent ise güncel satın alma fiyatı ile 15 milyon TL’dir. Bağlar Belediyesi 2019 tarihinde böyle uçuk bir rakamla sadece kiralamıştır.

Bağlar Belediyesi'nin yolsuzluk icraatları saymakla bitmez. Bir basın toplantısının boyutunu aşan düzeydedir. Ama ne yazık ki ne Sayıştay raporlarına ne de mülkiye müfettişlerin raporlarına yansımaktadır."

MÜFETTİŞ AK PARTİ'DEN MİLLETVEKİLİ ADAYI OLMUŞ

Bağlar Belediyesi'nde müfettişlerin yolsuzlukları araştırdığını belirten Mehmet Demir, Cumhuriyet Savcılarını göreve çağırdıklarını söyledi.

Bu arada Bağlar Belediyesi'nde yolsuzluklarla ilgili araştırma yapan müfettişlerden Arif Yıldırım'ın, AK Parti'den Mersin Milletvekili adayı olduğu bilgisi paylaşıldı. Yıldırım, daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde terörle bağlantılı personel çalıştırıldığı iddiası üzerine görevlendirilen müfettişler arasında yer almıştı.