'Meğer piyasa sahte ilaç doluymuş'

SGK'ya ve Eczacılar Birliği'ne satılan sahte ilaçlardan sonra, piyasada başka sahte ilaçların da dolaşımda olduğu, uluslararası kuruluşların bazı ecza depolarına yasaklama kararı aldığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Sahte ilaç skandalında yeni bir bilgi ortaya çıktı: İsviçre İlaç Denetim Kurumu, resmi sayfasında üç Türk ecza deposu hakkında sahte ilaç temini uyarısı yaptı. Brezilya'nın bilgilendirmesi üzerine İsviçre, üç Türk firmasının yurtdışına ilaç satmalarını yasakladı. Karen İlaç Ecza Deposu'ndan İsviçre'ye satılan ve oradan da Brezilya'ya gönderilen ilaçların sahte olduğunun belgelenmesi üzerine Brezilya İsviçre'yi uyardı, Dünya Sağlık Örgütü de konuyla ilgili bir yazı yayımladı ve ilaç firmasına da ceza kesildi. 

Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel, "Meğer piyasa sahte ilaç doluymuş" başlıklı yazısında, sahte ilaçlarla ilgili gelişmeleri   şöyle aktardı: 

"Ya belirtilen diğer ilaç Soliris (parti 1000706, 1003254,1003254).

Bu ilacın satış fiyatı kutu başına 67 bin Türk Lirası değerli okurlar. Soliris nadir görülen bir kan hastalığıyla mücadelede kullanıyor. Bu ilacın resmi dağıtıcısı Alexion adlı firma hakkında haberler yapılmış.

Daha önce ben de yazmıştım. Amerika’daki Securitiesand Exchange Comission’ın (SEC) kararı açıklanmıştı. Firmaya 21 milyon dolar ceza verilmişti.

Bahsi geçen ilaç ruhsatı verilmesi ve ilacın geri ödeme listesine eklenilmesi konularında Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve SGK’de karar mercii idari makamlardaki bürokratlar ve komisyonlardaki üyelere rüşvet verildiği raporda yer almıştı.

Uzatmayayım.

İşte bu ilacın da sahtesi Poros Paharma ve Ankara Türkeli Ecza Deposu vasıtası ile yurtdışına satılmış. SWISSMEDIC ise 2020 yılında bunu bildirmiş ve firmaları yasaklamış. Sağlık Bakanlığı TİTCK de Nisan 2022 yılında sahte ilaç ile ilgili bir yazı göndermiş ve ilacın sahtesinin var olduğunu doğrulamış ve uyarmış.

Üçüncüsü ise Harvoni (lote 22VMYA12, lote 61264902) isimli ilaç. Hepatit C hastalığında kullanılan bu ilaç kutusu 147 bin TL fiyat ile satılıyor. Dünya Sağlık Örgütü bu ilaçla ilgili de acil kodlu uyarı yapmış.

SADECE BİR İLAÇ İÇİN

SWISSMEDIC ve Dünya Sağlık Örgütü Türkiye’den giden sahte ilaçları tespit etmiş ve bunlarla ilgili yazı yayımlamış, uyarmış. 

Bir ilaç ile ilgili Sağlık Bakanlığı TİTCK de yazı yayınlamış. Ancak diğer ilaçlar için... Yok!

SGK’ye ve bağlı olduğu kurum Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerine soruyorum:

Bahse konu üç ilaç SGK’ye alındı mı?

Bu ilaçlar hangi kurum aracılığı ile hangi firmalardan alındı?

SGK deposunda bu ilaçlardan var mı?

Alındı ise hastalara verildi mi?

Cevabınızı iyi düşünün...

CEZA DAVASI DEVAM EDİYOR

Adı geçen firmaları aradım ancak sadece Poros firmasına ulaşabildim.

Firma avukatı ile yaptığım görüşmede bu konu hakkında firmanın bir ceza davasında yargılandığını bildirdi. Kendileri ile birlikte yargılanan firmalardan birisinin Anadolu Adliyesi’nde ayrıca davasının sürdüğünü ve beraat ettiğini söyledi. Kendilerinin Brezilya’ya bahse konu ürünleri satmadığını, böyle bir ihracat yapmadığımızı ispatlar şekilde maliye müfettişi tarafından düzenlenen raporlarının olduğunu beyan ettiler. Davanın devam ettiğini de bildirdiler.

Dava dosyalarına da ulaştım.

Sahte ilaç ticareti yapma suçlaması ile Sağlık Bakanlığı TİTCK’nin açmış olduğu bir dava...

Dava dosyasını incelerken karşıma daha önce yazılarımda belirttiğim sahte kanser ilaçlarını satan firma çıktı: Tekiner Ecza Deposu!" (YAZININ TAMAMI)