Meclis açılışından notlar: 'Alkış ittifakı'

Meclis'in açılışında İYİ Parti lideri Meral Akşener'in locaya girişinde CHP'liler de yerlerinden alkışladı. Aynı şekilde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu geldiğinde de İYİ Partililer yerinde alkışladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis yaklaşık 2.5 aylık yaz tatilinin ardından 5. Yasama yılına başladı. Meclis'in açılış toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan, Mithat Sancar da hazır bulundu. Milletvekili olmayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Genel Kurulu locadan izledi.

Akşener'i locaya girişi sırasında İYİ Partili milletvekilleri ayağa kalkarak alkışlarken CHP'li milletvekilleri de yerlerinden Akşener'i alkışladı. Aynı şekilde CHP Genel Başkanı salona girdiğinde de CHP'li milletvekilleri ayağa kalkarken, alkışlara İYİ Partililer de eşlik etti.

akşener
İYİ Parti lideri Meral Akşener, CHP'liler de alkışladı.

 

İYİ PARTİLİLER ERDOĞAN GELDİĞİNDE AYAĞA KALKTI AMA ALKIŞLAMADI

Yabancı misyon temsilcileri, bakanlar, yüksek yargı organlarının başkanlarının izlediği açılışta ilk konuşmayı Meclis Başkanı Mustafa Şentop yaptı. Şentop konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı davet etti. Erdoğan'ı AK Parti Milletvekilleri ayakta alkışlarla karşıladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve MHP'li milletvekilleri de Erdoğan'ı ayakta karşıladı. Bu sırada İYİ Parti Milletvekilleri de ayağa kalktı, ancak alkışlamadılar. Daha sonra Meclis Genel Kurulu'ndaki tüm milletvekilleri ayağa kalkarak İstiklal Marşı'nı okudu.

ŞENTOP: HAİNLERİN PLANLARINI DARMADAĞIN ETTİK

Meclis Başkanı Mustafa Şentop açılış konuşmasının TBMM’nin “kahraman, gazi, fedakâr ve idealist bir Meclis” olduğunu söyledi ve Meclis’in “her düşman saldırısında ayrılıklarını bırakıp bir araya geldiğini, anlaşmazlıkları unutup birlik olduğunu” ifade etti. “Bu duruma en son 15 Temmuz hain darbe girişiminde şahit olduğumuzu” ifade ederek, şunları söyledi:

şentop
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, açılış konuşması yaptı. Fotoğraflar: AA

 “Sayın Cumhurbaşkanımızın cesaretli ve kararlı liderliğinde hainlerin planlarını, tıpkı geçmişte ordularını darmadağın ettiğimiz gibi darmadağın ettik. Ülkemiz üzerine yapılan planlarda darbelerden medet umanların bir an evvel kabul etmesi gereken gerçek; Demokratik olgunluğumuzun ve demokrasimizin geldiği noktanın darbeler döneminin ülkemiz için artık kapanmış olduğudur.”

Şentop konuşmasında, içinde bulunduğumuz sürecin, Birinci Meclis’in şartlarına benzer özellikler gösterdiğini ifade ederek, “Dünya yeniden şekillenmekte, yeni sınırlar çizilmekte, sömürü ilişkileri yeniden tanzim edilmektedir. Kuşkusuz ki dış saldırıların şekli ve yöntemi değişmiştir, ne var ki sömürgeci emellerin içeriği değişmemiştir" dedi.

'ÇÖZÜMÜ GÜNDELİK SİYASETE FEDA ETMEMEK GEREKİR'

 “Ülkemizin kaderine hep birlikte yön verme sorumluluğumuz, birbirimizle kurduğumuz diyaloglara da yansımalıdır” diyen Şentop şöyle devam etti:

“Şüphesiz ki, her konuda uzlaşmak mecburiyetinde değiliz, ne var ki uzlaşmanın mümkün olduğu durumlarda da çözümü gündelik siyasete feda etmemek gerekir. Anlaşmazlığa düşülen konularda yaklaşımlarımızın milletin aziz varlığını temsil eden bir vakara sahip olması, Meclisimizin maneviyatı için önem arz etmektedir. Bu çatı altında hiç kimse, bu güzel ve mukaddes ülkemizi daha çok sevme konusunda yarışamaz."

Mültecilerin ülkelerine dönmeleri konusuna da değinen TBMM Başkanı Şentop, “Ülkesizlik bir insanın başına gelebilecek en kötü şeydir” dedi.

BAHÇELİ VE ERDOĞAN KISA BİR SÜRE GÖRÜŞTÜ

Genel Kurul sonrası MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir araya geldiler. İki liderin görüşmesi 15 dakika kadar sürdü.

BAKAN ÖZER YEMİN ETTİ

özer
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Meclis'te yemin etti.

 

Öte yandan 6 Ağustos'ta göreve atanan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de 55 gün sonra TBMM Genel Kurulu'nda yemin etti. (DUVAR)