Marmara Adası'nda 'Avni-Jale Özken Marmara Adalar Müzesi' hizmete açıldı

Marmara Adası’nda tarihi Pantelidia Rum Kız Okulu binası müze olarak yeniden hizmete açıldı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin restore ettiği, Marmara Adası Belediyesi’nin ve İlter Can Özken’in katkı sağladığı “Avni-Jale Özken Marmara Adalar Müzesi” Marmara Adası’nda hizmete açıldı.

Müzede yer alan eserler, 2000’li yılların başından beri Çınarlı Kültür ve Sanat Sevenler Derneği’nin sergi alanında teşhir ediliyordu. Rum armatörler tarafından inşa ettirilen okul binası ise günümüze kadar karakol ve hükümet konağı olarak hizmet vermişti. Müzede arkeolojik eserlerin yanında Marmara Adası Mermeri, Marmara Adası tarihi ve çocuk bölümleri de yer alıyor.

AKSOY: 'HAYALİMİZ GERÇEK OLDU'

Marmara’nın bir hayalini gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşadıklarını söyleyen Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, “1912 yılında Rum Kız Okulu olarak yapımına başlanan Marmara Adası’nın en görkemli yapılarından birisi olan bu bina Büyükşehir Belediyesi ile beraber ortaklaşa olarak başlattığımız çalışmalar neticesinde artık Marmara Adalarına hizmet edecek bir müze olarak anılacak. Binanın tahsisini alabilmek, koleksiyoner olmak için çok çaba sarf ettik. Avni hocamız tüm koleksiyonunu bedelsiz olarak müzeye verdi. Avni hocamız hayatını kaybedince oğlu İlter Can Özken’in destekleriyle hizmete açıldı. Başta Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz olmak üzere burada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

KAYMAKAM ÇİÇEK: 'ADAMIZIN KIYMETİNİ BİLİYORUZ'

Marmara Adası’nın; değerlerine, denizine, doğasına, taşına, toprağına sahip çıkmanın çok kıymetli ve çok önemli olduğunu vurgulayan Marmara Adalar Kaymakamı Murat Çiçek, “Burada yaşayan halkımız çok şükür adamızın kıymetini biliyor. Kıymetli belediye başkanlarımızın sanata ve sanatçıya değer vermesi, tarihi binanın restore edilmesini sağlamaları bu güzel müzemizin adaya kazandırılmasında büyük rol oynadı. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

UZUN VE MEŞAKKATLİ BİR YOLDAN GEÇTİK

Bir belediye başkanı için en mutlu anlardan bir tanesinin böyle bir sonuç almak olduğunu belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise “Biz adaya çok farklı vesilelerle farklı zamanlarda geldik. Her adaya geldiğimizde çok güzel bir eser açılışı yapıyoruz. Müzemizi bu günlere getirmek için uzun ve meşakkatli bir yoldan geçtik. Avni hocamız hayattayken bütün biriktirdiği eserlerini eşi Jale hanımın adının müzeye verilmesi şartı ile vereceğini söyledikten sonra biz burada ciddi manada çalışmalarımızı başlattık. Özken ailesinin bize verdiği eserlerle Marmara Adası’na çok büyük bir değer katıyoruz. Bir yerde müze olması o yerde yaşam kalitesi ile doğru orantılıdır. Bu müzeyi buraya kazandırmamızı sağlayan tüm ekibe çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki; Büyükşehir olarak, Balıkesir’in tarihsel zenginliğine yönelik yürüttüğümüz çok yönlü çalışmalar şehrimize büyük bir ivme kazandıracak” ifadelerini kullandı.

Koleksiyonu müzeye devreden Çınarlı Kültür ve Sanat Sevenler Derneği Başkanı İlter Can Özken ise konuşmasında eserlerin kalıcı bir mekanda sergilenecek olmasından duyduğu memnuniyeti paylaştı.