Maraş Belediye Başkanı Güngör: Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni burada hiç görmedim

Maraş Belediye Başkanı Güngör, kentte Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni görmediğini iddia etti: "Başkan gelmiş, gitmiş... Burada kendisini görmedim, ne yaptıklarıyla ilgili bilgimiz yok."

Hayrettin Güngör, canlı yayın sırasında ezan başlayınca röportaja ara verdi.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 11 kentte büyük yıkıma sebep olan depremlerin merkez üssü Maraş'ın Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, kentteki son durum hakkında bilgi verdi.

Daha önce korumalarının Ebrar Sitesi'ni soran FOX TV muhabirini ittirmesiyle gündeme gelen Güngör, Habertürk canlı yayınına katıldı. Çadırlar talebinin büyük kısmının karşılandığını savunan Kahramanmaraş Belediye Başkanı Güngör, "Şu anda 78 binin üzerinde çadır kurulu. Çadır konusunda şu anda önemli sorunumuz yok. Bireysel talepler var" dedi. 

Kentte 20 binin üzerinde yıkık bina olduğunu ifade eden Hayrettin Güngör'ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

- Depremde yıkılan binaların yüzde 99'u 1999 deprem yönetmeliğinden önce yapılan binalar.

'KIZILAY'IN ÇADIR SATTIĞINA ŞAHİT OLMADIM'

- Bu konunun adli boyutu savcılıkta devam ediyor. Şu an yaralarımızı sarıyoruz, acıları telafi etmeye çalışıyoruz. Süreç devam ediyor, bu konuda daha fazla bir şey söylemem mümkün değil. Bu farklı bir süreç, savcılık, adliye burada sorunlar varsa hukuki süreç devam ediyor.

- Ben Kızılay'ın çadır sattığı konusuna şahit olmadım. Bilgi sahibi değilim. Böyle bir bilgi gelmedi bana.

'ASKİ, KASKİ'DEN MALZEME İSTEMİŞ'

- Ben Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni burada hiç görmedim. Başkan gelmiş, gitmiş, kendileri ifade ediyorlar. Burada kendisini görmedim, ne yaptıklarıyla ilgili bilgimiz yok. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'nın buraya geldiği ifade ediliyor, hangi alanda nasıl bir çalışma yaptığını bilmiyorum.

- Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ bizim KASKİ'den malzeme istemiş. Zaten biz afetten etkilenmişiz. Sadece KASKİ'den talepleri olduğunu biliyorum. Bizden 50 kalemde malzeme desteği talepleri olmuş. Zaten depremde belediyemizin altyapısı tahrip oldu, onlar da bizden malzeme desteği istemişler.

- Kamu binalarından çok nadir yıkıldığını biliyorum. Yüzde 1'lik bile oran olmadığını biliyorum. Kesin bilgi Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzde var.

- Şu an hayatı normalleştirmeye çalışıyoruz. Arama kurtarma sonuçlandı. Hafriyatlar kaldırılıyor yoğun şekilde. Çadırkentler oluştu, hızlı şekilde konteyner kentler oluşuyor. Elektriğimiz, gazımız yüksek oranlarda veriliyor. Düzenli ekmek çıkıyor. En az 500 noktada sıcak yemek çıkıyor. Hızlı bir şekilde kalıcı konut çalışmalarını bakanlığımız devam ettiriyor. Yıkılması gereken binaların süreci başladı. Süreç sağlıklı bir şekilde devam ediyor.

- İstanbul'da da deprem beklentisi var, farklı yerlerde de var. Deprem öncesinde kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor. Kahramanmaraşımız pilot bölgeydi. Yapılması gereken büyük oranda yapıldı ama iki büyük deprem şu ana kadar bilim adamlarının ifade ettiğine göre karada görülmüş en büyük deprem. Afetin boyutlarını düşündüğünüzde yapılacak sınırlı şeylerin olduğu ortaya çıkıyor. Böyle bakmak lazım.

'KAYIP ÇOCUK İHBARI YOK'

- Bilim adamları karanın gördüğü en büyük deprem olarak ifade ediyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyordu. Bu konuda hem merkezi idaremiz hem belediyemiz ciddi manada dönüşüm alanları oluşturuldu.

- Türkiye'de birçok yerde deprem oldu. Şu anda riskli yerler var. 99 depreminden sonra binalarımızda sıkıntı olmadı. Yüzde 1'lik oran. O günkü imar hukukuna göre yapılan binalarda hasar oldu. Yapı stoğunda iyileşme olduğu zaten görülüyor.

- Şu ana kadar bana gelen kayıp çocuk ihbarı yok. Emniyetimize, savcılığa gelmiş olabilir.

- Şu anda kırsalda jandarmamız, AFAD yetkililerimiz, merkezde de aynı şekilde, şu anda ulaşamadığımız hiçbir yer yok.

- Defin konusunda çok iyi bir organizasyon oluşturuldu. Mezarlık alanına cenazelerimiz nakledildi. Dini hizmetler yerine getirildi. Defin gerçekleştirildi. Ne hukuki ne de dini anlamda herhangi eksiklik yapılmaksızın cenazelerimiz defnedildi. Bu süreçte sayın savcılarımıza, Diyanet İşleri Başkanlığımıza teşekkür ediyorum.

- Depremin getirdiği sonuç olarak temizlik hizmetleri yoğun ihtiyaç hissedilmişti. 600 üzerinde personelimiz ve 300 kardeş belediyelerimizden gelen personelle hamdolsun bu sorunu çözdük. (HABER MERKEZİ)