Mansur Yavaş: Bütün belediyelerden suya yüzde 50 indirim isteyelim

Yavaş, "Ankara’nın, elektrik ödenmediği için suyunun kesilmesi amaçlanıyor" dedi ve Kılıçdaroğlu'na çağrı yaptı: Lütfen bir talimat verin bütün illerde, yüzde 50 indirim isteyelim...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'tan, Belediye Meclisi'nde AK Parti Grubu’nun önerisi ve oyçokluğu ile alınan 'suya yüzde 50 indirim' kararıyla ilgili yeni hamle geldi. 

Yenimahalle Belediyesi’nin Turgut Özal Mahallesi’nde yapacağı 100. Yıl Cumhuriyet Akademisi’nin temeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla bugün atıldı.

ANKA'nın aktardığına göre ABB Başkanı Mansur Yavaş törende 'suya indirim' tartışmasını tekrar gündeme getirdi. 

Konuşmasında, göreve başladıklarından bu yana, EGO’da doğalgaz giderlerinin yüzde 1.143 arttığını söyleyen Yavaş, "Şu anda doğalgaz gideri, EGO’dan elde ettiğimiz geliri bile karşılamıyor. Özellikle metroda elektrik giderlerimiz yüzde 725, mazot giderlerimiz ise yüzde 119 arttı. Buna rağmen, EGO’da son 10 yılın bilet ortalaması 1 dolardı, bugünün değerleri ile 18,6 liraya otobüs bileti satılıyordu, şu anda maliyeti 18 liranın üzerinde olmasına rağmen bilet ücretimiz sadece 40 sent, yani 6,5 lira. Halkımız ucuz ulaşımdan faydalansın diye Ankara Belediyesi’nin bütçesinden EGO’ya 2021 yılında 835 milyon lira aktardık. 2022 yılında ise şu ana kadar 1 milyar 611 milyon lira yardım yaptık" dedi. 

'ELEKTRİK ÖDENMEDİĞİ İÇİN ANKARA'NIN SUYUNUN KESİLMESİ AMAÇLANIYOR'

YASAYA DA AYKIRI: 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre Belediye Meclisi’ne, belediyenin gelirlerini bütçeye azaltıcı önerge verilemez. Ancak ASKİ Genel Müdürlüğü’nün belirlediği, önerdiği ücretler üzerinden indirim ya da artırma yapılır. Bunun haricinde önerge verilemez" diyen Mansur Yavaş, özetle şunları söyledi: "Yine 2560 sayılı Kanun’un 23. maddesi; ‘su, maliyetinin ücretinde satılamaz’. Buna rağmen biz zam yapmadık, kaldı ki zam yapılsa dahi Meclis’te çoğunluğumuz yok.

ELEKTRİK GİDERİ YÜZDE 867 ARTTI: Ankara’da son 10 yılda su ortalama 1,60 dolara, yani bugünün parası ile 30 liraya satıldı. Yani halka pahalı su satıldı. Vatandaş müşteri gibi görüldü. Peki biz ne yaptık? Yüzölçümü bu kadar büyük bir kentte taşınması ve arıtması ile birlikte maliyeti 24 lira olan suyu 13 liraya satıyoruz. Bu rakam, görevi devraldığımızda, Mustafa Tuna döneminde yapılan indirimin dahi dolar bazına baktığında altında. Göreve geldiğimizden bugüne kadar ASKİ’nin elektrik gideri yüzde 867 artmasına rağmen Meclis’te alınan bu yanlış kararla yüzde 50 indirilirse bilin ki Ankara’nın, elektrik ödenmediği için suyunun kesilmesi amaçlanıyor. Bunun başka bir amacı yok.

YÜZDE 50 İNDİRİMİ HEPSİNDEN İSTEYELİM: Sayın Genel Başkanım, huzurunuzda söylüyorum; biz, Ankaralıyı müşteri gibi görmüyoruz. İktidarın bu kadar yaptığı zamlar karşısında ezilmemesi için maliyetin altında satıyoruz. Lütfen bir talimat veriniz; bütün illerde, bütün büyükşehirlerde aynı önergeyi bizim partili arkadaşlarımız versin ve yüzde 50 indirimi hepsinden isteyelim. Yeter ki vatandaşın lehine olsun. Bizler yine ne yapar ederiz, açık ihaleler ile katılımı fazla yaparak elde edeceğimiz indirimle Ankaralıya hizmetten vazgeçmeyiz. Aynı hizmetleri fazlası ile yaparız. (HABER MERKEZİ)