Mansur Yavaş, ASO Şubat Ayı Meclis Toplantısı'na katıldı

Ankara Sanayi Odası (ASO), Şubat Ayı Meclis Toplantısı’nı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın katılımıyla yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Sanayi Odası (ASO) Şubat Ayı Meclis Toplantısı’nı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın katılımıyla yaptı. ASO Başkanı Seyit Ardıç, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, makroekonomik konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu ve sanayicilerin sorun, öneri ve taleplerini dile getirdi.

Ardıç, yurt içinde Merkez Bankası Başkanı değişikliği sonrası sıkılaştırma politikalarının devam edip etmeyeceği ve yerel seçimlerin, dışarıda ise Kızıldeniz olayı ile yeniden gündeme gelen tedarik zincirinin kırılması ile navlun fiyatlarındaki artış ve gelişmiş ekonomilerde enflasyonun beklentilerin üzerinde kalmasının, risk ve belirsizlik algısını yüksek tutmaya devam ettiğini söyledi.

Merkez Bankasının faiz artışı döngüsünü sonlandırarak yüzde 45 seviyesinde sabit bıraktığını hatırlatan ASO Başkanı Ardıç, “Önümüzdeki dönemde enflasyondaki gelişimin çok yakından takip edilerek uygun politika seçeneklerinin kararlılıkla uygulanmasını beklemekteyiz. Aksi halde bu zamana kadar katlandığımız maliyetlerin boşa gitme ihtimali bulunmaktadır. Acı tecrübelerimiz göstermiştir ki; enflasyonu kontrol altına almadan attığımız adımlar maalesef makroekonomide dengelenmeyi sağlayamıyor” ifadelerini kullandı. 

'SADECE FAİZ ARACI İLE ENFLASYONLA MÜCADELE BAŞARILI OLMAZ'

Hem arz hem talep kaynaklı enflasyonist etkilerin var olmaya devam ettiğini belirten Ardıç, “Sıkı para politikasına sıkı maliye politikasının da eşlik etmesi gerekmektedir. Fakat maliye politikasında yeterince sıkılaştırma yapılamadığını görüyoruz” dedi.

Politika faizi yüzde 45 seviyesinde kalırken, Türkiye'nin para arzının yıllık yüzde 65’in üzerinde artışa devam etiğine dikkat çeken Ardıç, “Para arzını kontrol etmeden sadece faiz aracı ile enflasyonla mücadelenin çok da başarılı olacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

'SANAYİCİNİN YATIRIM İŞTAHI AZALIYOR'

Ardıç, sanayicilerin mevcut ortamda orta ve uzun vadeli plan yapmakta zorlandıklarını ifade ederek, “Yüksek enflasyon ve kredi maliyetleri, yatırım iştahımızı her geçen gün azaltmaktadır. İzmirli duayen sanayici Salih Esen’in de ifade ettiği gibi, yatırım sanayicinin oksijenidir. Bir sanayici yatırım yapmadığı zaman oksijensiz kalır. Önce çırpınır, bir an gelir bayılır, oksijen alamayınca da son nefesini verir. Sonuçta her sanayici doğru tercihler noktasında yatırım yapmak ve büyümesini buna göre geliştirmek zorundadır. İş dünyasının uzun ve orta vadeli, dengeli bir strateji belirleyebilmesi için makroekonomik istikrarın ve güvenin sağlanması şarttır. Sıkı para politikasının getirdiği yüksek faiz maliyetleri nedeniyle yatırımlarda problem yaşıyoruz. Yatırımların gayrisafi milli hasıla içindeki payı azalıyor” diye konuştu.

Asgari ücretin işverene maliyetinin 1000 dolar seviyesine geldiğini de dikkat çeken Başkan Ardıç, bunun yeni ihracat pazarlarına girişi zorlaştırdığını belirterek, “Sanayimiz ağırlıklı olarak ithalata dayalı ihracat yaptığı için önümüzdeki dönemde bilançolarda gerekli döviz pozisyonuna ulaşamayacağız” dedi. Ardıç, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 araştırmasında faiz, amortisman ve vergi öncesi karlılık oranının (FAVÖK) yüzde 15,4’e gerilediğini belirterek, “Firmalarımız yüzde 53,4 ticari kredi faizi ile borçlanıp yüzde 15,4 FAVÖK marjı ile nasıl kâr edecek?” diye sordu.

'BÜYÜKŞEHİR İLE OSB’LERİN İŞBİRLİĞİ DEVAM ETMELİ'

ASO Başkanı Ardıç, yerel yönetimlerden beklentilerini de aktardı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Başkentin pek çok bölgesinde sanayicilerle sık sık bir araya geldiğini ve sorunların çözümünde yardımcı olduğunu anlatan Ardıç, Yavaş’a teşekkür etti. Büyükşehir Belediyesi ile organize sanayi bölgeleri arasında yapılan işbirliği protokolünün devam ettirilmesini talep eden Ardıç, Temelli sanayi havzasında OSB’lerin ortak sorunu olan yağmur sularının Ankara Çayı’na deplasesi konusunda Büyükşehir Belediyesi’nden destek istedi.

YAVAŞ: ASO-SEM’İN BENZERİNİ BÜYÜKŞEHİR’DE YAPACAĞIZ

ASO Başkanı Ardıç’ın konuşmasının ardından, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da sanayicilere hitap etti. Yavaş, sanayi bölgelerin altyapı sorunlarının çözümü için bundan sonra da çalışmaya devam edecekleri ve sanayicilere destek olacakları mesajı verdi. Yavaş, sanayinin nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla faaliyet gösteren Ankara Sanayi Odası Sürekli Eğitim Merkezi (ASO-SEM) benzeri bir modeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde de hayata geçireceklerini söyledi. Yeniden seçilmesi durumunda Ankara’da hayata geçirmeyi planladığı projelerini anlatan Yavaş, sanayicilere endüstriyel tarım sektörüne yatırım yapmaları tavsiyesinde de bulundu. ASO Meclis Üyelerinin yerel yönetimlere ilişkin sorun ve taleplerini de dinleyen Yavaş, soruları da yanıtladı.