Malatya'da sessiz seçim: Tabloda değişim bekleniyor

Maraş depreminden etkilenen Malatya'da seçim çalışmaları konteyner ve çadır kentlerde yürüyor. Depremde geç ve yetersiz gelen yardımlar karşısında tepkili olan Malatyalı seçmenin tercihi değişecek mi?

Google Haberlere Abone ol

Didem Barut
MALATYA - Seçime sayılı günler kala depremin vurduğu Malatya'da sessizlik hakim. Seçim çalışmalarını konteyner ya da çadır kentlerde yürüten milletvekili adayları ise gürültüsüz ama bir o kadar da yoğun çalışıyor. Çünkü depremin vurduğu ve boşalttığı şehirde kullanılacak bir oyun bile önemi büyük.

SESSİZ KAMPANYA

Malatya'da kayıtlı 530 bin seçmen var. Ancak deprem nedeniyle farklı illere dağılan seçmenin ne kadarının sandığa gidebileceği merak konusu. Deprem bölgesinin genelinde olduğu gibi Malatya’da da seçim şarkılarının çaldığı, anonsların yapıldığı araçlar, şehir merkezinde açılan stantlar, siyasi parti bayrakları yok. Siyasi partiler seçim çalışmalarını konteyner kentlerden yürütüyor. Ama en çok sosyal medya kullanılıyor aday propagandası için. Seçime dair ana yollar ve caddelere asıldan aday afişlerinden başka bir işaret de bulunmuyor. Malatya Adliyesi ağır hasarlı olduğu için İl Seçim Kurulu 14 Mayıs’ta Bölge Adliye Mahkemesi binasında olacak ve 1900 sandıktan çıkan sonuçlar bu binada açıklanacak.

2018 SEÇİMİNDE 4-1-1, ŞİMDİ?

2018 yılında yapılan genel seçimde 497 bin 223 seçmenin oy kullandığı Malatya'da sonuçlar şu şekildeydi:

Cumhur İttifakı 342 bin 671 oyla şehirde ilk sırada yer aldı. Bu oyların 263 bin 486'sını alan AK Parti 4, 79 bin 185'ini alan MHP 1 milletvekili çıkardı. Millet İttifakı 109 bin 975 oy aldı. 81 bin 709 oy alan CHP 1 vekil çıkarabildi. Ancak Malatya bu kez son yıllarda ilk defa sonuç tahminini yapmanın zor olduğu bir seçime gidiyor. Önceki seçimlerde tahmin yürütmek ne kadar kolaysa bu seçimde de o kadar zor.

AK PARTİ ADAY SANCISI

Şehirde yapılan yorumlarda AK Parti'nin oylarında düşüş olacağı öngörüsü hakim. Bu tahminde bulunanların en önemli gerekçesi ise milletvekili adayı tercihleri. Önce il başkanlığı daha sonra 23. dönem milletvekilliği yapan ve 2018 seçimlerinden sonra yeniden il başkanı olan İhsan Koca'nın tekrar ikinci sıradan aday olmasına parti tabanında bir tepki olduğu belirtiliyor. Koca seçim gezilerinde pek yer almıyor. İlk sıra adayı Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı Bülent Tüfenkci ise daha çok kabul görüyor. 3 dönem milletvekilliği ve genel başkan yardımcılığı yapan Öznur Çalık ise yeniden aday gösterilmediği halde yoğun şekilde seçim çalışmalarına katılıyor.

AK Parti İl Başkanı İhsan Koca
CHP İKİNCİ VEKİLE YAKIN

Ana muhalefetteki CHP ise hafızalarda olumlu iz bırakan milletvekili Mevlüt Aslanoğlu döneminin ardından iki vekil çıkarmaya uzun bir aradan sonra ilk kez ikinci vekile yakın görünüyor. Genel başkan yardımcısı ve ilk sıra adayı Veli Ağbaba'nın depremin ilk gününden itibaren bir an olsun şehirden ayrılmadan yürüttüğü çalışmalar partiyi güçlendiren bir unsur olarak öne çıkıyor. İkinci sıra adayı Enver Kiraz da bire bir teması öne çıkaran yoğun bir çalışma yürütüyor.

Chp Malatya İl Başkanlığı seçim koordinasyon çadırı
ÜÇÜNCÜ SIRA ADAYLARI YÖN VERECEK

AK Parti'nin üçüncü sıra adayı 23. dönem milletvekili Fuat Ölmeztoprak'ın kızı İnanç Kara Ölmeztoprak. Malatya'nın seçilme ihtimali olan tek kadın adayı olarak görünen Ölmeztoprak, Akçadağlı Şeyh Ali Kara'nın torunu olarak tanınıyor. Bu nedenle destekleyen belli bir kitlesi var ama karşısındaki isim de Malatya Milli Eğitim Eski Müdürü Battal Kanbay. CHP üçüncü sıra adayı olan Kanbay, 1.5 yıl kaldığı görevinden geçen yıl alınmasıyla gündeme gelmişti. Kanbay’ın okul ihalelerinde usulsüzlüklere izin vermediği için görevden alındığı iddia edilmişti. AK Parti ve CHP'nin alacakları oy oranına bu isimler de etkili olacak.

AK Parti adayı İnanç Kara Ölmeztoprak (sağda)
1 OY KEMAL'E, 1 OY MERAL'E

Şehirdeki seçim çalışmalarında Millet İttifakı partileri de sık sık ‘birlik’ mesajı veriyor. İYİ Parti adayı Şeyhmus Göçmez de hızlandırılmış seçim sürecine ayak uydurmuş durumda. Göçmez de kampanyasını “1 oy Kemal'e, 1 oy Meral”e diye yürüterek seçmenden oy istiyor.

İYİ Parti adayı Şeyhmus Göçmez (sağda)
DEPREMDE YAŞANAN İHMALLER SANDIĞA YANSIYACAK MI?

6 Şubat yaşanan iki büyük depremde geç gelen ve yetersiz kalan yardımlar Malatya'da halkın büyük tepkisine neden olmuştu. Peki iktidara gösterilen tepki sandığa ne kadar yansıyacak? Bunu şu an kestirmek çok zor. Çünkü mevcut seçmenin yüzde kaçının oy kullanacağı ve çoğunlukla hangi siyasi parti seçmeninin sandığa gideceği net değil.

SEÇMENİN DÖNMESİ İÇİN DESTEK KAMPANYALARI YAPILDI

CHP tarafından il dışındaki seçmeni Malatya'ya getirmek için başlatılan ulaşım desteğine AK Parti de kayıtsız kalmadı. Deprem nedeniyle farklı illerde yaşayan ama kaydını aldırmayan seçmenin Malatya'da oy kullanmasına destek olan siyasi partiler yarış halindeler. Çünkü il dışından gelen seçmenler seçimin kaderini belirleyecek. Hangi partinin seçmeni daha çok gelip oyunu kullanırsa o partinin kazanacağı, sonuca dair en net tahmin gibi görünüyor.

Etiketler malatya seçim