Malatya’da köylüler ve avcılar karşı karşıya

Arguvan’ın avcılık faaliyetleri nedeniyle bölge halkı ile avcılar arasında kavga çıktı. Doğa savunucuları yaşam alanlarının tehdit altında olduğunu avcılığa geçit vermeyeceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

MALATYA - Yeşilyurt Doğa Avcılar Derneği, Malatya’nın Arguvan ilçesine bağlı Karahöyük köyünde, kentteki avcıları toplayarak av etkinliği düzenlemek istedi. Yaklaşık 90 kişiden oluşan kalabalık avcı grubu ile köylüler, Koyuncu köyü yolunda karşılaşınca yaşanan sözlü tartışma kavgaya dönüştü. Arguvan ve Köyleri Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Ali Kaya, avcılar tarafından darp edildiklerini belirterek yaşananlarını anlattı

'CENAZE KONVOYU SANDIK DURUP DARP ETTİLER'

25 Aralık Pazar günü fidan dikmek için arkadaşlarıyla bir araya geldiklerini söyleyen Ali Kaya, avcılara karşı oldukları için daha öncede tartışmalar çıktığını söyledi. Kaya, olay günüde avcıların kendisini tanıdıkları için saldırdıklarını belirterek olayı şöyle anlattı; "Alaçayır Yaylası'na giderken büyük bir konvoy ile karşılaştık. Konvoyun içerisinde minibüsler de vardı, biz cenaze konvoyu sanıp araçlarımızı sağa çekip yol verdik. Adamlar bize yaklaşınca baktık ki üzerlerinde yelek de vardı. Bize yetiştiklerinde durdular 'Hayırdır yol mu kesiyorsunuz' dediler, 'Yok dedik ne yol kesmesi’. Sonra içlerinden biri ‘Ali Kaya var mı aranızda?' diye sordu. Ben, 'Benim buyurun dedim'. Duyar duymaz bana saldırdılar, araçtan inen vurdu, araçtan inen vurdu... Yaklaşık 25 avcı beni aralarına alıp saldırdılar."

Ali Kaya

Adeta meydan dayağı yediklerini söyleyen Kaya, avcı grubu içinde yer alan resmi bir görevlinin de kendilerine ateş açtığını söyledi. Kaya, "Avcı grubu içerisinde yer alan bir başçavuş da bize ateş açtı, mesafe uzak olduğu için şans eseri saçmalar bize isabet etmedi. Böyle bir şey olabilir mi?" dedi.

'AV YAPILMASINA KARŞIYIZ'

Kaya, Yeşilyurt Doğa Avcılar Derneği Başkanı Yusuf Uçar’ın kendisini hedef gösterdiğini söyledi. Daha önce de köylüler ile avcıların tartıştığını belirten Kaya şöyle devam etti, "Arguvan genelinde kimse avlanmaz. Ancak Yusuf Uçar’ın toplayıp Arguvan’a getirdiği avcılar ısrarla bu bölgede avlanmak istiyor. Zaten bu şahıs dernek kurduğunda üye yaptığı kişilere onları Karahöyük avlağında avlatacağını özellikle söylüyor."

Bölgenin tarım bölgesi olduğunu hatırlatan Kaya, keklik ve diğer hayvanların ziraat ilacından daha faydalı olduğunu ifade etti. Kaya şunları söyledi, "Tabi burası 100 binlerce dönümün ekili olduğu bir alan. Daha önce kaymakamlık yetkilileri, Doğa Koruma Müdürü, köy muhtarları ve doğa savunucuları olarak Kaymakamlık'ta bir araya geldik. Yusuf Uçar ve bir başka avcı derneği başkanı da o toplantıda yer aldı. Milli Parklar'daki müdüre hanım detayları bize anlattı; bir avlakta en fazla 4 avcının avlanabileceğini, avcıların ekinlere giremeyeceğini, tapulu araziler için izin alınması gerektiği vb. şeyleri söyledi. Herkes 'Kesinlikle kendi bölgemizde hayvanların katledilmesini istemiyoruz' dedi."

'ISRARLA BURADA AVLANMAK İSTİYORLAR'

Uçar’ın ısrarla üyelerine Arguvan’da avlanmayı vaat ettiğini belirten Kaya, "Biz kendi köylerimizde hiçbir canlının katledilmesini istemiyoruz. 23 Ekim’de gelip avlandılar, kotalarını doldurup gittiler. Uçar ısrarla "Ben Arguvan’a geleceğim, şöyle yaparım, böyle yaparım’ diyerek köylüleri tahrik, tehdit ediyor. Silah seslerinden rahatsız oluyoruz. Çocuklar korkuyor. Gelip ekinlerimiz içinde avlanmak istiyorlar" diye konuştu.

Ali Kaya, jandarmanın müdahale ederek kendilerini ve avcıları karakola götürdüğünü, şikayetçi olmalarına rağmen "şüpheli" sıfatıyla ifadelerinin alındığı bilgisini paylaştı.

AVCILAR DERNEĞİ: DARP EDİLİYORUZ

Yeşilyurt Doğa Avcılar Derneği Başkanı Yusuf Uçar ise köylüleri suçlayarak, avlanmalarının engellendiğini söyledi. Basın mensuplarına açıklama yapan Uçar, Karahöyük Devlet Avlağı'nda avlanmak için 45 kişilik avcı grubuyla gittiklerini ve yollarının kesilmesi nedeniyle tartışma yaşandığını söyledi.

Uçar, muhtarları ve köylüleri suçlayarak kendilerinin darp edildiğini ve araçlarına zarar verildiğini iddia etti. Uçar şu ifadeleri kullandı; "Yıllardır bu kötü niyetli kişiler avcılarımızı darp etmektedir. Bunlar yalan beyanlarda bulunmakta, 'Ekinlerimize girdiler' diye insanları karalamaktadırlar. Gerekli tedbirlerin devlet tarafından alınacağını biliyoruz. Muhtarlar da görevini kötüye kullanarak bu kötü niyetli köylü gruplarına destek vermekte."

Ava gittiklerinde büyük sıkıntılar yaşadıklarını ve avcıların darp edildiğini ileri süren Uçar, "Devletimizin bir çalışma yapması, bize yardımcı olması gerekmektedir. Biz vergimizi ödüyoruz, vergi pulumuzu yatırıyoruz" diyerek yasal yükümlülüklerini yerine getirdiklerini söyledi.

4519 Kara Avcılığı Kanunu'nu hatırlatan Uçar "Muhtarlar devletin kanuna karşı geliyor" diye konuştu.

BÖLGEDE HANGİ YABAN HAYVANLARI YAŞIYOR?

Köylülerden alınan bilgilere göre, Arguvan’da koruma altındaki dağ keçileri, boz ayılar, tavşanlar, keklikler, tilkiler ve çakallar yaşıyor.

Köylüler, kendi imkanları ile çoğalttıkları kekliklerin, ekinlerin zararlı böceklerden korunması noktasında doğal zirai ilaç görevi gördüğünü belirtiyor. Ayrıca köylüler Arguvan halkı olarak avcılığa karşı olduklarını söylüyor ve kendi bölgelerinde canlıların avlanmasını istemiyor. Düzenlenen av şölenlerinde silah seslerinden dolayı çocukların ve yaşlıların korktuğunu, yaban hayvanlarının ise bölgeden kaçtığını ifade eden köylüler "Av cinayettir" diyerek bölgede avcılığa geçit vermeyeceklerini söylüyor.

Etiketler malatya avcılık