Malatya’da kayısının ‘başı belada’: Kalite de rekolte de düşük

Malatya’da, deprem, don, monilya hastalığı ve doluya maruz kalan kayısıda bu sene rekolte beklentisi düşük. Çiftçiler, bir umut Erdoğan’ın söz verdiği desteği bekliyor.

Google Haberlere Abone ol

Didem Barut

MALATYA – Maraş merkezli depremlerde yıkıma uğrayan Malatya’da çiftçiler, kayısı üretimi nedeniyle endişeli.

Aşırı yağışlar, don ve monilya hastalığı gibi olumsuzluklar nedeniyle kayısıda bu yıl rekoltenin düşmesi bekleniyor.

‘YAĞIŞLARDAN TARLALARA GİRİLMİYOR’

Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca, Malatya’da yaşanan deprem, yağmur, don ve dolunun kayısıyı büyük oranda etkilediğini, kayısının bu sene yok denecek kadar az olduğunu ifade etti. Karaca, “Bu sene için umudumuz tamamen bitti. Rekolte çok düşük değil, yok denecek kadar az. Önce don vurdu, sonra yağan yağmur toprağa rahat vermedi, en sonunda yağan dolu da olan kayısıyı yok etti. Şu an çiftçinin elinde olan kayısı hep çilli ve yaralı. Doğru düzgün kayısı kimsenin elinde yok. Bu yaşıma kadar Malatya’da böyle bir yağmur görmedim. Bahçelerin çoğunda çiftçiler, ağaçların dibini süremedi. Yağışlardan tarlalara girilmiyor. Darende ve Kuluncak, bu yağışlardan fazlasıyla etkilendi, Hekimhan zaten mahvoldu. Rakımı yüksek olan bölgeler, bu sene kayısıya hasret kalacak” diye konuştu.

‘ÇİFTÇİNİN GÖZÜ KULAĞI ERDOĞAN’IN VERECEĞİ MÜJDEDE’

Kayısı rekoltesinin yarı yarıya düşeceğini söyleyen Karaca, çiftçinin Erdoğan’ın seçim öncesi vadettiği müjdeye odaklandığını ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ifadelerine göre, bir kemer sıkmaya gidileceğini, o nedenle çok büyük bir beklenti içine girilmemesi gerektiğini söyledi. Karaca, konuyla ilgili şöyle devam etti: “Rekolte çalışmalarıyla ilgili Tarım İl Müdürlüğü ve ziraat odalarının görüşmeleri devam ediyor. Ancak benim tahminime göre, kuru kayısı rekoltesi 40 bin ton olur. Geçen sene 10 bin tonu yaş olmak üzere 85 bin ton kayısı rekoltemiz vardı. Yani bu sene yarı yarıya zararımız var. Çiftçinin elinde geçen seneden kalan 20 bin ton stok vardır. Onunla beraber 60 bin ton olur ama vaziyet kötü. Malatya, depremin ardından ikinci kez yıkıldı. Rekolte düşük olduğu için de kayısı fiyatları artar. Kuru kayısının kilosu 150-180 lira arası olur. Dövizde yaşanan kıpırdanmayla fiyatlar biraz daha artabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya’ya geldiğinde, ‘Çiftçiye yakında müjdelerimiz olacak. Doludan, dondan zarar gördüğünüzü biliyoruz. Yakında sizler için güzel haberler vereceğiz’ demişti. Malatyalı da bir beklenti içine girdi haliyle. Şimdilerde herkesin gözü kulağı, Erdoğan’ın sözünü verdiği müjdenin açıklanmasında. Ne açıklanır, ne zaman açıklanır bilmiyoruz ama son umut olarak bekliyoruz. Özellikle yüzde 70 oy oranından sonra Malatyalılar, destekleneceğini düşünüyor. Mehmet Şimşek’in göreve gelmesinden sonra bir kemer sıkmaya gidileceği belli, o yüzden çok da umutlanmaya gerek yok aslında ama çaresizlik. Elimizden başka bir şey gelmiyor.”

‘KAYISININ AYNI ANDA TÜM AFETLERDEN ETKİLENDİĞİNİ ŞİMDİYE KADAR GÖRMEDİK’

Üç kuşaktır çiftçilik yapan Hakkı Akkoyun ise kayısının başına ilk kez böyle bir afet geldiğini ve şaşkın olduklarını belirtti. Akkoyun, “Bu sene kayısının başından bela eksik olmadı. Don vurdu hemen ardından monilya hastalığı başladı son olarak dolu yağışı kayısıyı tüketti. Dolu aslında kaliteyi düşürüyor, yağmur ve monilya da rekolteyi düşürdü. Üstelik sadece belirli bölgeler değil, neredeyse Malatya’nın tamamında kayısı ağır hasar aldı. Zaten yağmurun, donun ve monilyanın etkilemediği bölgeleri dolu etkiledi. Rekoltenin büyük oranda düşeceğini farkındayız. Bu sene o kadar çok yağış aldı ki Malatya, bahçelerimize gidip ağaçlara bakamadık, ilaçlayamadık. Kayısı da, kalite de sıfır, tonaj da düşük. Biz ailece çiftçilik yapıyoruz ancak kayısının aynı anda tüm afetlerden etkilendiğini şimdiye kadar görmedik. Tüm afetlerin hepsi aynı anda olur mu? Maalesef oldu. Bizler de şaşkınız” dedi.