Malatya'da 'Deprem Öyküleri' tepkisi: 'Üniversite acıyı yarıştırıyor'

İnönü Üniversitesi'nin 'Deprem Öyküleri' yarışması düzenlemesi tepkilere neden oldu. Eğitim-İş Malatya Şube Başkanı Kara, "Üniversite insanların acılarına değil, bilimsel çalışmalara odaklansın" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Didem Barut

MALATYA - 6 Şubat’ta yaşanan depremlerden etkilenen 11 ilin başında gelen Malatya’da, İnönü Üniversitesi ‘Deprem Öyküleri’ yarışması düzenleniyor. Jüri üyeleri arasında üniversite rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın yanı sıra akademisyen ve yazarların yer aldığı ‘Deprem Öyküleri’ yarışmasının birincisine 3 bin TL, ikincisine 2 bin TL ve üçüncüsüne bin TL para ödülü verilecek.

Yaşanılan acıların kağıda dökülmesi ve bunun karşılığında bir bedel belirlenmesinin gurur kırıcı olduğunu belirten Eğitim-İş Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kara, “Enkaza dönmüş bir Malatya’da asbest sorunu var, sağlık sorunu var, eğitim sorunu var, kış aylarına giriyoruz insanlar hala konteynerde yaşıyor, kalıcı konutlar teslim edilmedi. Üniversite bunlara kafa yorsun” dedi.

'İNSANLAR ACILARINI ANLATIP PARA MI KAZANACAK?'

Malatya’da köklü bir üniversitenin böyle bir yarışma düzenlenmesini kabul edemediklerini belirten Kara, “Bu yarışma başından sonuna kadar bir skandal. Çünkü acının yarıştırılması olamaz. Bunun karşılığında bir para belirlenmesi zaten çok vahim. Yarışmaya katılacak insanlar acılarını anlatıp para mı kazanacak? O yaşadığımız felaketle ilgili kimsenin anlatılacak güzel bir anısı olmadığına göre acımızdan faydalanılıyor. Üniversite yarışma düzenleniyor ve acıyı yarıştırıyor. Aslında bu, her şeyden daha büyük acı. 65 öğrencisi ve 7 personelini kaybeden İnönü Üniversitesi’nde yirmiye yakın bina hasar aldı, yıkıldı. Üniversite ve akademisyenler buna odaklansın. Depremle ilgili bilimsel akademik çalışmalar yapsınlar, ruh sağlığı bozulan vatandaşa hizmet etmeyi planlasınlar. Bu sabah bile depremle uyandık. İnsanların acılarından faydalanmak yerine insanları depreme hazırlasınlar" diye konuştu.

'ACI ÜZERİNDEN İNANÇ İSTİSMARI YAPILIYOR'

Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak ise Malatya’da büyük bir felaket yaşandığını ancak bu felaket sonrasında olan biteni anlamakta güçlük çektiğini ifade etti. Depremzedelerin yaşadıkları acının hafife alındığının altını çizen Albayrak, şunları söyledi: “Acının üzerinden bir yarışma düzenliyorsun ve karşılığına para ödülü koyuyorsun. Bu hem ucuz hem acı hem komik. Deprem bölgesindeyiz, hastalık riskimiz var, acılarımız var; can ve ml kaybı yaşadık. Bunları hangi cümlelerle anlatmamızı istiyorlar? Yarışmanın kurallarında da manevi değerlere uygun olması gerektiğini belirtmişler. Demek ki, duyguları ön plana çıkarıp depremin nedenlerini hafifletmeye çalışıyorlar. Yaşananları acı gibi görmüyorlar. Aslında inanç istismarı yapıyorlar.”