Mahsa Jîna Emini'nin ölümünü haberleştiren 2 gazeteci tahliye edildi

İran'da 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Emini'nin katledilmesini ve cenazesini haberleştirdikleri için tutuklanan Hamedi ve Mohammadi tahliye edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran, ülke çapında protestolara yol açan Mahsa Jîna Emini'nin ölümünü haber yaptıkları için bir yıldan uzun süredir hapiste olan iki gazeteciyi serbest bıraktı.

İran basınında çıkan haberlere göre, 31 yaşındaki Niloufar Hamedi ve 36 yaşındaki Elaheh Mohammadi kefaletle serbest bırakıldı. Haberlere göre, gazeteciler verilen hapis cezalarına itiraz etti; iki gazeteci, mahkeme karar verene kadar serbest kalacak.

HAMEDİ, ÖLÜM HABERİNİ VEREN İLK GAZETECİYDİ

Jîna Mahsa Emini, 'başörtüsünü düzgün bağlamadığı' gerekçesiyle İran'da 'ahlak' polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra 16 Eylül 2022'de hayatını kaybetmişti. İran Adli Tıp Kurumu, Emini'nin ölümünü önceden var olan hastalıklarına bağlamış, ancak bir Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanı, delillerin genç kadının 'ahlak polisi' tarafından dövülmesi sonucu öldüğünü gösterdiğini söylemişti.

Reformcu Shargh gazetesi için çalışan Hamedi, Emini'nin ölüm haberini veren ilk gazeteciydi. Babası ve büyükannesinin, Emini'nin öldüğünü öğrendikten sonra kucaklaşırken olan fotoğrafını çekti ve bunu "Siyah matem elbisesi ulusal bayrağımız haline geldi" sözleriyle internette paylaştı. Mohammadi, yine reformcu bir gazete olan Ham-Mihan için çalışıyor ve Emini'nin memleketi Sakkız'daki cenazesi hakkında yazı yazdı. Yüzlerce kişinin "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları attığını bildirdi.

KEFALET VE YURTDIŞI ÇIKIŞ YASAĞIYLA SERBEST BIRAKILDILAR

Emini'nin cenazesinin ardından, daha fazla özgürlükten, rejimin devrilmesine kadar uzanan taleplerle protesto gösterileri ülke geneline hızla yayıldı. Protestoların başlamasından kısa bir süre sonra iki gazeteci tutuklandı ve ABD hükümetiyle işbirliği ve ulusal güvenliğe karşı gizli anlaşma yapmakla suçlandı. Sırasıyla 13 ve 12 yıl hapis cezasına çarptırıldılar.

Sosyal medyadaki görüntülerde, gazetecilerin serbest bırakılmalarının ardından aileleri ve arkadaşlarıyla kucaklaştığı görüldü. Haberlerde gazetecilerin 200 bin dolar kefaletle ve ülke dışına seyahat yasağıyla serbest bırakıldıkları belirtildi. (BBC Türkçe)