Mahkeme İliç’te bilirkişi incelemesine karar verdi

İliç’te toprağa ve suya siyanür karıştırdığı öne sürülen maden hakkında mahkeme, bilirkişi inceleme talebini kabul etti. Heyet yarın saat 11.00’de madende ve çevresinde keşif gerçekleştirecek.

Çöpler Altın Madeni
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - İliç Asliye Hukuk Mahkemesi, Sedat Cezayirlioğlu’nun Çöpler Altın Madeni hakkında çevreye verdiği zararın tespit edilmesine yönelik başvurusunu kabul etti. Mahkeme, 6 Temmuz saat 11.00’de madende bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdiğini bildirdi.

Keşif heyeti, hem geçtiğimiz günlerde tartışma konusu olan siyanürlü boru patlağı hem de haziran ayı başında atık havuzunda yaşanan çökmeden doğan “zararlı” kimyasalları inceleyecek.

MAHKEME BİLİRKİŞİ ATADI

Erzincan’ın İliç ilçesinde kurulu Çöpler Altın Madeni’nin uzun yıllardır çevreciler tarafından kapatılması savunuluyor. Siyanür, arsenik ve diğer kimyasalların cevher ayrıştırmada kullanıldığı maden, Doğu Anadolu Bölgesi’nin yaşam kaynağı olan Fırat Nehri’ne yaklaşık 200 metre mesafede. Madeni, ikinci Çernobil olarak niteleyen çevreci Sedat Cezayirlioğlu, bölgedeki insanların kansere yakalandığını ve öldüğünü savunmuştu. Haziran ayı başında madenin atık havuzunda çökme yaşandı. Bunun üzerine Cezayirlioğlu, tonlarca saf siyanürün toprağa ve suya karıştığını ileri sürdü. Erzincan Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak bölgede inceleme yapılmasını talep etti. Mahkeme, Cezayirlioğlu’nun talebini değerlendirirken bu sefer aynı madenin siyanür taşınan borularında sızma yaşandığı ortaya çıktı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, madene en üst sınır olan 16 milyon TL ceza kestiğini ve faaliyetleri durdurduğunu açıkladı.

Cezayirlioğlu’nun avukatı İsmail Hakkı Atal’a göre, atık havuzunda yaşanan çökmeden sonra meydana gelen siyanürlü boru patlaması olayının da etkileri bu bilirkişi incelemesinde ele alınacak. Mahkemece belirlenen keşfe, harita, ziraat, inşaat, kimya ve jeoloji mühendislikleri alanından uzmanlar katılacak.