Mahir Çayan’ın Adalı şiirine propaganda suçlaması

Ayten Öztürk’e kitabı nedeniyle açılan soruşturmada, Mahir Çayan’ın “terör örgütü kurucusu olduğu”, kitaptaki “Adalı” şiiriyle de örgüt propagandası yapıldığı ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - “Kaldırımda linç izlemesi” delil gösterilerek yargılanıp iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olan Ayten Öztürk’ün yaşadıklarını anlattığı kitabına soruşturma açıldı. Öztürk, “Faşizmin Gizli İşkencehanelerinde Direniş ve Zafer” adlı kitabında, bilmediği bir yerde 6 ay tutulduğunu ve maruz kaldığı işkenceyi yazdı.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği'nce satışının yasaklanmasına ve toplatılmasına karar verilen kitaptaki ifadeler nedeniyle Öztürk hakkında, “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlatıldı, Öztürk’ün ifadesi alındı.

'SAMİMİYETSİZLİK' SUÇLAMASI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nca yürütülen soruşturma kapsamındaki ifade işleminde Öztürk’e, kitabındaki Filistin’le ilgili değerlendirmeler de soruldu. Soruşturma tutanağında, kitapta, “ülkemizin, Filistin halklarının yanında olmasını samimiyetsiz bulunduğu, ‘one minute’ ve Davos olaylarında gösterdiği tepkinin aldatmaca olduğuna yer verildiği” belirtildi.  

Soruşturma kapsamında Öztürk’e sorulan sorularda, Mahir Çayan'ın “Adalı” şiiri örgüt propagandası olarak nitelendi. Ayrıca, Mahir Çayan’ın “Türkiye Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi (THKP-C) ‘terör örgütü’nün kurucu liderlerinden” olduğu ifade edildi.

Öztürk’ün sosyal medyadaki fotoğrafı da soruşturma dosyasında yer aldı. Fotoğrafta, Öztürk’ün arkasındaki duvarda, ölüm orucunda hayatını kaybeden Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve İbrahim Gökçek’in fotoğraflarının yer aldığı belirtildi. Ayrıca, “kitabın satışından elde edilecek gelirle ekonomik destek sağlama amacının olduğu” da suçlamalar arasında yer aldı.

'ASIL İŞKENCE YAPANLAR SORUŞTURULSUN'

Öztürk sorulara yanıtında, “Kitapta suç unsuru sayılabilecek bir ifade olmadığını, asıl işkence yapanların araştırılması gerektiğini” söyledi.

Avukatı Doğa İncesu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İncesu, “Ayten Öztürk 2018’de Lübnan’dan kaçırılarak Türkiye'ye getirildi ve gizli bir işkencehanede 6 ay boyunca elektrik, askı, tabutluğa koyma, hücreye çok sıcak ve çok soğuk hava verme, cinsel taciz ve tecavüz girişimleri dahil olmak üzere işkencenin her türlüsünü yaşadı, 6 ayın sonunda Ankara Siyasi Şube’ye teslim edilmesinin ardından tutuklandı, 3 yıl tutuklu kaldı” dedi.

Avukat İncesu soruşturmayla ilgili de “Müvekkilimizin bizzat yaşadığı işkenceleri anlattığı kitap, ‘terör örgütü propagandası yaptığı’ iddiasıyla toplatılıyor. Öztürk’ün yaşadığı işkenceler ile ilgili yaptığımız suç duyuruları ise takipsizlik kararıyla sonuçlandı. Asıl suç, gördüğü işkenceleri anlatmak değil, işkence yapmaktır. İşkenceyi yapan şahıslar hakkında yürütülen bir soruşturma dahi yokken, bu kişiler sokakta rahat rahat dolaşıyorken, müvekkilimiz yaşadıklarını anlattığı için yargılanmaya çalışılıyor” değerlendirmesini yaptı.

Ne olmuştu?

Ayten Öztürk’ün İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada savcı, 3 Ekim 2019’da verdiği mütalaasında, delil olarak Öztürk’ün mahalledeki bir linçi kenardan izlemesini gösterdi:

“Sanık Mesut Pekgöz'ün soruşturma sırasında yaptığı teşhislerde Ayten Öztürk'ü Okmeydanı Haklar ve Özgürlükler Derneğinde uyuşturucu ve kumar üzerine düzenlenen toplantıya katılan ve Selahaddin Cirit'in linç edildiği sırada linç eylemini izleyen kişi olarak teşhis ettiği…”

 Öztürk hakkındaki delillerden bir diğeri de Okmeydanı Haklar ve Özgürlükler Derneğindeki bir toplantıya katılması: “Sanık Burak Altundal'ın … beyanlarında Ayten Öztürk'ü dernek binasında gördüğü, telefonları dernekteki sepete bıraktıkları, orada görevli personelin telefonu bırakmalarını söylediği şeklinde beyanda bulunduğu…”

Avukatı Seda Şaraldı, mahkemedeki savunmasında, Ayten Öztürk’ün aynı suçlamayla açılan dosyadan daha önce serbest bırakıldığını, bu kez de aynı suçlamayla tutuklandığını ifade etti.

Öztürk bu suçlamalarla, Türk Ceza Kanunu’nun 82/1. maddesi uyarınca iki kez “kasten öldürme” suçlamasıyla yargılandı. Terörle Mücadele Kanunu’nun 5/1. maddesi uyarınca iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildi. Karar istinafça onandı, dosya Yargıtay’da.

Ayten Öztürk, davanın 10 Haziran 2021’deki duruşmasında tahliye edilmişti. Öztürk'ün ev hapsi ise devam ediyor. (HABER MERKEZİ)