Madenciler: Ne AFAD var ne yönlendiren, şans eseri canlı çıkarıyoruz

Deprem bölgesinde çalışma yapan TTK madencileri Hatay Armutlu’nun enkaz altında olduğunu, yaşayanları tespit etmekte zorlandıklarını belirterek "Halk yalnız bırakılmış" dediler.

Fotoğraf: GMİS
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Zonguldak’tan Hatay’a giden Defne ilçesine bağlı Armutlu’da çalışma yapan TTK madencileri vahim tabloyu anlattı. TTK madencisi, "Her yer yıkılmış durumda. Burada bizden başka kimse yok. AFAD’ın sadece birkaç ekibi bu bölgede. Yetişemiyoruz. Hala enkazların altında binlerce insan var, kendi başımıza tespit ediyoruz canlıları, bizi yönlendiren de yok. Isı ölçer ya da ses cihazımız yok. En ilkel yöntemlerle enkaz altındakileri bulmaya çalışıyoruz, iğne ile kuyu kazıyoruz” dedi.

'JENARATÖRÜ BİLE ANCAK BUGÜN GÖNÜLLÜLERDEN ALDIK'

Evrensel'den Hilal TOK'un haberine göre madenciler, bugün tesadüfen iki kişiyi canlı çıkardıklarını şöyle anlattı: “Bugün çok güzel geçti çünkü iki tane canlı çıkarabildik. Bizden başka çalışan yok burada. Bu bölge unutulmuş gibi. Bugün girdiğimiz 5 katlı binanın enkazında 40 tane ceset var dediler. Girdik, tesadüfen iki kişiyi canlı çıkardık. Bu binada çalışmaya devam ediyoruz ama tespit etmekte çok zorlanıyoruz yaşayanları, çünkü ısı cihazımız yok, ses cihazımız yok, bizi yönlendiren bir AFAD ekibi yok. Tesadüfen canlı çıkarıyoruz. Bugün ailesinin yanından, çürümüş cesetlerin içinden bir canlı çıkardık. Bize şurada ses var şuraya girin diyen yok. Sessizlik isteyip ses duyarsak anca kazmaya başlıyoruz, şans eseri buluyoruz. Bizim yaşayanların olduğu yerlere sağlıklı bir şekilde yönlendirilmemiz gerekiyor. Bizi enkazlara AFAD da yönlendirmiyor, aileler gelip istiyor. Düşünün jenarötümüz bile yoktu kaç gündür buradaki gönüllülerden aldık. Kafa lambalarımızla ışık ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bunlarla idare ediyoruz.”

'ARMUTLU HALKI YALNIZ BIRAKILDI'

Armutlu halkının yalnız bırakıldığını söyleyen madenciler, “Artık yakınlarını bekleyenler cenaze çıkarsak bile alkışlıyorlar. Şehir komple yok olmuş durumda. Sokaklardan geçilmiyor. Çok nadir ayakta kalmış bina var, onlar da yıkılmak üzere.  İnsanlar çok kötü, yiyecek içecek sıkıntısı yok ama buraya çok çok geç kalındığını söylüyor aileler. Hatay’ı unutmuşlar. Bizden önce bu binaya hiç kimse gelmemiş, bizde ancak bugün yetişebildik” dediler.

'AFAD KOORDİNELİ DEĞİL'

“Biz geldiğimizden beri, gönüllülerin yönlendirmesi ile enkaz binalara gittik” diyen madenciler AFAD’ın kendileri ile koordine olmadığını açıklıyor: "Biz işi biliyoruz, enkazdan çıkarabiliyoruz, tahkimat falan yapıyoruz. Ama yetişemiyoruz. Burada her yer enkaz. Canlıları tespit edemiyor oluşumuz da onlara ulaşmamızı yavaşlatıyor. Bizim ekipmanımız var, ama sağlıklı şekilde yönlendirilmemiz ve ses ile ısı cihazına ihtiyacımız var. Buradaki enkazın yüzde 10’unda anca çalışma yapılıyor. Hep cenaze çıkarıyoruz…" (HABER MERKEZİ)