Maden faciası önergesi: İdari ve siyasi ihmaller incelenmeli

CHP, Amasra’da 41 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağındaki ihmallerin araştırılmasını talep ederek önerge hazırladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Amasra’da 41 madencinin hayatını kaybettiği maden faciası Meclis’in gündeminde. CHP, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait ocakta meydana gelen grizu patlamasının sebeplerinin ve sorumlularının açığa çıkarılabilmesi için araştırma önergesi hazırladı.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç’un ilk imzacısı olduğu, tüm milletvekilleri tarafından imzalanan araştırma önergesinin gerekçesinde, “Amasra’da meydana gelen maden kazasında; iş sağlığı ve güvenliğine yönelik alınması gereken önlemlerin yetersizliği, Sayıştay’ın uyarılarının dinlenmemesi, kamu iktisadi teşekkülü konumundaki Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun yönetiminin daha önce iş kazalarındaki sorumluluğu nedeniyle ceza almış, liyakatsiz kadrolara teslim edilmiş olması gibi bir dizi neden, 41 madencimizin yaşamını yitirmesine neden olmuştur” ifadelerine yer verildi.

‘İDARİ VE SİYASİ İHMALLER İNCELENMELİ’

Soma’da 301 maden işçisinin vefat ettiği faciayı hatırlatarak, “Soma’nın ardından yapılan yargılamalarda verilen kararlar kamuoyu vicdanını rahatlatmamış, sorumlu kamu çalışanları hakkında henüz yargılama yapılmamıştır” diyen CHP önergesini şu şekilde sürdürdü:

"Maden kazalarına sebebiyet verenlere yönelik cezasızlık algısı ve işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik mevzuatta yapılması gereken düzenlemelerin yapılmaması gibi nedenler yeni iş kazalarını da tetiklemektedir. Türkiye’de sadece madenlerde değil, başta madenler, tersaneler, inşaatlar olmak üzere tüm işkollarında iş kazaları ve iş cinayetleri azalmak yerine her yıl artmaktadır. Tüm dünyada önlenebilir hale gelen maden kazaları ve iş kazalarının yaşanmasında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ve yürütme organının ihmallerinin ciddi bir payı olduğu değerlendirilmektedir. Maden Kanunu, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında 18 kez değiştirilmiş ancak bu değişiklikler yaşanan acıların son bulmasına neden olamamıştır. Yüksek ölümlü Yüksek ölümlü kazaların sürekli tekrarlanıyor oluşu, bu kazaların kader değil cinayet olduğunu göstermektedir. Bu nedenle idari ve siyasi ihmallerin detaylı bir inceleme ve araştırmayla açığa çıkarılması gerekmektedir.”

MECLİS’TE GRUBU BULUNAN TÜM PARTİLERİN ÖNERGE VERMESİ BEKLENİYOR

Amasra’daki maden faciasına ilişkin AK Parti’nin de aralarında bulunduğu Meclis’te grubu olan partilerin de araştırma önergesi vermesi, bu önergelerin birleştirilerek görüşülüp kabul edilmesi bekleniyor. (DUVAR)

Etiketler amasra maden