Macaristan'da homofobik yasağı uygulamayan müze müdürü görevden alındı

Macaristan Kültür Bakanlığı, LGBTİ+ içeriklerin olduğu dünya basın fotoğrafları sergisini 18 yaşın altındaki kişilerin de ziyaret etmesine izin verdiği gerekçesiyle müze müdürünü görevden aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan hükümeti, LGBTİ+ içeriklerin olduğu bir "World Press Photo" (Dünya Basın Fotoğrafları) sergisinin 18 yaşın altındaki kişilerin ziyaret etmesine izin vermesinin ardından Ulusal Müze Müdürü Laszlo Simon'u görevden aldı.

Reuters'ın haberine göre, Macaristan'da faşist Mi Hazank (Anavatanımız) partisi, ülkede LGBTİ+ içeriklerin 18 yaşın altındaki kişilere erişimini yasaklayan yasal düzenlemeye atıfta bulunarak hükümetten inceleme başlatmasını talep etmişti. Parti, talebinde, 2021 yılında yürürlüğe giren, 18 yaş altı kişilerin erişimine açık kitap ve filmlerde 'eşcinselliğin gösterilmesi ve teşvik edilmesini' yasaklayan yasaya atıf yapmıştı. Kültür ve İnovasyon Bakanı, bugün müze müdürünün görevden alındığını açıkladı.

'KURUMUN YASAL YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ'

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ulusal Müze Müdürü Laszlo Simon'un 'kurumun yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği' gerekçesiyle görevden alındığı ifade edildi. Simon da Facebook hesabından haberleri doğrulayan bir paylaşım yaparak 'müzenin kasıtlı olarak hiçbir yasaya aykırı hareket etmediğini' söyledi. Simon, müzenin 'zaman kaybetmeden' yaş sınırlamasıyla ilgili uyarıyı internet sitesinde yayınladığını bildirdi. 

Hükümetin inceleme başlatmasının ardından müzeden yapılan açıklamada, ziyaretçilerin yaşlarını öğrenmek için kimlik kontrolü yapmak gibi bir yetkilerinin olmadığı ifade edilmiş, internet sitesinde 18 yaş altı kişilerin sergiyi ziyaret etmemesi gerektiği yönünde bir mesaj yayınlandığı bilgisi verilmişti. Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı Reuters'ın e-posta yoluyla bulunduğu yorum talebine yanıt vermedi.

LGBTİ+ İÇERİKİ KİTAPLARA 'SİYAH POŞET' ZORUNLULUĞU

Karara gerekçe olarak gösterilen yasa, Başbakan Viktor Orban hükümeti tarafından 'çocukları koruma' amacıyla hazırlandığı iddiasıyla savunulmuş, Avrupa Birliği (AB) ve insan hakları örgütleri ise yasaya tepki göstermişti. Söz konusu yasa LGBTİ+ içeriklerin olduğu kitapların siyah bir poşetin içinde satılmasını şart koşarken, bu yılın başında bazı kitapevleri bu zorunluluğu uymadığı gerekçesiyle para cezasına çarptırılmıştı.

Macaristan parlamentosu, okullarda eşcinsellik ve cinsiyet geçişini 'teşvik ettiği' düşünülen içeriklerin yasaklanması için sunulan yasa tasarısını Haziran 2021'de onaylamıştı. Orban'ın partisi Fidesz tarafından sunulan LGBTİ+ karşıtı tasarı kapsamında, 18 yaş altı kişilerin eğitim gördüğü okullarda ve televizyon yayınlarında eşcinselliği 'tasvir eden' içeriklerin kaldırılması öngörülüyordu. Macaristan’da nisan ayında yapılan seçimlerde aynı zamanda LGBTİ+ karşıtı 'propaganda yasağı' hakkında da görüş alınmış, katılım boykot çağrıları sonrası yüzde 50'nin altında kalınca referandum geçersiz olmuştu. (DIŞ HABERLER)