Macaristan: Türkiye'nin 'İsveç' tavrı değişirse 'NATO' sözümüzü tutarız

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda tutum değiştirmesi durumunda Macaristan'ın hiçbir ülkenin NATO üyeliğine engel olmayacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, İsveç'in NATO üyeliği konusunda açıklama yaptı. Szijjarto, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Macaristan'ın Türkiye ile iletişimde olduğunu belirterek Türkiye'nin kararlarını destekleyeceklerini söyledi.

AA'nın aktardığına göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın NATO üyeliği konusunda gelecek günlerde İsveç ile temasa geçeceğini ifade eden Szijjarto, mevkidaşı Fidan ile bu konuyla ilgili istişarede bulunduklarını belirtti. Szijjarto, Ankara ile sürekli temasta olacaklarını kaydederek Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine dair tutumunun değişmesi durumunda Macaristan'ın hiçbir ülkenin NATO üyeliğine engel olmayacağını ifade etti.

Szijjarto, "Eğer (Türkiye'nin tavrında) bir değişim olursa, o zaman elbette hiçbir ülkenin (NATO) üyeliğine engel olmayacağımız yönündeki sözümüzü tutacağız" açıklamasını yaptı.

Ne olmuştu?

Rusya-Ukrayna savaşının 24 Şubat 2022'de başlamasının Rusya'nın sınır komşusu Finlandiya ile birlikte 18 Mayıs 2022'de resmen NATO üyeliğine başvuran İsveç'in başvurusu, Macaristan ve Türkiye dışında tüm NATO ülkeleri tarafından kabul edildi. 

Son olarak, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu kapsamında Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin imzaladığı üçlü mutabakat uyarınca oluşturulan Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı 14 Haziran'da Ankara'da yapıldı. Toplantı sırasında Brüksel'de bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'deki görüşmelerde İsveç'in NATO üyeliği konusunda 'ilerleme kaydedildiğini' söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in açıklamasına göre, 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek NATO zirvesi öncesinde Türkiye ve İsveç, Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacak üst düzey bir toplantıda bir araya gelecek. (DIŞ HABERLER)