Fidan'dan 'İsveç' açıklaması: NATO üyeliği artık daha çok tartışmaya açık

Dışişleri Bakanı Fidan, İsveç'teki Kuran yakma eylemine ilişkin olarak, "İsveç'in NATO'ya üyeliğinin bir yük mü yoksa fayda mı getireceği konusu artık daha çok tartışmaya açıktır" açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Es Safedi ile Dışişleri Bakanlığı'nda yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu. Fidan, 11-12 Temmuz'daki NATO Zirvesi öncesi İsveç'in üyelik sürecine değinerek, "Stratejik ve güvenlik değerlendirmesi itibarıyla İsveç'in NATO'ya üyeliğinin bir yük mü yoksa fayda mı getireceği konusu artık daha çok tartışmaya açıktır" ifadelerini kullandı.

AA'nın haberine göre, Safedi'yle bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişlerinde bulunduklarını, kendisiyle hem ikili hem heyetler arası görüşme esnasında bölgesel gelişmeleri tartıştıklarını belirten Fidan, "Mübarek Kurban Bayramı'nın ilk günü Stockholm'de kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yapılan aşağılık saldırıyı ve uyarılarımıza rağmen bu saldırıya göz yumulmasını bir kez daha kuvvetle kınıyoruz" dedi.

'İSRAİL'İN BASKIN VE SALDIRLARI BİR AN EVVEL DURMALI'

Konuşmasında İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine yönelik baskın ve saldırılarına da değinen Dışişleri Bakanı Fidan, "Son günlerde Filistin'de yaşanan gelişmeleri yakından izliyoruz. Masum Filistinli kardeşlerimize yönelik baskınlar ve yerleşimcilerin saldırıları bir an evvel durmalıdır. Bütün bölgenin iyiliğine olan bu görüşlerimizi açık ve şeffaf bir şekilde İsrail makamlarına da iletiyoruz" ifadelerini kullandı.

'TEPKİ GÖSTERİLMEZSE NE İLK NE DE SON OLACAK'

Türkiye ve Mısır'ın bugün açıkladıkları karşılıklı büyükelçi atama kararına ilişkin Fidan, "Türkiye ve Mısır, bölgelerinde güçlü iki kardeş ülkedir. Tarihi, coğrafi, kültürel, stratejik ve inanç bağlarından dolayı bu iki önemli ülkenin birbirlerinde ayrı kalma lüksü yoktur" dedi.

Fidan, Türkiye olarak İsveç'teki Kuran yakma eylemeni şiddetli şekilde kınadıklarını vurgulayarak, tepki gösterdiklerinin ve göstermeye de devam edeceklerinin altını çizdi. Bu çerçevede İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) İcra Komitesi'nin olağanüstü şekilde toplanarak çok ciddi kararlar aldıklarına işaret eden Fidan, dünyanın çeşitli çevrelerinden de tepki geldiğini, nitelikli tepkiler ortaya konmazsa bunun ne ilk ne de son olacağını söyledi. 

'GÜVENLİK AÇISINDAN DA BİZİ DÜŞÜNDÜRÜYOR'

Fidan, "Özellikle İsveç'te bu türden eylemlerin kamu koruması ve polis kordonu altında yapılması çok daha düşündürücü bir olay. İsveç'in NATO'ya üyeliğinin tartışıldığı günlerde, İsveç güvenlik sisteminin provokasyonları engellemeye yetmeyen bir yapıda olması ve NATO'ya daha fazla güç değil, sorun getirir bir görüntü çizmesi açıkçası stratejik açıdan ve güvenlik açısından da bizi düşündürüyor" diye konuştu.

Türkiye'nin inanç ve sahip olduğu değerler açısından olaya zaten büyük bir tepkisi olduğuna işaret eden Fidan, "Diğer taraftan stratejik ve güvenlik değerlendirmesi itibarıyla da söz konusu İsveç'in NATO'ya üyeliği olduğu zaman bunun bir yük mü getireceği, bir fayda mı getireceği konusu artık daha çok tartışmaya açıktır" dedi.

SAFEDİ: MÜLTECİLERİN GELECEĞİ KONUSUNDA HEMFİKİRİZ

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Es Safedi de ortak basın toplantısındaki açıklamasında, İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentindeki saldırılarının hemen durdurulmasını ve uluslararası camianın bu konuda hızlı karar almasını istediklerini söyledi.

Bakan Fidan ile bugünkü görüşmesinde, Suriye'ye ilişkin siyasi çözüm bulunması konusunu da ele aldıklarını aktaran Safedi, en fazla Suriyeli sığınmacıyı ağırlayan iki ülke Türkiye ve Ürdün'ün bu kişilerin geleceği konusunda hemfikir olduğunu söyledi. Safedi, Suriyeli sığınmacıların onurlu ve gönüllü şekilde evlerine dönmeleri ve bu konuda BM'ye bağlı diğer kurum ve kuruluşların çabalarının desteklenmesi gerektiğini belirtti.

İsveç’te Kuran'ın yakılmasına ilişkin Safedi, "Burada İslam karşıtlığı var. Bu, hiçbir şekilde kabul edilemez. Hiçbir zaman da fikir özgürlüğü olarak kabul edilemez" ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)