İsveç Dışişleri Bakanlığı'ndan Kuran yakma eylemine kınama

İsveç Dışişleri Bakanlığı, "İsveç hükümeti, ülkedeki gösterilerde bireylerin İslamofobik eylemlerinin, Müslümanlar için kırıcı olabileceğini anlıyor" açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç Dışişleri Bakanlığı, başkent Stockholm'de Kurban Bayramı'nın ilk günü bir caminin önünde Kuran yakılmasına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık eylemi kınayarak, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğün ülkede yerinin olmadığını belirtti.

AA'nın İsveç televizyonu SVT'den aktardığına göre, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT), Kuran ve Muhammed peygambere yönelik 'tekrarlanan saygısızlıklara karşı toplu önlemler alınması' çağrısında bulunmasının ardından, Dışişleri Bakanlığı, televizyona bir açıklama gönderdi.

'KIRICI OLABİLECEĞİNİ ANLIYORUZ'

İsveç Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İsveç hükümeti, ülkedeki gösterilerde bireylerin İslamofobik eylemlerinin, Müslümanlar için kırıcı olabileceğini anlıyor. İsveç hükümetinin görüşlerini hiçbir şekilde yansıtmayan bu eylemleri şiddetle kınıyoruz" denildi. Kuran ve diğer kutsal kitapların yakılmasının 'açıkça provokasyon' olarak nitelendirildiği açıklamada, "Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve bunlarla ilgili hoşgörüsüzlüklerin İsveç'te veya Avrupa'da hiçbir yeri yoktur" görüşü paylaşıldı.

Ne olmuştu?

İsveç'in başkenti Stockholm'de, Iraklı Salwan Momika, 28 Haziran'da Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kuran yakmıştı. İslam ülkelerinin yanı sıra ABD ve Rusya'nın aralarında bulunduğu birçok devletin tepki gösterdiği İsveç, olayla ilgili soruşturma başlatmıştı. Tepkilerin ardından İsveç polisi, Kuran yakma eylemini gerçekleştiren Momika hakkında 'halk grubuna karşı tahrik' suçundan şikayette bulunduklarını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)