Maaşlar asgari ücret altında kaldı: 4 kentte, 1700 işçi iş durdurdu

Enerji işçileri dört kentte iş durdurdu. Maaşları asgari ücret ya da altında kalan 1700 işçi UEDAŞ’tan ek zam talep ediyor. Tatmin edici açıklama yapılmazsa iş durdurma eylemleri devam edecek.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) bünyesinde çalışan yaklaşık 1700 işçi, maaşlarının asgari ücret seviyesiyle altında kalması nedeniyle, bugün eyleme çıktı. Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da iş durduran işçiler, DİSK Enerji-Sen ile 1 Ocak 2023’te imzalanan toplu sözleşmenin güncellenmesini istiyor. Şirket yetkilileri ise birkaç saattir toplantı gerçekleştiriyor.

Enerji-Sen Güney Marmara Şubesi gönüllü avukatı Uğur Güler, 1 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2024 tarihindeki ücretleri belirleyen toplu sözleşmenin hakem heyetinden çıkan karar doğrultusunda şekillendiğini gelinen aşamada maaşların asgari ücret altında kaldığına değindi.

‘ENERJİ İŞÇİLERİNİN MAAŞLARI ASGARİ ÜCRET ALTINA DÜŞTÜ’

Yeni yıl maaşlarına yapılacak zam oranlarında sona gelinmiş olmasına rağmen, henüz anlaşma sağlanamadı. Yapılacak zamlarla ilgili uzlaşı çıkmaması üzerine Enerji-Sen üyesi işçiler, dört kentte iş durdurarak beklemeye başladı. İşçiler, tatmin edici bir açıklama gelmemesi durumunda iş durdurmaya devam edecek. Enerji Sen Güney Marmara Şubesi gönüllü avukatı Uğur Güler, 1 Ocak 2023 itibariyle geçerli olan toplu sözleşme hakkında şu bilgileri verdi: “O dönem masada şirketle anlaşılamamıştı. Hakem heyetinden çıkan kararlarla ve enflasyonist ortamda işçilerin maaşları ya asgari ücret ya da altına düştü.”

‘1700 İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR’

Son dönemde belediye işçileriyle metal işçilerinin imzaladığı sözleşmeleri işaret eden işçiler ise maaşlarında zam talep ediyor. Avukat Güler, işçilerin asgari ücrete katlanamayacağını belirterek şöyle konuştu: “Sözleşmeleri işçi arkadaşlar gördüler. İşin niteliği, riskli oluşu nedeniyle işçiler bu maaşlara katlanamaz hale geldi. Şirketle yapılan görüşmede, hiçbir işçinin asgari ücrete çalışmayacağı söylendi. Şirketin CEO’sunun avukatıyla görüşmeler yapıldı. Bu görüşme aslında ek protokol için. Ocak ayının sonuna geldik. Bugün maaşla ilgili bir karar çıkması bekleniyor. Balıkesir, Bursa, Çanakkale ve Yalova’da yaklaşık 1700 işçiyi ilgilendiren durum söz konusu” diye konuştu.

‘ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALAMAZ’

İşveren ile Enerji-Sen arasında yapılan sözleşmeye göre üçüncü altı ay için işçilere yüzde 20 zam yapılması gerekiyor. Ancak bu oran, işçi ücretlerinin asgari ücretin altında kalması anlamına geliyor. Avukat Güler de kanunen ek protokolün zorunlu hale geldiğini belirterek şöyle devam etti:

“Hukuken zaten ek protokol zorunlu oluyor. Çünkü maaşlar asgari ücretin altında kalamaz. Enerji sektöründe yapılan işin niteliği, kalifiye eleman yeterliliği göz önüne alındığında mevcut ücretler kabul edilemez. Sıkça iş kazalarıyla karşılaşıyoruz, çünkü tecrübeli elemanları tutamıyorlar. Şu an bir haber bekleniyor. İşçiler kendi işletmesinde toplanıyor. Ancak UEDAŞ’ın Bursa’daki Bölge Müdürlüğü önünde buluşma kararı aldık.”