Lüksemburg Başbakanı tezinde intihal yapmakla suçlanıyor

Lüksemburg'da 'Kopyala-Yapıştır Başbakan' başlıklı haber, hükümet lideri Xavier Bettel'in üniversite tezinde intihal yaptığını öne sürdü. Bettel konuya dair 'daha farklı yazılabileceğini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel'in, üniversite eğitiminin ardından 1999'da yazdığı tezin büyük bölümünde intihal yaptığı iddia edildi.

'KOPYALA-YAPIŞTIR BAŞBAKAN'

Lüksemburg'da yayın yapan 'Reporter.lu' adresli haber sitesi, 'Kopyala-Yapıştır Başbakan' başlığıyla verdiği haberinde Bettel'in bugünkü yüksek lisans tezine karşılık gelen "ileri çalışmalar diploması" alabilmek için yazdığı 56 sayfalık tezin sadece 2 sayfasında intihal olmadığını öne sürdü.

İntihal içermeyen 2 sayfanın, giriş ve sonuç kısımlarında bulunduğu belirtildi. Tezde alıntılara atıf yapılmadığı, hiçbir dipnot kullanılmadığı ifade edildi.

ARAŞTIRMACILAR DOĞRULADI

Çalışmanın 20 sayfasının Avrupa Parlamentosu internet sitesinden, 9 sayfasının bir AP milletvekilinin raporundan kopyalandığı ancak kaynak gösterilmediği aktarıldı. Tezin büyük kısmının alıntılar içerdiği, bağımsız araştırmacılar tarafından da doğrulandı.

Bettel'in 26 yaşındayken o zamanki adı Nancy Üniversitesi olan Fransa'daki Lorraine Üniversitesinde "hukuk ve siyaset bilimi" alanında yazdığı tezin "Avrupa Parlamentosu seçimlerinin olası reformu" hakkında olduğu kaydedildi.

BETTEL: DAHA FARKLI YAZILABİLİRDİ

Söz konusu iddia üzerine Bettel, tezini 'o zamanki bilgisi ve inançları' temelinde yazdığını söyledi. Bettel, 'tezin daha farklı yazılabileceğini' kabul etti. Bettel'in o zamanki araştırma yöneticisi Etienne Criqui de bazı bölümlerin internetten alınmış olabileceğini ancak o dönemde öğrencilere bilimsel metotlar hakkında çok fazla şey öğretilmediği için durumun farklı olduğunu savundu. Criqui, intihalleri tespit edecek teknik araçların geçmişte geliştirilmemiş olduğunu belirtti. (AA)