Lufthansa'dan 'Tahran' kararı, ABD'den İsrail'e 'tam destek'

ABD Başkanı Biden, "Netanyahu'ya da söylediğim gibi, İran'dan ve onun bölgedeki vekillerinden gelen tehditlere karşı İsrail'e olan güvenlik taahhüdümüz sarsılmaz" dedi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'ın Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçilik yerleşkesine düzenlenen ve Devrim Muhafızları Ordusu mensuplarının hayatını kaybettiği saldırının ardından İran-İsrail hattındaki gerilim tırmanıyor. ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dan İsrail'e 'tam destek' açıklamaları gelirken, Almanya'nın Lufthansa havayolu şirketi güvenlik gerekçesiyle İran'ın başkenti Tahran'a olan uçuşları askıya aldı.

BIDEN: İSRAİL'E GÜVENLİK TAAHHÜDÜMÜZ SARSILMAZ

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, ABD Başkanı Biden, dün Beyaz Saray'da Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Biden, Kişida ile görüşmelerinde Orta Doğu'daki gelişmeleri ele aldıklarını ve bu bağlamda hem İsrail saldırısı altındaki Gazze'deki krize hem de İran'a ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi.

"İran'ın İsrail'e yönelik ciddi saldırı tehdidini de görüşmemizde ele aldık. Başbakan (Benjamin) Netanyahu'ya da söylediğim gibi, İran'dan ve onun bölgedeki vekillerinden gelen tehditlere karşı İsrail'e olan güvenlik taahhüdümüz sarsılmaz. Tekrar ediyorum, sarsılmaz" şeklinde konuşan Biden, İsrail'in güvenliğini sağlamak için her şeyi yapacaklarını vurguladı.

'GAZZE'DE 6 HAFTALIK BİR ATEŞKESE HEMEN İHTİYACIMIZ VAR'

Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile son görüşmesinde Gazze'deki krizi kapsamlı şekilde ele aldıklarını ve bu konudaki endişelerini kendisine açık şekilde dile getirdiğini söyledi. ABD Başkanı, Gazze'ye son günlerde artan insani yardımın yeterli olmadığını ve Netanyahu yönetiminden daha fazla yardım girmesine izin vermesini istediğini aktardı.

Biden, sivil kayıplarının azaltılması konusunu da gündeme getirdiğini ve bu konudaki rahatsızlığını Netanyahu'ya ilettiğini kaydetti.

"Hamas'a (ateşkes anlaşması taslağı) sunuldu, yaptığımız öneriyi değerlendirip ilerlemeleri gerekiyor. Rehinelerin ait oldukları evlerine dönmesi gerekiyor, aynı zamanda 6 haftalık bir ateşkese hemen ihtiyacımız var" diyen ABD Başkanı Biden, Gazze'deki insani krizin tırmanmaması için insani yardım çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve bunun ateşkes anlaşmasıyla yakından ilgili olduğunu söyledi.

BLINKEN: İRAN VE VEKİL ÖRGÜTLERİ KARŞISINDA TAM DESTEK VERİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da telefonda görüştüğü İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Gazze'deki durumu ve gündemdeki diğer konuları değerlendirdi. Antony Blinken, Gallant'a 'İran ile onun bölgedeki vekil örgütlerinin tehditleri karşısında' İsrail'e tam destek verdiklerini ve Tel Aviv'in yanında olduklarını iletti.

Gazze krizini ve rehine anlaşmasını görüşen ikili, İsrail'in son günlerde Gazze'ye daha fazla girişine izin verdiği belirtilen insani yardımlar konusunu da ele aldı. Gazze'ye daha fazla yardım girmesi gerektiğini kaydeden Blinken, İsrail yönetimine yardımların girişini hızlandırması çağrısında bulundu. Blinken, World Central Kitchen (WCK) saldırısı benzeri olayların bir daha yaşanmaması gerektiğini vurguladı.

Blinken ayrıca İsrail'den, insani yardımlar ve sivil kayıpları azaltma konusundaki taahhütlerini hayata geçirmesini beklediklerini dile getirdi.

LUFTHANSA: TAHRAN UÇUŞLARI GÜVENLİK SEBEBİYLE DURDURULDU

Öte yandan, Almanya merkezli havayolu şirketi Lufthansa'nın İran'ın başkenti Tahran'a gerçekleştirilmesi ve Tahran'dan yapılması planlanan uçuşları güvenlik sebebiyle durdurduğu bildirildi. Almanya basınının Lufthansa sözcüsüne dayandırdığı habere göre, Orta Doğu'da mevcut durum nedeniyle şirket, titiz bir değerlendirmenin ardından Tahran'a gerçekleştirilecek ve bu kentten yapılacak uçuşları 11 Nisan'a kadar askıya alma kararı verdi.

Şirketin sözcüsü, Orta Doğu'daki durumu sürekli izlediklerini ve resmi makamlarla temas halinde olduklarını aktararak, "Lufthansa için misafirlerimizin ve mürettebatımızın güvenliği birinci önceliktir" dedi. Sözcü, durumun 11 Nisan'da tekrar değerlendirileceğini bildirdi.

Haberlerde, İran ve İsrail'in, daha önce birbirlerini saldırmakla tehdit ettiği kaydedildi. Dün İran basınına yansıyan bazı haberlerde de Tahran hava sahasının askeri tatbikatlar gerekçesiyle tamamen kapatıldığı iddia edilmişti. Sosyal medya platformu X üzerinden Arapça yayınlanan haber, söz konusu İran haber ajansı tarafından sonrasında yayından kaldırılmıştı. Ajans, haber yayınladığını da reddetmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)