Lübnan'dan İsrail ile Kıbrıs'a 'ortak tatbikat' tepkisi

Lübnan hükümeti, İsrail ile Kıbrıs'ın gerçekleştirdiği ortak tatbikata tepki gösterdi. Lefkoşa'dan yapılan açıklamada, tatbikatın 'hiçbir ülkeyi hedef almadığı' belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

 

DUVAR - Lübnan-İsrail-Kıbrıs ilişkilerinde tansiyon yükseliyor. Beyrut, İsrail’in ile Kıbrıs'ın Akdeniz'de gerçekleştirdiği ortak tatbikata tepki gösterdi. Lübnan hükümeti, İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Kıbrıs'ta 'Lübnan’a yönelik bir saldırının provasını gerçekleştirdiğini' savundu. İsrail basının aktardığına göre, özel kuvvetler de dahil olmak üzere yüzlerce İsrail Savunma Kuvvetleri askeri, Hizbullah'a karşı bir saldırıyı simüle eden bir ay süren büyük bir tatbikatın son aşamasını Kıbrıs'ta gerçekleştirdi. IDF’ten yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs ordusuyla ortaklaşa yapılan tatbikat, ‘birliklerin hazır olma durumlarını ve düşman topraklarının derinliklerindeki operasyonel görevlerdeki yetkinliklerini artırmayı’ amaçlıyor.

Kıbrıs’taki tatbikata, IDF’in 98. Paraşütçüler Tümeni'nin askerleri, yedek birlikleri, hava kuvvetleri birimleri ve Shayetet 13 donanma birimi gibi diğer özel kuvvetler katıldı. Tatbikatta Kıbrıs Milli Muhafız Ordusu unsurları da yer aldı. İsrail basını Kıbrıs’taki tatbikatta, “Lübnan'a benzeyen dağlık arazideki kentsel ve kırsal alanlar da dahil olmak üzere çeşitli arazilerde gerçekleştirildiğini” ve “yaralı birliklerin helikopterle tahliye edilmesi ve lojistik ekipmanların ağır nakliye filolarıyla düşürülmesi” gibi faaliyetlerin icra edildiği bilgisini paylaştı. The Times of Israel gazetesi, gelişmeyle ilgili olarak IDF Hava Kuvvetleri’nin "ateş arabaları" olarak adlandırılan büyük tatbikatın son haftasında, “Akdeniz üzerinde İran nükleer tesislerine yönelik (olası) hava saldırılarını simüle ettiğini" yazdı.

Lübnan merkezli ‘Al Mayadeen’ konu hakkında “Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Bouhabib, İsrail'in Kıbrıs'taki tatbikatlarının ülkesini hedef aldığını belirten İsrail medyasına tepki gösterdi” ifadelerine yer verdi. Lübnan Dışişleri Bakanlığı'nın ilgili açıklamasında, “Bouhabib, İsrail medyasının [tatbikatların] Lübnan'ı hedef aldığı yönündeki haberlerine tepki gösterdi” denildi ve Kıbrıs'ın Beyrut büyükelçisinin söz konusu haberleri yalanladığı belirtildi. Açıklamada, “Kıbrıs Büyükelçisi, İsrail tatbikatlarının sınır muhafızlarını Kıbrıs'ı savunmak üzere eğitmeyi amaçladığını teyit etti” ifadeleri kullanıldı. 

LEFKOŞA YALANLADI

Lübnan ile İsrail arasındaki çekişmede tarafsız kalmakta zorlanan Kıbrıs hükümeti ise, bugün sona eren tatbikatın hiçbir ülkeyi hedef almadığı açıklamasını yaptı. Kıbrıs'ın Lübnan Büyükelçisi Panayiotis Kyriacou da konuyla ilgili olarak bir açıklamada bulunarak Kıbrıs'ın İsrail ile ortak askeri tatbikatının Lübnan'a yönelik olmadığını belirtti. Kyriacou, başkent Beyrut'ta Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bou Habib ile yaptığı görüşmede, “Bu tatbikatların amacı, Kıbrıs Milli Muhafızlarını, Kıbrıs adasını savunmak için eğitmektir” mesajını verdi. İsrail’in Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği tatbikata şu ana dek Tahran’dan bir tepki gelmedi.