Lübnan'da Hizbullah destekçilerinin gösterisine ateş açıldı: 6 ölü

Lübnan'da geçtiğimiz yıl yaşanan Beyrut Limanı patlaması hakkında yürütülen soruşturmayı protesto eden Hizbullah ve Emel destekçilerine ateş açıldı. Altı kişi öldü, 60'tan fazla kişi yaralandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2020'de 250'den fazla kişinin öldüğü ve 7 binden fazla kişinin de yaralandığı Beyrut Limanı'ndaki patlama soruşturması, giderek büyüyen soruna dönüştü. Soruşturmayı siyasallaştırmakla suçladıkları yargıcı protesto etmek isteyen Hizbullah destekçilerine düzenlenen saldırıda çok sayıda kişi öldü ya da yaralandı.

'SİYASALLAŞAN SORUŞTURMA' PROTESTOSU

Sputnik'in haberine göre, Lübnan'ın devasa sorunlarını katmerleyen Ağustos 2020'deki Beyrut Limanı patlamasını soruşturan yargıca Hizbullah'ın yönelttiği eleştiriler yeni bir siyasi kriz yaratırken, 'yargıcın soruşturmayı siyasallaştırmasını' protesto için Adalet Sarayı'na yürüyen göstericilere ateş açıldı.

Beyrut'un Tayune ilçesinde göstericilere keskin nişancılar tarafından ateş açıldığını açıklayan Lübnan ordusundan kaynaklar, ilkin en az 4 ölü, 12 yaralı olduğunu, kurbanlar içinden bir kadının evinde otururken kurşun isabet etmesi sonucu can verdiğini söyledi. Ardından Hizbullah'a yakın el Meyadin kanalı, en az 6 ölü, 60'dan fazla yaralı haberini geçti. Hastane kaynaklarına göre 12 yaralının durumu ağır. Daha sonra İçişleri Bakanlığı, 6 kişinin öldüğünü doğruladı.

'ATEŞ EDENLERE ATEŞ AÇILACAK'

Protestoculara silahlı saldırı düzenleyenlerin peşine düştüğünü açıklayan Lübnan ordusu, 'Beyrut'ta kimi silahla ateş ederken görürse vuracağı' uyarısını yaptı. Daha sonra ordunun saldırıya karışan keskin nişancılardan en az birini yakaladığı haberi geldi.

Saldırı, Adalet Sarayı'na protestoya gidenlere Ayn el Remmaneh semtinde kavşaktan geçerken ateş açılmasıyla başladı. El Meyadin kanalına göre, binalardan birinde bulunan keskin nişancılar sokaktakilere ateş etmeyi sürdürdü.

EN AZ İKİ PATLAMA 

Koşarak kaçmaya ve güvenli bir yere saklanmaya çalışan insanların görüntüleri, sosyal medyada paylaşıldı. Lübnan televizyonu, tüfek ve ağır silahlar taşıyan kimliği belirsiz erkeklerin görüntülerini yayımladı. Keskin nişancıların ateş açmasıyla çatışmalara sahne olan bölgenin yakınlarında en az 2 patlama meydana geldiği de belirtildi.

Bugün kanlı saldırının ardından ortak açıklama yapan Şii partiler Hizbullah ile Emel, 'Beyrut'taki çatılardan keskin nişancılarla ateş açan silahlı grupların protestocuları başlarından hedef aldıklarını' söyledi. 'Amacın ülkeyi çekişmeye sürüklemek olduğunu' belirterek destekçilerine 'sükunet' çağrısı yapan iki parti, orduyu da 'faillerin yakalanması için süratle müdahalede bulunmaya' davet etti.

'ŞİDDET DOLU GEÇMİŞE GERİ DÖNDÜRME GİRİŞİMİ'

Lübnan İçişleri Bakanı Besam Mevlevi, Güvenlik Konseyi toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, 'Hizbullah'ın gösterinin barışçıl olacağı konusunda kendilerine güvence verdiğini' söyledi. Mevlevi, "Güvenlik Konseyi, kutsalların en kutsalı olan iç barışın muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı" dedi.

Başbakan Najib Mikati, 'provokatörlerin Lübnan'ı şiddet dolu geçmişine geri döndürme girişimlerine' karşı uyarı eşliğinde sükunet çağrısında bulundu. Lübnan, 1975-90 yılları arasında Maruni Hristiyanlarla Şii ve Sünni Müslümanlar arasında Filistinli ve Dürzilerin de karıştığı mezhepçi bir iç savaşla paramparça olmuştu.

YARGIÇ KRİZİ 

Saldırı öncesinde Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın soruşturmayı yürüten Tarık el Bitar'ın 'görevden alınması, yerine dürüst bir yargıç atanması' talebi, güçlükle kurulan yeni hükümeti karıştırmıştı. Yargıcın ifade vermeye çağırdığı eski iki Şii bakanın Bitar'ın görevden alınması talebiyle dava açması üzerine 2. kez askıya alınan soruşturmanın mahkemenin talebi reddetme kararının ardından devam etmesi bekleniyor.

250'den fazla kişinin öldüğü, 7 binden fazla kişinin yaralandığı, 300 bin kişinin evsiz kaldığı patlamanın, gübre yapımında kullanılan amonyum nitratın 2750 tonun 2013 yılında arızalanan MV Rhosus adlı gemiden alındıktan sonra Beyrut Limanı'ndaki 12. Depo'da son derece güvenliksiz şartlarda tutulmasından kaynaklandığı anlaşılmıştı.

CUMHURBAŞKANI AVN: ÜLKEYİ REHİN ALMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, bugün Beyrut'ta yaşanan olaylarla ilgili, "Kimsenin kendi çıkarları veya hesapları için ülkeyi rehin almasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Avn, bugün başkent Beyrut'ta yaşanan silahlı olaylara ilişkin Lübnan televizyonunda ulusa sesleniş konuşması yaptı. Ordu ve güvenlik güçlerinin güvenlik ve istikrarı koruma konusunda üzerine düşen görevi yaptığını kaydeden Avn, Beyrut'ta yaşanan olayların güvenlik güçleri ve yargının takibinde olduğunu dile getirdi.

Avn, "Kimsenin kendi çıkarları veya hesapları için ülkeyi rehin almasına izin vermeyeceğiz. Silahların Lübnanlılar arasında iletişim diline dönmesi kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Hukukun üstünlüğü ve devlet kurumlarının sorunların çözülmesinde tek geçerli merci olduğuna dikkat çeken Avn, olayların sorumluları ve azmettiricileri ortaya çıkana ve hesap verene kadar sürecin takipçisi olacağını söyledi.

Avn, Başbakan Necib Mikati ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile birlikte süreci takip ettiklerini ve hiçbir oldu bittiye müsamaha göstermeyeceklerini sözlerine ekledi.

DIŞİŞLERİ: DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki bir protesto sırasında göstericilerin üzerine ateş açılması sonucu yaşanan can kayıplarından derin üzüntü duyulduğunu belirterek, taraflara itidal çağrısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Beyrut'ta bugün düzenlenen bir protesto gösterisi sırasında kimliği belirsiz şahıslar tarafından göstericilerin üzerine ateş açılması sonucunda yaşanan can kayıplarından derin üzüntü duyuyoruz. Bu vahim hadisenin sorumlularının bir an önce yakalanarak adalet önünü çıkartılmalarını temenni ediyor, benzeri olayların bir daha yaşanmaması için Lübnanlı tüm tarafları itidale ve şiddet eylemlerinden kaçınmaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.(Kaynak: Sputnik Türkiye)