Lübnan-İsrail sınırında karşılıklı saldırılar yeniden başladı

İsrail-Filistin çatışması sonrasında Lübnan-İsrail sınırında da karşılıklı saldırılar sürüyor. Lübnan'dan roket fırlatıldı, İsrail topçular ve helikopterle hava saldırısı düzenleyerek yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan'ın güneyinden İsrail'e doğru roket fırlatıldığı, İsrail'in de topçu atışlarıyla karşılık verdiği belirtildi.

AA'nın haberine göre, İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyinden İsrail'e doğru en az 15 roket fırlatıldığı ifade edildi.

Roketlerden 4’ünün hava savunma sistemleri tarafından imha edildiği ve 10 roketin açık alanlara düştüğü, İsrail ordusunun da topçu atışlarıyla karşılık verdiği kaydedildi.

Açıklamada, İsrail ordusunun tank atışlarıyla Hizbullah'a ait 2 gözetleme noktasını vurduğu, Hizbullah'ın da İsrail'e ait bir aracı anti tank füzesi ile hedef aldığı ve bunun üzerine Hizbullah'a ait bir gözetleme kulesine daha helikopterle hava saldırısı düzenlendiği belirtildi.

Öte yandan Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde "İsrail'in fosforlu füze ile saldırı gerçekleştirdiği" öne sürüldü.

UNIFIL: LÜBNAN VE İSRAİL YETKİLİLERİYLE İLETİŞİM HALİNDEYİZ

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL), İsrail-Lübnan sınırında olabilecek "tehlikeli durumlara" karşı sükuneti sağlamak için iki ülkenin yetkilileriyle iletişim halinde olduklarını duyurdu.

NNA'ya konuşan UNIFIL Sözcüsü Andrea Tenenti, "oldukça tehlikeli olan bir mevcut durumun sükunete kavuşturulması için" iki ülkenin yetkilileriyle iletişimlerini sürdürdüklerini belirtti.

"Bu hassas dönemde herkesi itidal ve sükunete teşvik ettiklerini" söyleyen Tenenti, bugün saat 17:30 sıralarında Lübnan'ın güneyindeki Sur kentinin güneyinden roketlerin fırlatıldığını ifade etti.

Tenenti, buna karşı İsrail ordusunun da Lübnan'ın güneyini topçu atışlarıyla hedef aldığını hatırlattı. 

HİZBULLAH ÜYELERİ İÇİN CENAZE TÖRENİ: 'DÜŞMANA BEDEL ÖDETECEĞİZ'

Filistin'in Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın, 7 Ekim günü İsrail'e başlattığı saldırının ardından, Lübnan'daki Hizbullah örgütü İsrail'e roketli saldırılar düzenlemişti. Bunun ardından İsrail de Lübnan'daki bazı noktaları vurmuştu, karşılıklı saldırılar sürmüştü. Hizbullah'ın yanı sıra İslami Cihad örgütü militanları da sınırdan İsrail'e sızmış ve çatışmada 2 İslami Cihad üyesi ölmüştü.

Hizbullah, sınırı yakınında yer alan askeri gözetleme noktalarında dünkü İsrail saldırısında öldürülen 3 üyesi için, Nebatiye vilayetine bağlı Harbet Slim beldesi ile Sur Nakura kentine bağlı Nakure bölgesinde iki ayrı cenaze töreni düzenledi.

Harbet Slim beldesinde 2 Hizbullah üyesi için düzenlenen cenaze törenine güney bölgesindeki Şiiler ile Lübnan Meclisi Hizbullah Milletvekili Hasan Fadallah, Hizbullah üyeleri ve ölenlerin yakınları katıldı.

Cenazeye katılanlar, saldırıda yaşamını yitiren Ali Ftuna ve Husam İbrahim'e ait resimler ile Hizbullah ve Filistin bayrağı taşıyıp, "İsrail'e ölüm", "ABD'ye ölüm" gibi sloganlar attı.

Törende konuşma yapan Hizbullah Milletvekili Fadallah, "İsrail'in Hizbullah'a yönelik hiçbir saldırısının yanıtsız kalmayacağını, düşmana bedel ödeteceklerini" söyledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun dünkü "Orta Doğu'yu değiştireceğiz" ifadesine atıfta bulunan Fadallah, ABD'nin de daha önce Orta Doğu'ya yönelik projelerinin olduğunu ancak Hizbullah ve "direniş cephesi"nin bu projeyi hezimete uğrattığını ileri sürdü.

Toplu cenaze namazı kılındıktan sonra militanlar belde mezarlığında toprağa verildi.

Saldırıda hayatını kaybeden diğer Hizbullah üyesi de Nakure'de düzenlenen cenaze töreninin ardından defnedildi. 

1 İSRAİL ASKERİ VE 2 İSLAMİ CİHAD ÜYESİ ÖLDÜ, 1 LÜBNAN ASKERİ YARALANDI

İsrail, dün Lübnan sınırından ülkeye sızan silahlı kişilerle çıkan çatışmalarda bir subayın öldüğünü duyurdu.

İsrail ordusunun açıklamasında, "Celile Tümeni (Lübnan sınırındaki İsrail ordu birliği) 300'üncü Tugay Komutan Yardımcısı Yarbay Alim Saad Abdullah, Lübnan topraklarından İsrail topraklarına sızan teröristlerle çıkan çatışmada öldü" ifadesine yer verildi.

Lübnan ordusu, İsrail’in ülkenin güneyine dün gerçekleştirdiği saldırıda 1 askerin yaralandığını duyurdu.

İsrail’den gelen topçu atışları ve havanların bazılarının Rmeyş beldesinin dışında yer alan Lübnan ordusunun bir merkezine düştüğü, saldırıda 1 Lübnan askerinin hafif şekilde yaralandığı belirtildi.

İslami Cihad Hareketi'nin Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Al Mayadeen TV'nin internet sitesine gönderdiği yazılı açıklamada, Lübnan'dan İsrail'e yönelik sınır üzerindeki sızma saldırısında İsrail'in 300'üncü Tugayı'na bağlı 2 subayın öldürüldüğü, 5 İsrail askerin yaralandığı öne sürüldü.

İslami Cihad, saldırı sırasında 2 üyesinin de hayatını kaybettiğini açıkladı. (HABER MERKEZİ)