Letonya, hızlı tren projesi için Türk şirketlerin yaptığı teklifi 'olumsuz görüş' nedeniyle reddetti

Letonya, yüksek hızlı tren demiryolu projesi için teklif veren iki Türk şirketi reddetti. Şirketlerin devre dışı kalmasının nedeninin, güvenlik servisinin olumsuz görüşü olduğu öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Letonya, Litvanya ve Estonya'nın başbakanları, 2017 yılında "Rail Baltica" adlı yüksek hızlı tren demiryolu projesi için bir anlaşma imzalandı. Proje, Polonya sınırına doğru giden 700 kilometrelik demiryolunun üç ülkenin başkentini ve Litvanya başkenti Kaunas'ı birbirine bağlamasını öngörüyor.

Projenin Letonya'daki bölümünün inşası için iki Türk şirket Doğuş İnşaat ve IC İçtaş İnşaat da ihaleye katıldı. Projenin denetimini üstlenen Letonyalı devlet şirketi Eiropas Dzelzcela Linijas'ın aktardığına göre, proje için yaklaşık 500 milyon euro teklifi veren iki şirket, ihaleyi kazanamadı.

Sol.org'un aktardığına göre Letonyalı şirketin sözcüsü Linda Pastare, iki Türk şirketin devre dışı kalmasının nedeninin, 'Letonya Devlet Güvenlik Servisi'nin olumsuz görüşü' olduğunu açıkladı.

Letonya devlet televizyonu, Türk şirketlerin karara itiraz etmeyi düşündüğünü ifade etti. Televizyon, Türk şirketlerden birinin Rusya'da geçmişte büyük projelerde yer aldığına işaret etti. Letonya, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya dönük yaptırımların genişletilmesini isteyen Avrupa Birliği üyesi ülkelerin başında geliyor.

Baltık ülkesi, bunun yerine, proje için 3,7 milyar euroluk teklif veren Fransa, Polonya ve İtalya ortaklığına ihaleyi verdi.

Söz konusu proje, bölgede son 30 yılda yapılacak en büyük altyapı projesi olarak değerlendiriliyor. (HABER MERKEZİ)