Lavrov'dan 9 Mayıs açıklaması: Herhangi bir tarihe ayarlı değiliz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 9 Mayıs Zafer Günü'nde Ukrayna'da farklı bir hamle olacağı iddialarıyla ilgili "Eylemleri herhangi bir tarihe göre yapay bir biçimde ayarlamıyoruz" mesajı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sovyetler Birliği'nin Nazilere karşı zaferini temsil eden 9 Mayıs Zafer Günü'nde her yıl Moskova'da kızıl bayraklarla askeri geçit törenleri düzenleyen Rusya yönetimi, bu yıl aynı tarihte Ukrayna'da bir zafer elde etmek istediği iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

Sputnik'in İtalyan televizyonu Mediaset'ten aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov kanala verdiği röportajda 9 Mayıs'ta Ukrayna'yla ilgili bir planları olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtladı. Reuters haber ajansı da Lavrov'un 9 Mayıs'la Ukrayna'ya saldırılar arasında bir bağ olmadığı yönündeki açıklamasına yer verdi.  

'PUTİN'İN HEDEFLERİNE ULAŞINCA SONA ERECEK'

Ukrayna'ya saldırıların 9 Mayıs'ta sona ermeyeceği mesajı veren Lavrov, konuyla ilgili şunları söyledi: "Askerlerimiz eylemlerini, Zafer Günü (9 Mayıs) dahil herhangi bir tarihe göre yapay bir biçimde ayarlamayacaklar. Ukrayna’daki operasyonu 9 Mayıs’a kadar değil, Putin’in belirlediği hedeflere ulaşılınca sonlandıracağız."

Lavrov, Ukrayna'ya saldırılarla ilgili varmak istedikleri hedefleri ise şöyle açıkladı: "Ukrayna’nın doğusundaki nüfusun korunması, buradaki nüfusun Ukrayna’daki militarizm ve Nazizm tarafından tehdit edilmiyor olması, saldırı silahları dahil Ukrayna topraklarından Rusya’ya yönelebilecek tehditlerin ortadan kaldırılması."

'ZELENSKİY'DEN TESLİM OLMASINI İSTEMİYORUZ'

Röportajda, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in "teslim olması" gibi bir talepleri olmadığını da belirten Lavrov, "Zelenskiy’den teslim olmasını değil, Neonazi taburlarına direnişi sonlandırma emri vermesini istiyoruz. Zelenskiy’den sivillerin her birinin serbest bırakılması ve direnişin sonlandırılması emrini vermesini talep ediyoruz. Hedefimiz, Ukrayna’da rejim değişikliği yapılmasını içermiyor. Bu, Amerika’nın uzmanlık alanı olan bir konu" diye konuştu.

Zelenskiy'e çağrı da yapan Lavrov, "Neonazi taburlara suç işlemeleri yönünde verdiği emirlere son verirse ve bu taburlara, sivilleri serbest bırakma ve direnişi sonlandırma emri verirse barışa katkıda bulunabilir" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler rusya lavrov ukrayna