KYK okulu uzayan öğrencileri yurtlardan çıkarıyor

KYK, lisans ya da ön lisans eğitimi uzayan öğrencilere bundan sonra devlet yurtlarında kalamayacaklarını bildirmeye başladı. Yurtlarda bir yıl daha kalma hakkı bulunan öğrenciler duruma tepkili.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

DUVAR - Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) yurtlarında yüz binlerce üniversite öğrencisi barınıyor. Bu öğrencilere lisans ya da ön lisans eğitimini normal sürede tamamlayamayan öğrenciler de dahildi ama son dönemde durum değişti.

Normal süre dışında bir yıl daha devlet yurtlarında barınma hakkı olan öğrenciler, kaldıkları yurtların memurları tarafından aranarak kayıtlarını silmek zorunda kaldı.

YÖNETMELİĞE GÖRE ÖĞRENCİLER BİR YIL DAHA YURTTA KALABİLİR

Resmi Gazete’de 9 Nisan 2021 tarihinde yayınlanan yönetmeliğin yedinci bölümünün ‘Yurtlarda barınan öğrenciler’ kısmının geçici maddesinde, öğrencilerin istemeleri durumunda yurtlarda kapasite varsa bir yıl daha kalabileceklerini belirten açıklama yer alıyor. Açıklamada “Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önceki öğretim yılında yurtlarda barınan ve normal öğrenim süresi içinde öğrenimlerini tamamlayamayan öğrenciler, talep etmeleri ve yurt kapasitesinin yeterli olması kaydıyla normal öğrenim sürelerine bir öğretim yılı daha eklenerek barındırılır” ifadeleri bulunuyor.

Konuya ilişkin aradığımız Gençlik ve Spor Bakanlığı Kurumsal İletişim Merkezi ise öğrencilerin artık yurtlarda kalamayacağını, talep etmeleri durumunda yeni kayıtlardan sonra kendilerine yer kalırsa yeniden yurt için başvuru yapabileceklerini söyledi.

‘BİR TELEFONLA YURT KAYDIMIZIN SİLİNDİĞİNİ ÖĞRENİYORUZ’

Kaldıkları devlet yurtlarından kaydını sildirmek zorunda kalan öğrencilerden biri de Aksaray Üniversitesi’nde makina mühendisliği eğitimi alan Tuğçe Yılmaz. Lisans öğreniminin 5. yılında olan Yılmaz, yurt konusunu ilk başta dert etmediğini belirterek, “Bölüm uzadı ama nasıl olsa yurtta bir yıl daha kalabiliyorum diye düşündüm. Bu esnada da derslerimi halledecektim” dedi.

Alime Hatun KYK Kız Öğrenci Yurdu’nu diğer yurtlara oranla daha ucuz olduğu için tercih eden Yılmaz, KYK’dan kredi ya da burs almadığını söylüyor. KYK yurdundan çıktığı için özel bir yurda yerleşmek zorunda ve bunun için de çalışması gerekiyor. Ailesinin maddi imkanlarının kısıtlı olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Kimsenin hiçbir şeyden haberi olmadan kovar gibi yurtlardan atılmamız çok tuhaf. Üç, dört ders için dönemim uzadı. Mühendislik öğrencisi olduğum için okulun uzaması zaten beklenen bir şeydi. Evlerimizde her şeyden habersiz, bir telefonla yurt kaydımızın silindiğini öğreniyoruz. Okullar açıldığında her şeyin yüzde 100 zamlanacağını çok iyi biliyoruz. Şu an bile Aksaray’da en kötü özel yurdun fiyatı aylık 650 TL” diyor.

‘KİMSE DEMİYOR SEN ŞİMDİ NEREDE KALACAKSIN?’

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde iktisat bölümü öğrencisi olan Beyza Demir de okulu uzadığı için kaldığı Bolu Gölköy KYK Kız Öğrenci Yurdu’ndan çıkarılmış. Demir, bir yıl daha barınma hakkı olduğunu söylediği yurt memurundan “Pandemi yüzünden kapasite düşüreceğiz. Bundan sonra artık yıl öğrenci almıyoruz” cevabını almış. Demir, maddi durumu yeterli olmadığı için devlet yurduna yerleşmiş. Eylül ayında yurda geri dönmeyi planlarken yurt memurunun aramasıyla atıldığını öğrenen Demir, “Şurada kalmış iki ay. Kimse demiyor sen şimdi nerede kalacaksın? Özel yurtları arayıp soruyorum, en ucuzu 900 TL. Daha önceden haberim olsaydı, belki daha ucuza yurt bulabilirdim. Kiralık ev bulmak, eşya almak da ayrı pahalı. Derslere odaklanmayı düşünürken, bu gidişle yurt ücreti için mecbur işe odaklanacağım. Devlet dediğin öğrencisine bakar, pandeminin hala devam ettiği bir dönemde kapı önüne koymaz. Bir de benden yurt kimliğimi kargoyla yurda yollamamı, eğer kaybettiysem hesaplarına 10 TL yatırmamı istiyorlar. Bu paranın peşine düşen, öğrenciden yana tavır alır mı? Sanmıyorum” diye konuşuyor.

NOT: Haberdeki isimler, kişilerin isteği üzerine değiştirilmiştir.