Kuzey Kore'den 'casus uydu' açıklaması: 'Savaş ilanı kabul ederiz'

Kuzey Kore Savunma Bakanlığı, ABD'nin casus uydularına müdahalede bulunması durumunda bunu 'savaş ilanı' kabul edeceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarihinin ilk askeri casus uydusunu 21 Kasım'da fırlatan Kuzey Kore, uydu faaliyetlerine yönelik herhangi bir müdahaleyi savaş ilanı olarak kabul edeceklerini açıkladı. Savunma Bakanlığı, stratejik varlıklarına yönelik herhangi bir saldırının yakın olması durumunda 'savaş caydırıcılığını' mobilize edeceklerini duyurdu.

Reuters'ın Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA'dan aktardığına göre, Savunma Bakanlığı Sözcüsü, "ABD'nin egemen bir devletin meşru topraklarına karşı son teknolojileri yasa dışı ve adaletsiz bir biçimde silah olarak kullanması durumunda, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, ABD'nin casus uydularının yaşam kabiliyetini sekteye uğratacak ya da yok edecek meşru müdafaa eylemlerinde bulunmayı değerlendirecektir" dedi.

ABD, KUZEY KORE'NİN KEŞİF FAALİYETLERİNİ ENGELLEYEBİLİR Mİ'

Kuzey Kore, casus uydusunun başarılı bir biçimde fırlatılmasının ardından yaptığı açıklamada, aralarında ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Beyaz Saray da olmak üzere dünyada bir dizi stratejik noktanın fotoğraflarını çektiklerini, bu görüntülerin Kuzey Kore lideri Kim Jong-un tarafından incelemeye alındığını açıklamıştı. 

ABD Uzay Komutanlığı'ndan bir sözcü ise ABD'nin uydunun keşif faaliyetlerini sekteye uğratıp uğratamayacağı yönündeki soruya, ABD'nin herhangi bir hasmının uzay kabiliyetini kullanmasına çeşitli yollarla engel olabileceği yanıtını vermişti.

'O ZAMAN ABD BMGK'YE GİTMELİ'

ABD'den yapılan bu açıklamanın ardından, Kuzey Kore devlet medyasında yayınlanan bir yorumda, 'uydulara sahip olmak suç olarak görülüyorsa, dünyada en fazla sayıda uyduya sahip olan ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne götürülmesi gerektiği' ifade edilmişti.

Öte yandan, Kuzey Kore'nin casus uydusunu fırlatmasının ardından ABD Kuzey Kore'ye yönelik yeni yaptırım kararları almış, söz konusu yaptırımlar Kuzey Kore'nin kitle imha silahları programında kullanılmak üzere gelir ve teknoloji elde etmek için yaptırımlarında kaçınılmasına yardımcı olduğu iddia edilen isimleri hedef almıştı. (DIŞ HABERLER)